Cloud

Blog

We delen graag onze kennis. Ontvang eens in de maand de laatste artikelen in je mailbox.
 

8 geniale SEO copywriting tips

VERS VAN DE PERS

8 geniale SEO copywriting tips

Liza Koppenrade

Liza Koppenrade

12 juli 2017 10 minuten
De toekomst van fondsenwerving is online Jurjen van Houwelingen

De toekomst van fondsenwerving is online

Jurjen van Houwelingen

07 juli 2017 5 minuten

Veel goede doelen worstelen er nog steeds mee: online fondsenwerving. Wat werkt nou wel, wat werkt nou niet. En de traditionele manier werkt zo lekker voorspelbaar: opleggertje bij de Volkskrant, bedelbriefje op de deurmat, je stopt er zoveel in en in principe komt er zoveel uit. Online, dat is grilliger en vaak nog minder rendabel…

Maar ‘t punt is...

Er is een verandering gaande op het gebied van donaties werven en juist online fondsenwerving is momenteel dé manier om daar goed op in te spelen. Wil je de missie van jouw goede doel in de toekomst met succes kunnen voortzetten, dan is het essentieel om mee te gaan in deze verandering.

Want voor de meeste charitatieve instellingen geldt: elk jaar wordt de opbrengst van die offline campagnes een heel klein beetje minder dan het jaar daarvoor. Dus we moeten een nieuwe kant op, maar welke? En hoe?

 

Een nieuwe benadering in fondsenwerving

Sinds kort is er een Nederlandse samenvatting beschikbaar van het spraakmakende manifest ‘The commission on the donor experience’ (CDE), een initiatief van de Engelse fundraising expert Ken Burnett. In deze ‘blauwdruk voor de blijvende verandering in fondsenwerving’ staat een veelomvattend advies voor fondsenwervers over de toekomst van hun vak:

Stel de donateur centraal.

Er wordt een nieuwe donateurgerichte benadering gepresenteerd over hoe goede doelen aan fondsenwerving moeten doen.

We organiseren 3 augustus een seminar waarin we dieper ingaan op de toekomst van fondsenwerving. Er zijn nog plaatsen vrij! 

“Verhoog de tevredenheid van je donateurs, doe een beroep op hun gevoelens, gedachten en wensen en leg de nadruk op het belang van jouw goede doel om ook je inkomsten uit fondsenwerving te zien stijgen.”

En dat is belangrijk.

Maar doen non-profits dat dan nog niet, de donateur centraal stellen?

Uiteraard, maar nog lang niet genoeg! Teveel charitatieve instellingen vragen feitelijk alleen maar om geld. Ik heb zelf onlangs bij vijf grote Nederlandse goede doelen een donatie gedaan en alles ingevuld wat er van me werd gevraagd (NAW, e-mail, telefoon). Slechts bij één van deze vijf kreeg ik een fysiek bedankje! Bij een paar anderen werd ik zelfs vrij kort op de donatie gebeld met de vraag om structureel te gaan steunen. Zonder enige vorm van communicatie daartussenin.

Ik snap de gedachte...

...maar dat is eigenlijk best bot!

En bepaald niet de donateur centraal zetten.

Hoe donateurs hun relatie met jouw stichting of organisatie ervaren, is (en wordt) onvoorstelbaar belangrijk.
 
Daar moet je je fondsenwervende campagnes dan ook op inrichten en niet op puur en alleen maar meer en grotere donaties. De ervaring van donateurs heeft de hoogste prioriteit. Creëer vertrouwen en toon passie voor je missie, het goede doel. Potentiële donateurs waarderen dat het meest.
 

En hier komt online fondsenwerving om de hoek kijken

Met offline fondsenwerving zie je vrij snel resultaat. Met een bedelbrief of een collectebus creëer je voorspelbare opbrengsten. En daar moet je dan ook niet mee stoppen. Maar begin je digitale kanalen in te zetten om echte relaties te bouwen met je doelgroepen.

En dat werkt anders.

Je klassieke DM, straatwervers, collectebus, telemarketing... Ze krijgen uiteraard allemaal te maken met veel afwijzingen. Sommige van deze afwijzingen zijn echter niet per se mensen die niet willen doneren maar mensen die je ‘simpelweg’ op het verkeerde moment benadert.

Ze weten misschien nog niet zoveel over je organisatie, het nut van hun mogelijke donatie en krijgen op zo’n moment weinig bedenktijd terwijl ze dat wel nodig hebben.

Juist met online fondsenwerving kun je ze op het juiste moment bereiken met de juiste content en ze niet bij de eerste ontmoeting meteen confronteren met de vraag om een donatie.


Heb je geduld?

Want dat is nodig! Online fondsenwerving is een investering, geen kostenpost. Je krijgt misschien niet direct een resultaat zoals bij offline fondsenwerving, maar je bouwt iets op. Iets heel moois, als je het goed doet.
 

Online fondsenwerving: hoe je het goed doet

Ik hoor te vaak van klanten dat ‘online fondsenwerving’ niet werkt. We halen bijna geen geld op met het donatieformulier, klagen ze dan. Maar het is belangrijk je te realiseren dat een potentiële donateur niet van het ene op het andere moment een online donatieformulier invult en met een druk op de ‘doneer nu!’-button een bedrag stort.
 
Hij of zij maakt een bepaalde reis van websitebezoeker tot (trouwe) donateur en misschien zelfs ambassadeur: de ‘customer journey’ of in dit geval de ‘donor journey’.

‘Oke, maar wat kun je hiermee?’ Vraag je je misschien af.

Elke stap die jouw potentiële donateur in zijn of haar reis naar een donatie maakt, vraagt weer om andere input vanuit jou als stichting of organisatie. Je richt je fondsenwervende campagnes dus volgens de donor journey in. En juist online weet je ze in elke fase van hun reis te bereiken.

Hoe werkt dat dan?

Hoe ziet die donor journey er in het algemeen uit? Zie hieronder het schema wat wij veel gebruiken.
 
Dit is een ruwe journey, omdat het uiteraard om mensen gaat en mensen hun eigen weg graag volgen. Ze zijn grillig.
 

De donor journey

De marketing funnel voor nonprofitsIn het kort:

Je trekt via de voor jouw beschikbare kanalen, onder andere via social media, google, bannering, onbekenden aan naar jouw website of campagne. Degene die je website dan bezoeken, wil je activeren, warm maken voor je ze richting een conversie, in dit geval donatie stuurt. Daarna communiceer je zorgvuldig met deze prille donateur. Een geweldig ‘donateurs ervaring’ is waar we ons op focussen in de delight fase. Dan komt de structurele geefvraag pas (en niet twee weken na een spontane eenmalige donatie!). En onder structurele donateurs (je trouwste achterban!) zul je zien dat je ambassadeurs kunt werven voor je doel.
 
Goede doelen moeten zich op alle fasen van de donor journey richten om hun publiek te begrijpen en om ze de juiste content op het juiste moment in de reis voor te schotelen.

Maar bij veel goede doelen zijn lang niet alle fasen sterk ingevuld.

Ik ga ze allemaal even iets uitgebreider bij langs.
 

Activeer! Bezoekers zijn nog geen leads

Ga naar een willekeurige website van een nonprofit en waarschijnlijk zie je rechtsbovenin een dikke knop ‘DONEER NU’ of iets in die trant. Als de landingspagina zelf niet al een donatieformulier is…

Dat is prachtig als je bezoekers allemaal ‘hot leads’ zijn die al heel wat binding hebben met jouw organisatie…

...maar dat is meestal niet zo.

Wat hier gebeurt, is dat onbekenden in de ‘funnel’ meteen worden gevraagd om donateur te worden. Van de ‘awareness’ fase meteen door met ‘conversie’. En de activatie wordt overgeslagen. Op je eerste date meteen een trouwring op tafel, zal ik maar zeggen…

Zo werkt het natuurlijk niet.

Er zijn meer contactmomenten nodig om elkaar een beetje te leren kennen. In de eerste, awareness fase van de reis die een potentiële donateur aflegt, probeer je hem of haar op verschillende kanalen te bereiken met relevante én interessante content, inspirerende facebook posts, tweets die tot de verbeelding spreken of aan het denken zetten en SEO-geoptimaliseerde blogs die bovenaan in google worden getoond.

Bezoekers die zo op je website komen, zijn meestal nog niet klaar voor het maken van een donatie, laat staan een langdurige commitment. Het is nog steeds de eerste ontmoeting als het ware. En net als in het ontstaan van een vriendschap of een conversatie is het zo, dat iemand pas meer van zichzelf durft te laten zien als de ander dat ook doet. Je moet ze activeren.

Maar hoe doe je dat dan?

Probeer je potentiële donateurs, in deze fase nog bezoekers, te leren kennen. Bedenk wat ze van jou willen weten voor ze iets van hen met jou delen.

Bied ze bijvoorbeeld downloadbare, premium content aan waarvoor ze gegevens moeten invullen. Daar komt wat creativiteit kijken. Mensen laten zich niet makkelijk meer activeren deze dagen. Dus je moet ze inspireren! Raken! Met bijvoorbeeld een test, quiz, petitie, game of aan de hand van downloadbare content zoals een gave infographic, handige checklist of ander inspirerend document. De focus van online campagnes moet veel meer liggen op deze stap: activatie. Blijf het zien als die blind-date. Daar begin je met de basics. Elkaar leren kennen.
 
Oh ja, en pas op met je nieuwsbrief… Mensen zijn nieuwsbrief moe. Mijn advies: noem het geen nieuwsbrief ;) Maar denk vanuit de donateurs. Waarom zou hij of zij zich inschrijven? Welke waarde bied je hem of haar?
 
Als je dat emailadres eenmaal heb kun je met e-mailmarketing aan het werk gaan om een band te creëren, verhalen over je missie en organisatie delen en als het ware de conversatie aangaan met je potentiële donateurs, inmiddels leads.

Dat is je doel met activeren.

Je bezoekers hoogwaardige content aanbieden, die hen daadwerkelijk wat te bieden heeft, om vervolgens een vertrouwensrelatie op te bouwen via bijvoorbeeld e-mails.

En dán kun je ze naar die mooie landingspagina met donatieformulier of ‘doneer nu!’-button brengen voor een kleine eenmalige gift.
  

Na de online donatie

Zorg ervoor dat in alle fasen van de donor journey de ervaring voor je donateur helemaal super is. Geef je donateurs dus ook een fijn gevoel ná de donatie. Denk bijvoorbeeld aan een superieure bedankpagina met een inspirerende bedankvideo.

Wat ik hier wil zeggen is…

Online fondsenwerving is meer dan alleen het ervoor zorgen dat mensen dat online donatieformulier invullen; dat potentiële donateurs een paar euro in de virtuele collectebus stoppen. Het is het hele proces van onbekende, nieuwe website bezoeker tot donateur en de fasen daarna.

Online kun je niet meer negeren. Maar een kanalenmix van online en offline blijft natuurlijk belangrijk. Bijvoorbeeld in de laatste paar fasen van de donor journey.

Een belletje in de retentiefase kan prima. Blijf je donateurs eraan herinneren wat voor werk je kunt doen met hun donaties en vraag op een goed moment of ze misschien de stap naar een maandelijkse donatie willen zetten. Of organiseer voor de referralfase een evenement waar zowel donateurs en ambassadeurs als nieuw publiek welkom zijn.
 

Terug naar het begin

Door met online fondsenwerving campagnes op te zetten aan de hand van de reis die een donateur aflegt, stel je juist de donateur centraal. Je bedenkt welke content hij of zij interessant zou vinden of wat hem of haar kan helpen.

Met online fondsenwerving bereik je ze op het juiste moment met de juiste content en confronteer je ze niet bij de eerste ontmoeting meteen met de vraag om een donatie.


Conclusie:
De toekomst van fondsenwerving is online.
 

Vijf vragen (en antwoorden!) over webrichtlijnen en Drempelvrij Liza Koppenrade

Vijf vragen (en antwoorden!) over webrichtlijnen en Drempelvrij

Liza Koppenrade

06 juni 2017 7 minuten
Een cultuurcentrum, gemeentehuis of school zorgt voor een gelijkvloerse ingang of een hellend vlak naar de ingang, zodat ook rolstoelgebruikers naar binnen kunnen. En in de bibliotheek vind je grootletterboeken. Waarom zorgen we dan niet ook dat websites toegankelijk zijn voor mensen met een beperking? We zijn immers door de digitalisering steeds meer afhankelijk van het internet. Vrijwel alles gaat online of kan ook online: van internetbankieren tot een app om belastingaangifte te doen. Toegang tot het internet is essentieel om zelfstandig deel te kunnen nemen aan de maatschappij en mensen met een visuele of andere beperking moeten daar natuurlijk niet door benadeeld worden. Ziedaar het waarmerk drempelvrij. Voldoet jouw website er al aan?
 

Waaraan moet mijn website voldoen om drempelvrij te zijn?

Het World Wide Web Consortium (W3C) ontwerpt internationale webstandaarden, waar je website - wil je dat het toegankelijk wordt - aan moet voldoen. In 1999 werden de eerste internationale richtlijnen, de Web Content Accessibility Guidelines (WCAG) opgesteld. En in 2008 verscheen hier een aangepaste en aangevulde versie van: de WCAG 2.0. Het internet is immers alweer razendsnel verandert en blijft veranderen. In Nederland is Stichting Waarmerk drempelvrij.nl degene die websites op toegankelijkheid toetst.
 
Checken of jouw website drempelvrij is?
We hebben een checklist gemaakt waar je allerlei webrichtlijnen langs kunt gaan om te checken of je eraan voldoet. Download hem gratis!

Download de checklist   
 
 

Waarom zou ik voor een drempelvrije website gaan?

De digitale toegankelijkheid voor mensen met een visuele, auditieve, verstandelijke en/of motorische handicap is van groot belang, maar weinig organisaties zijn er bewust mee bezig. Terwijl het echt niet zo moeilijk is en je er bovendien voordelen uit kunt halen, voor zowel gebruiker als bezoeker:
 
 • Je bent goed te vinden
  • Door je website toegankelijk te maken, wordt het ook voor zoekmachines als Google leesbaarder, waardoor je hoger in de zoekresultaten komt te staan.
 • Voor iedereen en alles toegankelijk
  • Een website met het drempelvrij waarmerk werkt voor iedereen op alle browsers, platformen en apparaten.
 • Meer traffic op je website
  • Doordat je website toegankelijker is, ook op alle browsers, platformen en apparaten én doordat zoekmachines je website beter kunnen lezen, zal er ook meer traffic zijn.
 • Kostenreductie (uiteindelijk)
  • Als je de richtlijnen volgt, zit ook de code van je website waarschijnlijk goed in elkaar. Veel overbodige en verouderde codes worden niet gebruikt, waardoor de website sneller zal laden. Bovendien is er dan een lagere serverbelasting. Je website is op deze manier makkelijker en goedkoper om te onderhouden. ‘Uiteindelijk’, omdat het bouwen van een toegankelijke website, afhankelijk van je huidige situatie, wél wat kan kosten.
 

Wanneer is je website drempelvrij?

Er is geen sprake van óf drempelvrij of niet. Je kunt op drie verschillende drempelvrij ‘levels’ worden getest aan de hand van WCAG 2.0 en Webrichtlijnen 2: level A, AA en AAA. Aan de hand van deze drie levels heeft drempelvrij.nl voor Nederlandse organisaties drie niveaus van toegankelijkheid vastgesteld mét logo’s:
 
 • Drempelvrij niveau 1
  • Als je site voldoet aan WCAG 2.0 en Webrichtlijnen 2, level A, ben je niveau 1 en mag je het groene logo zonder sterren op je website laten zien.
 • Drempelvrij niveau 2
  • Bij het tweede niveau voldoet je website aan WCAG 2.0, level AA en mag je een groen logo met twee sterren tonen.
 • Drempelvrij niveau 3
  • Dit is momenteel het hoogste niveau. Haalt je website level AA van Webrichtlijnen 2, dan mag je het logo met drie sterren op je site plaatsen.
Er bestaat nog een vierde, oranje logo. Dit betekend dat alleen een aantal van je webpagina’s aan de richtlijnen voldoen. Onder het mom van ‘toegankelijkheid nog in aanbouw’ heeft het mannetje in het logo een tool in zijn handen.

Omdat het volgens drempelvrij.nl niet nodig is om aan level AAA te voldoen, is deze nog niet meegenomen in de toetsing.
 

Drempelvrij voorbeeld van ons: Light for the World

Kortgeleden heeft onze website voor Light for the World Nederland het waarmerk Drempelvrij, niveau 2 gekregen. Dit betekent dus dat de website aan WCAG 2.0, level AA voldoet.

Light for the World werkt aan een wereld waarin mensen met een handicap een eerlijke kans krijgen op onderwijs en werk. Het was voor hen daarom belangrijk een toegankelijke website te hebben en een drempelvrij waarmerk te ontvangen.

Waarmerk drempelvrij webrichtlijnen case light for the world


Wat zijn die richtlijnen dan precies?

Op de website van drempelvrij.nl vind je de uitgebreide richtlijnen WCAG 2.0 en Webrichtlijnen 2. Ik zal hieronder kort ingaan op de inhoud van al deze richtlijnen:
 

WCAG 2.0

Dit zijn de toegankelijkheidsrichtlijnen van het W3C die in 2008 zijn ontwikkeld. De richtlijnen zijn onderverdeeld in vier principes: waarneembaarheid, bedienbaarheid, begrijpelijkheid en robuustheid.
 

Waarneembaar

Een website waarop alle informatie en componenten toonbaar zijn aan gebruikers op een voor hen waarneembare wijze, voldoet aan dit eerste principe. Er zijn dan tekst alternatieven voor alle niet-tekstuele content, zodat deze content wanneer nodig aangepast kan worden. Denk aan een alternatieve tekst voor een afbeelding, die iemand die blind of slechtziend is tóch kan ‘zien’, doordat deze alternatieve tekst in braille wordt weergegeven, met grote letters of doordat het wordt voorgelezen (audiofragment). Video’s krijgen een auditieve beschrijving, ondertiteling en/of gebarentaal en alle content wordt duidelijk, onderscheidbaar, weergegeven door middel van kleurgebruik, verhoogt contrast, duidelijke vormen en te herschalen tekst.
 

Bedienbaar

Bij dit principe gaat het erom dat mensen gemakkelijk door je website kunnen navigeren door onder andere duidelijke paginatitels, koppen en labels en het aanbieden van meerdere manieren om een webpagina binnen een verzameling webpagina’s te vinden. En met een duidelijke kop, label of link bedoelen we bijvoorbeeld dat het ‘t doel of onderwerp beschrijft. Neem een hyperlink. Het is handig als je daar met je muis overheen gaat en kunt zien waar de link naartoe leidt. De website moet ook goed met een toetsenbord te navigeren zijn: toetsenbordtoegankelijk zijn.
 

Begrijpelijk

Het derde principe draait om begrijpelijkheid. Is de content op je website leesbaar? Hierbij kun je onder andere letten op de taal van de verschillende onderdelen op je website. Gebruik je de duidelijkste en eenvoudigste taal, of is het een verzameling van jargon van lange zinnen? Zorg ook dat de bediening van je webpagina’s voorspelbaar zijn en dat fouten bij invoer of het invullen van een formulier automatisch gecorrigeerd worden.  
 

Robuust

De andere drie principes waren vrij vanzelfsprekend, maar wat bedoelen ze nou met ‘robuust’? Bij dit punt wordt het wat technischer. “Content moet voldoende robuust zijn om betrouwbaar geïnterpreteerd te kunnen worden door een breed scala aan user agents.” Belangrijk hier is dat je website compatibel is met huidige en toekomstige user agents. Een user agent is een computerprogramma dat bij een netwerkfunctie hoort. Denk bijvoorbeeld aan Mozilla, de user agent van Google Chrome, Safari, Internet Explorer en Firefox. De user agent geeft hier aan welke webbrowser je gebruikt. In de context van e-mail, geeft de user agent aan welk e-mailprogramma je gebruikt. Je zorgt er bij ‘Robuust’ dus voor dat de code van je website en de content op je website voor alle user agents te begrijpen is.
 

Webrichtlijnen 2

Webrichtlijnen 2 vormen een kwaliteitsmodel die gebaseerd is op gestandaardiseerd Javascript en wordt aangevuld met de WCAG 2.0 richtlijnen. Een website die voldoet aan de algemene kwaliteitsrichtlijnen van de tweede versie van de Webrichtlijnen, heeft een duidelijke hiërarchie in de kopregels en zorgt voor bruikbare foutmeldingen die bezoekers de mogelijkheid bieden om verder te gaan. Formulieren op de website zijn optimaal bruikbaar, dus makkelijk in te vullen en in te dienen, content is beschikbaar in meerdere talen en de website kent duidelijke en unieke URL’s.
 

Light for the World langs deze drempelvrij ‘meetlat’

Als je de website van Light for the World langs deze richtlijnen legt, zie je dat het voldoet aan de WCAG 2.0, level AA. Het eerste dat opvalt zijn de duidelijke kleuren en het hoge contrast. Daarnaast kun je met je toetsenbord gemakkelijk door de website navigeren en is er een alternatieve tekst voor de niet tekstuele onderdelen van de website.

[whitepaper:alles-over-drempelvrij]

Hoe behaal je het waarmerk drempelvrij?

Om je website te laten inspecteren, kun je je aanmelden bij een inspectie-instelling die daarvoor bevoegd is volgens Stichting drempelvrij.nl. Denk bijvoorbeeld aan Stichting Accessibility, die Light for the World heeft gecheckt, Technobility of het Keurmerkinstituut.

Je meld je aan en maakt onder andere afspraken over het niveau waar je voor gecontroleerd wilt worden. Na de inspectie, die ongeveer een week kan duren, ontvang je een rapport met de resultaten. Je wordt in het register met waarmerkdragers opgenomen. Voldoe je aan alle eisen? Dan krijg je een certificaat en mag het desbetreffende logo ook dragen. Voldoe je nog niet aan alle eisen? Dan is het niet meteen verloren zaak en kun je de problemen oplossen en jezelf gewoon weer opnieuw inspecteren.

Weet je al zeker dat je website nog niet toegankelijk genoeg is? Neem dan een bureau bij de hand dit daar met jou aan wilt sleutelen! Wij doen het graag ;)
Interview Fleur Hendriks van KNGF Geleidehonden Liza Koppenrade

Interview Fleur Hendriks van KNGF Geleidehonden

Liza Koppenrade

27 juni 2017 3 minuten

“Sinds we marketing automation inzetten, kan ik me focussen op echt contact met onze donateurs”


Fleur Hendriks is medewerker Filantropie Online bij KNGF Geleidehonden, een stichting zonder winstoogmerk die zoveel mogelijk mensen met een beperking een beter leven wil geven met een speciaal opgeleide hond. We interviewen Fleur over hoe zij vorm geeft aan haar werk bij een non-profitorganisatie, over het nut van marketing automation, customer journeys en fondsenwerving.
 

Inzicht in je doelgroep

“Ik kreeg meteen een megaproject voor mijn kiezen”, vertelt Fleur over haar eerste taken bij KNGF Geleidehonden, “het was de implementatie van Salesforce.” Salesforce is een internationaal bedrijf dat bedrijfssoftware aanbiedt op het gebied van CRM (Customer Relationship Management). “In hele simpele termen is het een systeem waarmee je kunt zien wie je donateurs zijn, wat ze geven, hoelang ze bij je zijn en waar ze vandaan komen”, legt Fleur uit, “Dat is dan meteen ook de kracht van Salesforce, dat je inzicht in je relaties hebt; alle groepen die je probeert te bereiken of waar je al contact mee hebt.”

KNGF Geleidehonden heeft te maken met veel verschillende doelgroepen, die ze nog niet allemaal even goed in kaart hebben. “Is een volger op Facebook ook een donateur of niet? en andersom?”, vraagt Fleur zich hardop af, “Dat hoef je niet allemaal tot in detail te weten, maar ik denk dat het wel fijn is om daar meer over te weten door de verschillende databases bij elkaar te brengen. En waarschijnlijk kunnen we Salesforce daar ook weer voor gebruiken.”
 

Marketing Automation

“Nee, marketing automation is gewoon iets wat je moet doen, daar kun je niet op achterblijven”, vertelt Fleur.

“Als je jezelf bepaalde processen uit handen wilt nemen, zodat je meer tijd heb voor het opnemen van de telefoon en echte gesprekken met je donateurs en relaties, dan moet je marketing automation inzetten.”


Gedurende het gehele interview komt het kennen van je doelgroep en het belang van het onderhouden van je relaties naar voren, van donateurs tot klanten of vrijwilligers. Zo hebben we het ook over de nieuwe trend ‘marketing automation’. Iets waar KNGF geleidehonden al vol op inzet. “We maken hele customer journeys en focussen niet alleen op het stukje e-mailmarketing. Bij het uitzetten van een banner kijken we bijvoorbeeld wat de landing daarna is, welke stappen volgen en wat alle contactmomenten zijn met bekende en nieuwe relaties, zowel online als offline. Dit tekenen we allemaal uit en daarin zit dan een stukje geautomatiseerde e-mailmarketing. Maar ook een stukje niet”, zegt Fleur.

[whitepaper:inbound-marketing-voor-non-profits-in-7-stappen]

“We zijn geen Bol.com”

“Je moet soms ook gewoon persoonlijk willen blijven niet altijd maar doorgaan met automatiseren, want dan ga je ook het verkeerde pad op.” Ze legt de nadruk op het belang van persoonlijk contact. In het algemeen, maar ook voor KNGF Geleidehonden specifiek. “We zijn geen bol.com, roep ik altijd maar. We zijn een stichting, wij zijn heel familiair, we hebben kwaliteit heel hoog staan en dat willen we ook uitstralen. Ik denk dat je niet moet doorslaan met automatiseren.”
 

Van lead naar donateur

KNGF Geleidehonden probeert met communicatie-uitingen bekendheid te geven aan het werk dat ze doen. “Dit doen we om meer donateurs aan te trekken, maar ook om mensen met een (visuele) beperking te informeren over wat een geleidehond voor hen kan betekenen.”

Een van de belangrijkste taken waar Fleur op dit moment mee bezig is, is het vastleggen van de eerste twaalf maanden van een nieuwe lead. Een soort customer journey, of in dit geval, ‘lead journey’ van een jaar. “Iemand komt bij ons binnen en doet een eenmalige transactie, leest iets of meldt zich ergens voor aan. Wat gebeurt er daarna? Waar komt de lead vandaan?” Deze informatie legt ze vast, om het vervolgens bij het inzetten van een campagne te gebruiken als leidraad voor het aantrekken van nieuwe leads. En om deze hopelijk te veranderen in converterende bezoekers en donateurs. Want vooral deze laatste zijn van groot belang voor KNGF Geleidehonden.

Logo KNGF Geleidehonden


Wat zou je andere non-profitorganisaties willen meegeven?

Over het antwoord op deze vraag hoeft ze niet lang na te denken: ‘Customer journeys’. “Ik denk dat als je die in kaart brengt en op die manier omgaat met je fondsenwerving, je zult merken dat je veel beter voorbereid bent, dat je sneller beslissingen durft te nemen en meteen aan de slag kunt gaan. Zelf vind ik het ook altijd fijn als ik weet wat mijn KPI’s zijn, wat ik wil bereiken in euro’s, maar ook in kwalitatieve leads bijvoorbeeld.”

“Als je dan een afweging moet maken of met een keuze zit, kun je niet denken ‘ik heb die kennis niet’, je hebt die kennis wel!”, zegt Fleur enthousiast, “Als je er maar even voor gaat zitten. Dan kun je ook makkelijker zeggen dat je ergens mee stopt omdat het niet werkt of dat je het over een andere boeg gaat gooien.

 
7 redenen waarom je een blog moet beginnen Jurjen van Houwelingen

7 redenen waarom je een blog moet beginnen

Jurjen van Houwelingen

05 juli 2017 3 minuten
Op dit moment zijn er nog heel veel organisaties die op zich best een goede website hebben, maar de hoeveelheid verkeer valt tegen en mensen komen niet terug. hun vingers niet durven branden aan een blog op de website. Immers… Hoe schrijf ik een goed blog? Wat heb ik eraan?

En dat is jammer!

Want het biedt enorm veel online kansen en is juist een van de beste communicatiemiddelen die goede doelen en inhoud gedreven organisaties kunnen inzetten. In deze post geef ik je zeven redenen om een blog te schrijven, integreren en onderhouden op je website.

Wie weet geef ik je tussendoor ook wat tips ;-)

Bloggen redenen beginnen starten schrijven non-profit organisatieAan de slag!
 

Waarom een blog starten als non-profit meer dan een goed idee is:

 

1. Blogs worden gevonden, dus jij ook!

Zoekmachines zoals Google zijn dol op blogs. Je kunt enorm veel aan SEO (Zoekmachine optimalisatie) doen in structuur, tekst, links en nog meer. En als je dan een van de beste blogs hebt geschreven over een onderwerp, volgens Google, kun je bovenaan in de zoekresultaten komen te staan. Zo vergroot je je zichtbaarheid en kun je sneller door je doelgroep worden gevonden.

Je zult je misschien afvragen…

SEO, hoe doe je dat nou goed?

Nou, zo enorm lastig hoeft dat niet te zijn! Ik heb in een blog over SEO wel een aantal super handige tips en tricks voor je.
 

2. Bouw publiek op voor je blog met social media en andersom…

Een blogartikel kun je op social media delen. Het kan je dus helpen je sociale kanalen een extra boost te geven. Door berichten van je blog te twitteren of posten geeft je communicatie op dat terrein meer ‘body’, meer inhoud.

En zoals in het punt hierboven al staat…

Je wordt meer gevonden! Mensen zijn veel op social media, jouw doelgroep ook. En als jij voor hen relevante blogs schrijft en deze deelt, zullen geïnteresseerden sneller liken en volgen. Ook omdat een blog meer inhoud biedt dan een ‘simpele’ post met tekst of een enkele afbeelding. Bovendien leidt de link in je post naar de website.

Tadaa! Meer publiek op social media én op je website.

Klinkt goed, toch?
 

3. Een blog genereert traffic naar je website

Vooral in combinatie met sociale media als Twitter en Facebook kan een blog er voor zorgen dat mensen op je website terecht komen.

Op het moment dat je op Twitter en/of Facebook zomaar een berichtje deelt mét een link naar de website zal dit niet ook ‘zomaar’ veel kliks opleveren. Er is namelijk geen prikkel! Waarom zouden ze op die link klikken om je website te bezoeken?

Nu met een pakkende titel (Bijvoorbeeld "7 redenen waarom je een blog moet beginnen ;-)) en het aanbod van een super interessant, leerzaam of intrigerend blog…

En mensen zullen klikken.

Een blog zorgt dus meer voor meer kliks, traffic en kennismakingen met jouw organisatie.
 
Waarom blogs nog meer nuttig zijn? Inbound marketing!
Je hebt de term misschien al eens horen vallen... In deze whitepaper leggen we in 7 makkelijke stappen uit wat inbound marketing precies is, hoe jij het kan gebruiken en waar je kan beginnen. Oh, en blogs spelen zeker een rol ;-) Download hem gratis!

Download de whitepaper  
 
 

4. Een blog houd je 'top-of-mind'

Hoe vaak kom jij op een website die in een jaar nauwelijks veranderd?

Niet vaak, of wel?

Publiceer regelmatig een blog en deel het op social media om ‘top of mind’ te blijven. Bezoekers komen terug als ze je blogberichten leuk of interessant vonden en zien dat je met enige regelmaat nieuwe artikelen schrijft.

Je site blijft nu immers up to date.

Bovendien kun je in het zicht van je doelgroep blijven, doordat je met bloggen in nieuwsfeeds terecht komt.

Daarmee bedoel ik dat mensen steeds meer gebruik maken van bepaalde feeds. Dat kan een RSS reader zijn of de tijdlijn op sociale kanalen. Door regelmatig nieuwe blogs te schrijven kom je in dergelijke feeds terecht, wat op den duur meer naamsbekendheid oplevert.

Mensen zullen sneller aan je denken.
 

5. Door een blog te beginnen, positioneer je jezelf als expert binnen je vakgebied

Een blog helpt om je als organisatie te positioneren als een expert in het vakgebied. Als je veel blogt over het specifieke werk wat jullie als organisatie doen zal dit steeds meer opgemerkt worden. Je bent daarmee niet meer alleen een organisatie die iets doet, maar ook een organisatie die iets weet. Hiermee bouw je ook aan een stuk ‘betrouwbaarheid’ binnen de markt. Hierdoor zul je merken dat je ook een vaste groep ‘geïnteresseerden’ aan je gaat binden. Dit biedt allerlei kansen in de toekomst.

Benjamin Franklin expert redenen blog beginnenPresenteer je zelf als expert én betrouwbare instantie.
 

6. Een blog creëert interactie en waarde

Blogs zijn waardevolle content. Het vraagt wel wat investering qua tijd en inzet, maar geeft bezoekers, afhankelijk van waarover geschreven is, reden om het gesprek met je organisatie aan te gaan en stelt ze ook staat om te reageren op de verhalen.
 
Zo kun je als organisatie in dialoog treden met bezoekers, potentiële donateurs en andere geïnteresseerden. Je leert ze kennen en bouwt een band op.

Zeker voor organisaties die hier in Nederland alleen een stuk marketing, communicatie en fondsenwerving hebben zitten is dit interessant. Hun 'echte' mensen zitten op het veld over heel de wereld. Door een blog kan meer online betrokkenheid en interactie ontstaan.  
 

7. Bloggen maakt je organisatie persoonlijk en authentiek

Een blog geeft je organisatie een persoonlijke uitstraling voor het publiek. Zeker als met ‘gewone schrijvers' of bloggers van de werkvloer wordt gewerkt. Dat creëert een binding met de doelgroep.

Kortom, wij geloven dat een blog interessant is voor elke non-profit of inhoud gedreven organisatie.

Mits je je commit aan het serieus schrijven van goede content!

Hulp nodig bij het implementeren van een goed blog? Neem gerust contact met ons op

 
Marketing Automation: 5 dingen die je moet weten voor je begint Jurjen van Houwelingen

Marketing Automation: 5 dingen die je moet weten voor je begint

Jurjen van Houwelingen

06 juni 2017 7 minuten
Bereik het juiste publiek met de juiste berichten op het juiste moment door het automatiseren van marketingtaken en processen. Je hebt er vast al eens van gehoord: marketing automation. Je prospects krijgen relevante en gepersonaliseerde content die ze van leads tot tevreden én terugkerende donateurs, leden of vrijwilligers converteert. En dan grotendeels automatisch, zodat marketeers meer tijd hebben voor andere belangrijke taken. Marketing Automation zorgt voor een hoge Return On Investment (ROI), verbindt je marketingafdeling met sales en geeft je inzicht in je doelgroep. Maar dan moet je het wel goed doen… Hoe? Dat lees je hieronder.

Je zou er misschien niet meteen aan denken bij geautomatiseerde communicatie, maar marketing automation zorgt er tevens voor dat je communicatie menselijker wordt! Het werkt helemaal goed samen in de context van inbound marketing, een marketingstrategie die voor relevante, gepersonaliseerde content zorgt, waarmee je je doelgroep bereikt op de juiste kanalen en op het juiste moment.

Bij marketing automation gaat dat alleen niet met de hand, maar automatisch. Daarom is het ook zo populair. Samen met inbound marketing doet het aan gepersonaliseerde content en neemt het je veel werk uit handen. Niet alles! Maar je hebt wel meer tijd voor andere taken die je aandacht vereisen.
Marketing automation komt pas echt tot leven met inbound marketing! 
Wij geloven dat juist ook voor non-profits inbound marketing een slimme en bruikbare vorm van marketing en fondsenwerving is. Waarom en hoe? Dat leggen we je uit in deze whitepaper!

Download de whitepaper  
 

Het is niet makkelijk, maar zeker ook niet onmogelijk. Om je te helpen geven we je een aantal tips: dit zijn vijf dingen die je moet weten voor een succesvolle inzet van marketing automation.
 

1. Marketing Automation is geen ‘instant time safer’

Marketing automation neemt je veel extra werk uit handen. Althans, niet meteen. Want zelfs al staat er een tot de nok gevulde database klaar, vol met de beste leads, dan nog zal de implementatie van marketing automation tijd en moeite kosten, wil je het gewenste resultaat krijgen. Het idee is namelijk niet dat het systeem alles van je overneemt. Het helpt je met leadgeneratie en andere marketingtaken. Onderschat je eigen bijdrage dus niet en realiseer je dat het een proces is. De taken worden je niet van het ene op het andere moment uit handen genomen.

Denk bijvoorbeeld aan de moestuinactie van Albert Heijn. Je bent niet klaar zodra je water op het tabletje aarde hebt gegoten en de zaadjes hebt geplant. Ja, het groeien en uiteindelijk leveren van de groentes en het fruit, doen de planten zelf. Maar eens in de zoveel tijd dien je wel je handen uit de mouwen te steken, wil je dat je moestuin overleeft. Je moet ze water geven en verpotten wanneer het daar tijd voor is. En het kost tijd! Je hebt geduld nodig, maar dan mag je er uiteindelijk wel de vruchten van plukken. Letterlijk, in dit geval.

Marketing Automation foto voorbeeld Moestuin actie AH


2. Marketing Automation is meer dan geautomatiseerde e-mailmarketing

Het gehele idee van marketing automation gaat verder dan het opzetten van automatische e-mail series. Ook al is e-mailmarketing datgene waar de meeste organisaties qua automation op inzetten.

“Is alleen het openen van een e-mail of een click genoeg data voor een lead-
nurturingstrategie, waarbij je op de behoeften van je leads inspeelt?”

Waar kun je marketing automation allemaal nog meer voor inzetten, naast e-mail?
 • CRM integratie
 • Landingspagina’s
 • Web tracking
 • Lead campagnes
 • Social Media
Dit wil echter niet zeggen dat het inzetten van marketing automation bij je e-mailmarketing verkeerd is. Zeker niet! Zolang je je maar realiseert dat het niet puur en alleen een tool voor e-mail is, en je er alleen succes uit haald als je het op meerdere marketingkanalen inzet.
 

Laten we e-mailmarketing nu wel gebruiken om een beeld te schetsen van marketing automation.

Wat kan er bij e-mailmarketing allemaal automatisch? Denk bijvoorbeeld aan welkomstmails die iedereen krijgt zodra ze zich bijvoorbeeld voor je nieuwsbrief inschrijven. Hoe zorg je dat die nieuwsbrief inschrijvers de stap van lead naar trouwe klant of donateur nemen? Afhankelijk van hun behoeften, interesses en acties op je website of welkomstmail kun je een vervolgmail sturen. Zo creëer je een serie e-mails die je naar prospects kunt sturen en dat kun je met marketing automation mooi in elkaar zetten.


Hier heb je een simpele e-mail sequence:

Stel, een aantal prospects tonen belangstelling voor je missie en laten hun e-mail achter op je website in ruil voor een maandelijkse nieuwsbrief. Het marketing automation proces gaat aan en ze krijgen direct een welkomstmail, waarin je naar hun interesses kunt vragen. Je geeft ze daarin bijvoorbeeld twee opties. Waar hebben ze meer interesse in, A of B? Afhankelijk van de actie die ze aan de hand van die mail nemen, stuur je ze een vervolgmail. Alle prospects die niet hebben gereageerd krijgen een reminder, alle leads die voor optie A hebben gekozen krijgen een nieuwsbrief relevant voor de interesses bij A en de leads die voor optie B hebben gekozen krijgen de B-variatie van de nieuwsbrief.

Laat ik het visueel maken:

Mailsequence e-mailmarketing marketing automation

Je weet aan de hand van hun interesses en acties met welke content je de leads kunt voeden en met welke CTA’s ze tot een conversie willen komen.


3. Richt je marketing op echte mensen

Juist met marketing automation kun je al je marketing tools inzetten om data te verzamelen over je prospects en bestaande klanten, donateurs of leden. Met die data ontstaat er een (zo) compleet (mogelijk) plaatje van degene die je wilt bereiken en door je marketing funnel wilt begeleiden.

Behandel je leads ook als echte mensen! Richt je op de persoon, niet op een gefragmenteerd stukje karakter met beperkte interesses, elke keer net even anders per medium.

En als aanvulling op het vorige punt: voed je leads aan de hand van hun interesses en uitdagingen, niet enkel aan de hand van het gegeven of ze een e-mail hebben geopend of niet. Dan heeft je marketing automation meer kans op slagen.
 

4. Is je organisatie klaar voor marketing automation?

Marketing automation is niet geschikt voor elke organisatie, in welke situatie deze ook zit. Onze tip, kijk naar onderstaande vragen en punten voor je in het diepe duikt en een enorm bedrag kwijt bent aan marketing automation, maar er geen succes mee behaald:
 • Zorg dat je al een sterke marketingafdeling hebt die de al lopende processen bij de hand neemt. Of neem een bureau in de arm ;-)
 • Wat wil je met marketing automation bereiken? Wat zijn je specifieke doelen of objectives? Als je deze duidelijk voor ogen hebt, weet je ook beter hoe je marketing automation in kunt zetten voor de situatie van jouw organisatie, voor jouw doelstellingen.
 • Heb je voldoende en de juiste content voor lead nurturing? Zorg dat je je prospects ook iets biedt waarvoor ze bereid zullen zijn een e-mail en eventuele andere gegevens achter te laten. Denk bijvoorbeeld aan downloads als e-books en whitepapers.
 • Heb je voldoende leads die je door het automation proces kunt leiden? Bij marketing automation is het namelijk de bedoeling dat mensen door de marketing funnel worden geleid, van de top met prospects, via het midden met leads tot de bottom met trouwe leden, klanten of donateurs. Dit proces, geholpen door marketing automation, heeft alleen succes als er genoeg mensen zijn die door de funnel heen te begeleiden zijn.
 • Heb je al een goed CRM systeem? Een goed geïmplementeerd of geïntegreerd CRM systeem helpt je de informatie te geven over je leads, die je nodig hebt voor lead nurturing. Met de CRM database weet je wat relevante content is.
Salesforce biedt bijvoorbeeld een fijn CRM-systeem aan, via de cloud (!). Wil je hier meer over weten? Lees dan onze blogpost daarover.

[whitepaper:inbound-marketing-voor-non-profits-in-7-stappen]

5. Kies de juiste ‘leverancier’

Dit is niet makkelijk. De vraag of je organisatie er klaar voor is, was al lastig, maar deze helemaal! Vooral omdat er inmiddels al heel veel aanbieders zijn, die allemaal zeggen dat ze de beste innovaties voor je klaar hebben liggen. Bij het kiezen kun je over de volgende dingen nadenken om een goede keuze maken:
 • Past de marketing-automationtool bij de systemen en tools waar jullie organisatie al gebruik van maakt? Je wilt het immers integreren met die tools en systemen.
 • Hoe complex is het?
Heb je vragen of loop je vast? Bij gopublic kun je ook terecht! We hebben de tools in huis om je op gang te helpen met marketing automation. Neem contact met ons op en kom een keer langs, dan geven we je graag een demo.

 
 
55+1 websites met afbeeldingen die je vrij mag gebruiken Liza Koppenrade

55+1 websites met afbeeldingen die je vrij mag gebruiken

Liza Koppenrade

29 mei 2017 15 min
Zo. Je verhaal is af, nu nog een mooi beeld erbij zoeken! Je blijft eindeloos doorscrollen op dezelfde twee stockfoto websites en vindt weinig beeld dat echt goed past, maar een budget voor professioneel geschoten foto’s is er niet. Waar kun je nog meer gratis en vrij te gebruiken afbeeldingen vinden voor de content op je website? En wat mag je wel en wat niet gebruiken? Om je te helpen heb ik het internet afgespeurd en 55 websites gevonden waar je terecht kunt voor fraai beeld. Plus nog een extra tip, dus scrol gauw verder! Vooral de nummers 10 en 55 zijn aanraders.
 

Verruim je blik met nóg meer vrij te gebruiken afbeeldingen

De zoektocht naar vrij te gebruiken beeld dat ook nog eens fraai en van een hoge kwaliteit is, valt niet mee. Dat merk ik bij Gopublic ook. Bij het schrijven van deze en andere blogs waren we soms meer tijd dan bedoeld kwijt aan het zoeken naar passende afbeeldingen. Bij het schrijven van deze blogpost is mijn blik zeker verruimd en ik hoop dat jij er minstens net zoveel aan hebt.

Laten we op zoek gaan naar een mooie afbeelding. Stel, je hebt een artikel geschreven over het klimaat en hoe we ons daar sterk voor moeten en kunnen maken. Een fraaie natuurfoto zal zeker bijdragen; liefst een die ook nog aan de milieukwestie gerelateerd kan worden.
 

Rechtenvrije (stock)foto’s vind je hier:

De beelden van deze eerste websites komen het dichtst bij volledig rechtenvrij. Het gaat voornamelijk om foto’s met een Creative Commons Zero (CC0) licentie. Creative Commons is een initiatief uit 2001 dat zich inzet voor het vrijer beschikbaar stellen van creatieve werken. Ze bieden diverse vrije licenties, die inmiddels door vele auteursrechthebbenden worden gebruikt bij het online delen van hun werk. Bij een CC0 licentie is het werk, in dit geval de foto, aan het publiek toegewezen. De maker heeft al zijn of haar rechten op het werk afgestaan. Beelden met een CC0 licentie zijn dus vrij te gebruiken en er is meestal geen bronvermelding nodig.

Wil je meer te weten komen wanneer je een afbeelding wel of niet mag gebruiken? Over auteurs- en portretrecht? Lees dan ons blog ‘ken je auteursrecht. Hoe gebruik je beeld wél?'
 

1. Barn Images

Laten we beginnen met Barn Images, een vrij nieuwe website - gestart in 2015 - van twee fotografen uit Letland. De foto’s in hun database zijn door henzelf geschoten of door fotografen die ze kennen. Je kunt ze gratis gebruiken, zonder randvoorwaarden, maar voel je vrij om een donatie te plaatsen. “It would be nice, but you don’t have to”, antwoorden ze op de vraag of er bronvermelding nodig is. Ze waarderen wel een link naar de website of een ‘spread the word in social media’ en doorverkopen mag uiteraard niet. Je mag ook niet zeggen dat jij de foto’s hebt gemaakt of de beelden in een onredelijke context gebruiken, maar dat is niet meer dan logisch toch? Oh en check ook even hun tips en tools, waarin ze artikelen delen over het maken en promoten van content (ook geschreven), altijd handig!
 

2. Cupcake

Op cupcake.nilssonlee.se vind je een mooie verzameling foto’s om vrij te gebruiken. Ze vallen allemaal onder de CC0 licentie. En verwacht niet enkel zoete foto’s en illustraties van zoete taartjes, ook al wekt de domeinnaam misschien die verwachting, maar tevens sterke natuurbeelden. Dé plek om een mooie foto voor dat artikel over klimaat te vinden! Dit is wat we hebben gevonden:

Vrij gebruiken afbeeldingen beeldgebruik


3. FindA

Een zoekmachine die duizenden stockfoto’s met een CC0 licentie doorzoekt. Je kunt ook op kleur zoeken.
 

4. Fancy Crave

Ook moe van cheesy stockfoto’s? Dan ben je bij Fancy Crave op de juiste plek. Hier vind je beelden die een verhaal vertellen! Zo presenteert de website zich. Alle foto’s hebben een CC0 licentie en zijn commercieel te gebruiken. Je kunt naast losse beelden ook pakketten met foto’s downloaden, met de hand uitgezocht door de mensen van Fancy Crave. Naast foto’s vind je hier templates, icoontjes, graphics en mockups.
 

5. Free Nature Stock

Op Free Nature Stock vind je rechtenvrije natuurbeelden, die je mag gebruiken ‘however you want’, ook commercieel. De foto’s hebben een CC0 licentie, dus er is ook geen toestemming of bronvermelding nodig. Fotograaf Adrian Pelletier doet het project in zijn eentje en waardeert wel een kopje koffie als ‘dank je wel’. Je kunt hem ook begroeten op Twitter en een donatie doen.

Hier vinden we vast een fraaie natuurfoto! Even kijken…

Vrij te gebruiken afbeeldingen gratis beeld
 

6. Freerange

Op de homepage van Free Range lees je het meteen: “Great photos. Totally free.” Je kunt bijna alles doen met de afbeeldingen die freerange aanbiedt, commercieel of niet. Je kunt de afbeeldingen alleen niet te koop of als onderdeel van geprinte producten aanbieden. Ze zullen het uiteraard altijd appreciëren als je credits wilt geven aan de maker, maar het hoeft niet.
 

7. Gratisography

Ook in deze database vind je vrij te gebruiken afbeeldingen met een hoge resolutie. Alle foto’s zijn door Ryan McGuire gemaakt en volledig vrij van auteursrechtelijke restricties. Net als op andere verzamelsites, kun je de maker wel een koffie aanbieden. “Buy me a coffee?” staat, redelijk timide, aan de rechterkant van de homepage. De rest van de pagina wordt gedomineerd door haarscherpe foto’s en het logo: een hand in de vorm van een konijn, zo een die je vroeger met de schaduw van je hand maakte.
 

8. Jay Mantri

Jay Mantri’s website ziet er minimalistisch uit. De focus ligt op de artistiek aandoende foto’s, iets anders dan de stockfoto’s die overal en nergens opduiken. Alle foto’s op zijn website vallen onder de CC0 licentie. Of je ook snel iets vindt, hangt er vanaf hoe goed je kunt scrollen, want een zoekfunctie is er niet. Wel een overzicht van alle foto’s.
 

9. Jéshoots

Jéshoots is een stockfoto verzamelsite met foto’s van fotograaf Jan Vasek. Er is helaas geen zoekmachine. Je kunt het beste door de website navigeren via een menu met categoriseringen. De foto’s zijn vrij te gebruiken. Wil je echter de hoogste resolutie? Dan wordt er wel van je verwacht dat je een tweet of like geeft.
 

10. Kaboompics

‘Visual explosion’ zijn de eerste woorden die in beeld komen op Kaboompics.com. Daarna zie je voornamelijk beeld: foto’s en mockups van hoge kwaliteit, die je gratis mag gebruiken. Elke foto heeft een (te downloaden) kleurenpalet gekregen van kleuren die in het beeld voorkomen. Zo kun je ook op kleuren zoeken die passen binnen het uiterlijk van je website of blog. Daarnaast is er een zoekbalk en kun je ook op categorieën zoeken.

Per afbeelding wordt er uitgebreide informatie gegeven, mocht je ook geïnteresseerd zijn in de iso waarden of wanneer de foto is geschoten. Hier staat dan ook nog een keer de licentie aangegeven. Het is verder een fraaie en betrouwbaar uitziende website die ook nog eens een blog heeft, waar je vanalles kunt lezen over branding, fotografie en meer. Zeker de moeite waard dus! Eens kijken of ze ook mooi beeld hebben over natuur of klimaat…

Beeld vrij gebruiken afbeeldingen rechtenvrij gratis
 

11. Life of Pix

Op deze website stelt een reclamebureau uit Montreal de beelden van haar uitgebreide netwerk aan fotografen beschikbaar voor vrij gebruik. Er komen wekelijks nieuwe beelden met een hoge resolutie bij. Heb je behoefte aan bewegend beeld? Neem dan een kijkje op de ‘zustersite’ van Life of Pix: www.lifeofvids.com


12. Little Visuals

Ook Little Visuals biedt vrij te gebruiken stockfoto’s aan. Als je je aanmeldt krijg je elke week 7 nieuwe foto’s in je inbox. Helaas is de fotograaf overleden en verschijnen er momenteel nog geen nieuwe foto’s meer. De foto’s die er zijn, zijn echter nog zeker de moeite waard. Little Visuals is momenteel bezig fondsen te werven in zijn naam. Ze hopen in de toekomst weer nieuwe visuals toe te voegen.
 

13. MMT stock

Moment (MMT) is in 2014 opgericht door Jeffrey Betts en biedt diverse foto’s aan die onder de CC0 licentie vallen. Je mag ze ook commercieel gebruiken. Het zijn zijn eigen foto’s, die hij in de loop der jaren heeft geschoten en waarvan hij vindt dat anderen ze mogen gebruiken. Je kunt in diverse categorieën zoeken. Er is geen bronvermelding nodig, maar hij vindt het leuk als je het woord verspreid, dus deel de link, als het niet teveel moeite is. ;)
 

14. Moveast

De Portugese designer en reiziger Joao Pacheco vind dat elke foto vrij gebruik zou moeten worden en wil de bezoekers van zijn website inspireren om ook op reis te gaan. De beelden die hij ‘on the move’ schiet, staan op deze website en zijn dus vrij te gebruiken. “Help yourselves and use them wherever you want”, zegt hij. Ook deze foto’s hebben een CC0 licentie.
 

15. Pexels

Alle foto’s op Pexels.com vallen onder de CC0 licensie. Je kunt de foto’s vrij gebruiken, bewerken en distribueren. Een bronvermelding is niet nodig, maar een donatie wordt altijd gewaardeerd. Het enige waar je rekening mee moet houden, is dat afgebeelde mensen niet in slecht licht mogen worden gezet of op een beledigende manier gepresenteerd worden. Dit heeft te maken met portretrecht. 

Hier heb ik ook even naar mooie natuurfoto’s gezocht. Na lang navigeren langs allerlei generieke berglandschappen vond ik een ijsschots. Wel mooi voor een post over het klimaat, maar niet erg origineel.

Vrij te gebruiken beeld afbeeldingen rechtenvrije foto
 

16. Photocollections

De beelden op Photo Collections zijn publieke domein. Het eerste wat je op je website ziet is ook alleen fotobeeld. Voor tekst en uitleg moet je eerst het menu uitklappen. Het draait dus duidelijk om de foto’s.
 

17. PicNoi

PicNoi is een website die meer biedt dan alleen vrij te gebruiken beeld en maakt zich tevens sterk voor mensen van kleur. “We recognize that most other free stock image sites have very few or no images of people of color”, stelt de website. Tijd om daar iets aan te doen! Zie daar: PicNoi. Hier vind je vooral fraaie beelden van mensen. Je hoeft geen bronvermelding te doen, maar ze waarderen het wel als je de website credits geeft, de link deelt of doneert.
 

18. Pixabay

Op Pixabay kun je afbeeldingen (foto’s, illustraties, vectors en zelfs video’s) vinden en delen zonder copyright. Alle afbeeldingen worden gepubliceerd met een CC0 licentie in het publieke domein. Je kunt doneren, maar dat is niet verplicht. Daarnaast kun je je registreren als je de foto’s in een nóg hogere resolutie wilt dan ze al te verkrijgen zijn. Professionele Shutterstock foto’s waarvoor je moet betalen, zijn gemarkeerd met het Shutterstock logo. Die kun je uiteraard niet zomaar gebruiken.
 

19. Public Domain Archive

Hier vind je vrij te gebruiken stockfoto’s. Er is ook een premium optie, voor ongelimiteerde toegang. Dit vereist uiteraard wel een maandelijkse ‘donatie’ van 10 dollar.
 

20. Realistic Shots

Realistic Shots is een project van ‘Commit 2 design’. Hier vind je verschillende stockfoto’s met een hoge resolutie die je vrij mag gebruiken. Elke week komen er 7 nieuwe foto’s bij. Alles valt onder de CC0 licentie.
 

21. Shot Stash

Stapels met stockfoto’s vind je op Shot Stash. “No royalties, no fees, no worries” zegt de website. Het is echter niet de bedoeling dat je de beelden doorverkoopt of in een onredelijke context gebruikt. Maar druk ze gerucht op t-shirts, gebruik ze in blogs of voeg ze toe aan presentaties! Al dan niet commercieel.
 

22. Skitterphoto

Alle foto’s op Skitterphoto zijn publiek domein. Je mag ze dus vrij gebruiken, voor welk doeleinde dan ook. Je mag de beelden downloaden, bewerken en ze zelfs commercieel gebruiken zonder toestemming te vragen. Je kunt door categorieën zoeken of met sleutelwoorden.
 

23. Splitshire

Een website die vrij te gebruiken stockfoto’s aanbiedt, die je ook voor commerciële doeleinden mag gebruiken. Over de naam is lang nagedacht. Het staat letterlijk voor het delen met anderen. Een shire, is een afgesloten stuk land, in dit geval ‘beeld met copyright’ en met split willen ze zeggen dat ze een deel van dit land afsplitsen en met iedereen delen. Er is een zoekfunctie en je kunt op categorie zoeken.
 

24. Startup Stock Photos

Deze database is ooit gestart als een outlet van foto’s die de mensen achter ‘Startup’ al namen. Inmiddels is het uitgegroeid tot een website vol van vrij te gebruiken foto’s voor startups, bloggers, websites en meer. Iedereen dus eigenlijk. De foto’s vallen onder een CC0 licentie. Er is verder geen zoekfuncties, dus dat wordt wel veel scrollen!
 

25. Stockvault

Stockvault is een database met een breed aanbod aan vrij te gebruiken stockfoto’s. In principe vallen alle foto’s onder de CC0 licentie, maar je kunt het per foto, vector of illustratie ook nog een keer checken. En dat is, voor je eigen zekerheid, natuurlijk wel fijn!
 

26. Stocksnap.io

Tijd om weer eens in onze natuurfoto zoektocht te duiken. Op deze stockfoto website vinden we vast iets. Hier zijn namelijk wel honderden beelden met een hoge resolutie te vinden. Bij elke foto staat de licentie, vrijwel altijd CC0, aangegeven.

Vrij gebruiken afbeeldingen rechtenvrije foto's beeld

Dit laat wel mooi de een groeiende droogte op aarde zien, toch? Maar misschien is wat meer kleur ook wel mooi… laten we verder zoeken!
 

27. Travel Coffee Book

Alle foto’s op deze website, of beeldverzameling op Tumblr, hebben een CC0 licentie, dus je kunt er mee doen wat je wilt. Er is op Travel Coffee Book verder niet zoveel te vinden over de licentie, dus let op!
 

28. Unsplash

Hier vind je vrij te gebruiken stockfoto’s (do whatever you want), van een hoge resolutie. Dit is een bekende website met een CC0 licentie, waarvan je veel beeld ook op andere websites al vindt.
 

29. Visual Hunt

De meeste van de beelden op Visual Hunt vallen onder de CC0 licentie. Daarnaast zul je ook foto’s met een gevarieerde licenties tussen je zoekresultaten vinden, maar meestal gaat dit om aangepaste Creative commons licenties en het publieke domein. Gelukkig staat hier bij elk beeld netjes aangegeven wat de randvoorwaarden zijn!

Ook hier heb je de optie om op kleur te zoeken.
En dat heb ik gedaan voor deze felgekleurde foto van een bloem met een bij. Geschikt voor het milieudebat, want de bij wordt met uitsterven bedreigd! Bij dit beeld werd een bronvermelding verwacht, dus dat doen we onder de foto.

Visual Hunt afbeeldingen bijPhoto by Visual Hunt


Mooie en unieke afbeeldingen met iets meer randvoorwaarden, je ontkomt er niet aan...

Bij de volgende beeld (voornamelijk foto) websites zijn er betaalde premium opties mogelijk of is er sprake van meer randvoorwaarden. Vaak is er een bronvermelding nodig, maar daartegenover staat vaak wel mooier en unieker beeld.
 

30. Death to the Stockfoto

Een Must-see! De naam zegt het al, de mensen achter dit platform hebben een hekel aan stockfoto’s en willen het zelf beter doen. Gelijkgestemde fotografen zijn samengekomen op dit platform en bieden bijzonder mooie beelden, voor ieder die ze wilt gebruiken. Let wel op! Er worden ook betaalde foto’s aangeboden.

Net als bij Little Visuals kun je je inschrijven om elke maand 10 foto’s in je inbox te krijgen. Je kunt op de website alleen pakketten van afbeeldingen downloaden, niet enkele afbeeldingen. En wil je op de website toegang hebben tot álle foto’s, dan kost dat wel 10 dollar per maand. De licentie? Die vind je in gewoon en officieel engels onderaan de pagina: “Use the photos how you please, but don’t distribute them.”
 

31. Flickr.com

Een bekende website waar je naar mooie foto’s kunt zoeken met verschillende licenties, die je ook in het menu kunt selecteren om je zoekresultaten te filteren. Hier vind je beelden in het publiek domein of afbeeldingen waarbij je wel een uitgebreide bronvermelding dient te doen en die je niet commercieel mag gebruiken. Unieke beelden zijn het wel!
 

32. FoodiesFeed

Veel met voedsel te maken of net een voedselgerelateerd blogartikel geschreven? Kijk dan op deze website voor smakelijk beeld. Op deze website worden vrij te gebruiken realistische foto’s van eten aangeboden. Per foto staat aangegeven wie het heeft gemaakt met een korte bio. Maak een premium account aan voor meer exclusieve foto’s. Dit kost dan uiteraard wel geld. Geen zorgen: gratis is er genoeg moois te vinden! Sommige downloads zijn helaas wel ‘locked’ en moet je eerst op facebook delen voor je ze kunt downloaden ;)
 

33. Getrefe

Een website met vrij te gebruiken foto’s. Er zijn ook betaalde opties, maar zonder je portemonnee erbij te pakken (of je online bankrekening) vind je al veel moois. Zoek dus onder de optie ‘free photo’s’. Anders geven ze per foto aan of deze gratis of betaald is. Je hebt wel een account nodig om foto’s te kunnen downloaden.
 

34. Google Images

Deze kent iedereen. Je kunt in Google Images voorkeuren aangeven voor je zoekresultaten. Hierin kun je ook specifiek zoeken op vrij te gebruiken beeld. Maar let wel op! De zoekmachine is, ondanks de licentiefilters, niet waterdicht.
 

35. IM Free

Een initiatief van IM-Creator. Het is een gecureerde verzameling beelden uit andere online bronnen. Dat betekent dat de bronvermelding per beeld kan verschillen. Even opletten dus! Zelf zeggen ze dat het om een collectie van ‘design resources’ gaat, ‘all for commercial use’. Verder is er op de website weinig te vinden over de licentie van de foto’s, maar per foto staat er aangegeven of het vrij te gebruiken is, of dat je aan bepaalde voorwaarden moet voldoen.
 

36. Magdeline

Op Magdeline vind je met de hand uitgezochte foto’s met een CC0 licentie, die je vrij mag gebruiken. Maar! Een bronvermelding is wél verplicht.
 

37. MorgueFile

“Don’t settle for ordinary images”, waarschuwt deze website. Een fotoarchief ‘voor creatieven, door creatieven’, werd al in 1996 gelanceerd als een website voor vrije uitwisseling van beeld voor creatieve professionals en leraren om voor hun werk te gebruiken. Dezelfde missie geldt vandaag de dag nog. Alle foto’s in het archief zijn vrij te downloaden en her te gebruiken in je werk, of dat nu commercieel is of niet. Per foto staat nog een licentie aangegeven, waar je op kunt klikken voor meer informatie. Doe dit! Want je weet maar nooit.

Een korte review van ons: je moet wel door veel slechte foto’s heen voor je de juiste hebt gevonden…
 

38. New Old Stock

Op de website van New Old Stock vind je mooie retro foto’s van publieke archieven. Over de licentie wordt onder andere het volgende gezegd: “These are ‘to the best of my knowledge’ available in the public domain, based on the institutions participation in the Flickr Commons en de rules of Flickr Commons”. Ook hier moet je dus opletten! Bij elk beeld geeft de website een link naar de originele locatie van de foto, zodat je zelf nog eens kunt nagaan of je het mag gebruiken. Er is ook hier geen zoekfunctie, dus dat wordt weer scrollen geblazen!
 

39. Openphoto

Dit project is gestart in 1998 door Michael Jastremski. Op het platform worden gratis foto’s gedeeld onder diverse licenties van Creative Commons. Per plaatje kun je zien wat de voorwaarden zijn voor het delen.
 

40. Photopin

Photopin zegt bloggers te willen helpen foto’s te vinden. Typ in de zoekbalk wat je zoekt en Photopin geeft je een aantal foto’s. Als je de foto wilt hebben kun je deze downloaden en krijg je de ‘proper attribution link’. Photopin zoekt voor je in Flickr en andere plekken met Creative Commons beeld, dus let per beeld op de licentie.
 

41. Picjumbo

Dit is een website met vrij te gebruiken stockfoto’s, gestart door designer en fotograaf Viktor Hanacek in 2013. Het enige dat niet mag is redistributie van de foto’s - daarmee bedoeld Hanacek “selling, reselling or resharing the images to download or use them in library of images in B2c en B2B apps.” Daarnaast kun en mag je meer met een betaald account.

Picjumbo vrij gebruiken afbeelding

Maar zonder te betalen vind je al genoeg moois. Zoals deze natuurfoto bijvoorbeeld!
 

42. Picography

Op Picography vind je vrij te gebruiken afbeeldingen ‘use however you like’. Maar doorverkopen mag uiteraard niet. Je bent daarnaast vrij om de makers steunen met een kopje koffie. Ze vragen er letterlijk om op de button ‘Buy me a coffee’. Er is ok een premium collectie beschikbaar, maar alleen voor ‘premium members’.
 

43. RGBStock

Voor de foto’s van RGBstock heb je geen onderscheid tussen ‘premium’ en standaard. Je hebt voor alle beelden een account nodig. Alleen leden van RGBStock mogen de beelden vrij gebruiken. Daarbij wordt in de licentie nog eens goed benadrukt dat het dan niet de bedoeling is dat je die beelden weer doorverkoopt of verspreid. Je mag de beelden uiteraard ook niet op zo’n manier gebruiken dat RGB in slecht licht komt te staan.
 

44. Snapwire Snaps

Dit is de tumblr pagina van Snapwi.re, een website waar je flink betaald voor foto’s. Deze tumblr pagina biedt de mooie beelden echter tegen diversie Creative Commons licenties aan. Kijk per plaatje wat de licentie is.
 

45. Superfamous

Dit is de fraaie website van de in Los Angeles werkende Nederlandse interaction designer Folkert Gorter. Hij maakt veel natuur-, landschaps- en luchtfoto’s met de nadruk op patronen en structuren. Het gebruik van de oogstrelende foto’s is gratis, maar je wordt wel gevraagd om een bronvermelding. Geef credits aan de maker!
Hier vind je uiteraard bijzondere natuurbeelden! Kijk bijvoorbeeld naar dit water:

Folkert Gorter, Superfamous Studios, mooie afbeeldingenPhoto by Folkert Gorter, Superfamous Studios
 

46. Wikimedia Commons

Een collectie van bijna 40 miljoen media files ‘to which anyone can contribute’. Dit is Creative Commons Wikipedia stijl. Er zijn verschillende licenties beschikbaar, zo zijn er ook afbeeldingen die een Creative Commons licentie hebben en niet volledig vrij te gebruiken en te bewerken zijn, ook voor commerciële doeleinden. De meeste afbeeldingen zijn in het publieke domein, maar vergeet niet te checken!
 

Historisch goed beeld, vrij te gebruiken (bijna dan…)

De volgende drie websites zijn niet zozeer databases met (stock)foto’s, maar laten je geschiedenis zien. En zeg nou zelf, een imponerend schilderij trekt zeker de aandacht. Lees gauw verder ;)
 

47. Europeana

Een Pro- Europees cultureel erfgoed website met naast afbeeldingen ook teksten, boeken en video’s. Een groot deel valt in het publiek domein, maar je kunt ook werken vinden die onder bepaalde licenties vallen. Dus let wel goed op! Je kunt net als bij flickr ook op licentie zoeken.
 

48. GaHetNa

GaHetNa is de online beeldcollectie van het Nationaal Archief. Ook andere archieven stellen hun documenten (langzaam maar gestaag) meer en meer beschikbaar online. Een deel van de beelden van GaHetNa zijn onder bepaalde voorwaarden te bestellen of te downloaden en te gebruiken, maar niet alle beelden zijn rechtenvrij. Een bronvermelding is vaak gewenst. De beelden die er zijn om te gebruiken, maken het zeker de moeite waard een kijkje te nemen.
 

49. Rijksstudio

Duik in de Rijksstudio in de ruime collectie aan schilderijen en prenten van het Rijksmuseum. Gezien het auteursrecht op veel van deze beelden is vervallen (de maker is meer dan 70 jaar geleden overleden), zijn ze publiek domein en dus vrij om gebruikt te worden. Het zijn grote bestanden en hartstikke scherp, mocht je een detail willen uitlichten. Per schilderij kun je de licentie checken, want sommige moderne werken zijn echter nog geen publiek domein.

Ook hier kun je op zoek gaan voor mooie afbeeldingen qua natuur. Laten we het doen! Misschien iets minder klimaat, maar dit Italiaanse landschap van Hendrik Voogd uit 1807 kan zeker een mooie aankleding zijn voor een blogartikel.

Schilderijen publiek domein rijksstudio vrij gebruiken afbeeldingen
 

Nog meer beeld! Icoontjes, Mockups, Graphics en vectors

De volgende websites kun je raadplegen voor andere afbeeldingen dan foto’s. Denk bijvoorbeeld aan illustraties of Vectors voor in infographics of ander beeld.
 

50. Flaticon

Op deze website vind je pakketten van vector icoontjes, vrij te gebruiken. Er wordt wel een onderscheid gemaakt tussen standaard en premium, bij standaard wordt wel van je verwacht dat je een bronvermelding geeft en tegen een ‘klein prijsje’ heb je een premium account en hoef je dat niet meer te doen.
 

51. freepik

Freepik biedt gebruikers grafische designs van hoge kwaliteit aan die geselecteerd zijn door een design team om goede content te bieden, voor persoonlijke maar ook commerciële projecten. De meerderheid van de afbeeldingen zijn vrij te gebruiken, maar je moet wel de maker noemen. Tegen een kleine prijs kun je met een premium account de beelden wél zonder randvoorwaarden gebruiken.  
 

52. Graphicburger

Een “buffet of premium quality design resources offered to the free community” en exclusieve PSD documenten “cooked in-house along with featured top-notch freebies from creatives around the world”. Een buffet en gekookt: Graphicburger schrikt niet terug van over de top metaforen. Je mag alles downloaden op GraphicBurger en vrij gebruiken in persoonlijke en commerciële projecten. Er is geen attributie nodig, maar dat wordt wel gewaardeerd. Je mag het beeld alleen niet doorverkopen.
 

53. Iconfinder

Een minder fraaie website, maar wel een fijn startpunt om icoontjes te vinden die je vrij mag gebruiken. Het is een soort startpagina met links naar andere websites waar icoontjes te vinden zijn. Per link staat aangegeven om welke licentie het gaat. Blijf wel opletten!
 

54. Pixeden

Ook Pixeden biedt een grote verzameling aan iconen, vectors, graphics en meer aan voor vrij gebruik. Maar let op! Niet alles is gratis en vrij te gebruiken. Bij sommige afbeeldingen staat ‘premium’, dit betekent dat je deze alleen met een premium account ‘vrij’ kunt krijgen. En een premium account kost dan wel weer 6 dollar per maand.
 

Laatste paar!

Nu hebben we bijna alles gehad! Nog twee ideeën van ons:
 

55. The Stocks

Kende je deze al? Deze website biedt zelf geen beeld aan, maar geeft je een duidelijk overzicht van websites met gratis en vrij te gebruiken stockfoto’s. Navigeer snel en gemakkelijk door de verschillende sites, zonder vele verschillende tabs of vensters open te hebben.
 

+1. Jij, je camera en je eigen creativiteit

Je kunt altijd je eigen camera erbij pakken en je eigen beelden schieten. Dan weet je helemaal zeker dat er geen boze brief of rekening op de mat of in je inbox terecht komt voor onrechtmatig beeldgebruik! Bovendien ben je dan sowieso uniek.
 

Omgekeerd zoeken: waar komt het vandaan?

Heb je een foto gevonden die je moet en zal gebruiken, want mooier en beter en relevanter kán gewoon niet, maar weet je niet wie hem gemaakt heeft? Dan kun je de fotograaf vinden via deze websites die vaak door fotografen worden gebruikt om hun eigen foto’s te zoeken: Als je weet wie de foto gemaakt heeft, kun je hem of haar contacteren. Meestal zijn ze wel bereid hun foto beschikbaar te stellen tegen een naamsvermelding en link naar hun persoonlijke website of digitale portfolio. Plus, vragen of je hun foto mag gebruiken is echt een kleine moeite.

Welke afbeelding zou jij voor je artikel over het klimaat gebruiken?
 
SEO: de 4 belangrijkste bouwstenen en 3 onmisbare tools Liza Koppenrade

SEO: de 4 belangrijkste bouwstenen en 3 onmisbare tools

Liza Koppenrade

22 mei 2017 6 minuten
Wil je online gezien worden? Zorg dat je vindbaar bent! SEO is momenteel de sterkste, niet-betaalde marketing tool om bovenaan in de zoekresultaten te komen staan en om relevant verkeer binnen te halen. Een groot deel van het verkeer op je website is er immers niet op gekomen omdat ze je URL uit hun hoofd kennen, maar omdat ze iets zochten op google. En even iets Googlelen doen we allemaal! Het loont dus om je website te optimaliseren voor zoekmachines. Om je te helpen geven we je vier bouwstenen voor een toppositie in Google. En een paar handige tools om zelf mee aan de slag te gaan!
 

Wat is SEO?

Met SEO optimaliseer je kort gezegd je website voor zoekmachines als Google. Het helpt je hoger in de zoekresultaten te komen.

Zoekmachineoptimalisatie klinkt misschien niet heel spannend, maar nuttig is het wel. En geloof me, het is tegenwoordig echt niet langer eindeloos teksten volstoppen met (veel)gezochte sleutelwoorden en aan anderen vragen om naar jouw website te linken. Het is meer dan dat. Sterker nog, het is allang niet meer de bedoeling (wil je succesvol SEO inzetten althans) om je puur en alleen te focussen op de algoritmen van zoekmachines. Als dat al de focus was… Als je het écht goed doet, dan richt je je rechtstreeks op je bezoekers, lezers, leden en donateurs. Op je doelgroep. En geef je ze wat ze, met die zoekmachines, zoeken.

Hoe je dat doet?
 

De kunst van SEO: vier bouwstenen


1. Content optimalisatie: onderzoek waar mensen op zoeken en verwerk dat in wat jij wil vertellen

Het inzetten van relevante sleutelwoorden is misschien niet meer het enige onderdeel van een goede SEO strategie, maar het mag zeker niet missen! Ga alle content van je website langs en bedenk wat de kern of sleutelwoorden zijn waarop je wil dat ze gevonden worden. Of beter: woorden die jouw doelgroep gebruikt om antwoorden te vinden op hun vragen - antwoorden die in jouw content staan! - of woorden die aansluiten bij hun interesses.

Als je een blog of artikel schrijft, kun je deze sleutelwoorden, zoekwoord of combinatie van woorden in je titel zetten om sneller gevonden te worden. Laat de woorden terugkomen in het begin van je stuk, liefst in de eerste vijftig woorden, en in de tussenkoppen. Maar overdrijf niet! Als ik in deze blogpost aan elke titel ‘SEO’ had toegevoegd, verder geen synoniemen of verwijswoorden gebruik en altijd maar weer ‘SEO’ aanhaal, is het ook voor Google teveel. En voor jou als lezer. Een verhaal moet immers niet onleesbaar worden.
 

2. Titels, meta descriptions en Alt tekst: zo weet Google waar jouw website over gaat

Het gaat bij SEO, als je het goed wilt doen, niet meer alleen om de inhoud van je website. Ook paginatitels, links, afbeeldingen en dergelijke kun je optimaliseren voor zoekmachines door te letten op de woorden die je gebruikt.

Kijk bijvoorbeeld naar de URL boven dit blog. Hier staat achter de slash, achter de domeinnaam van Gopublic, ‘blog/[titel blog]’. En niet ‘blog/pagina2345’ of een heel lange code. Dit vind jij als lezer als het goed is fijn en overzichtelijk. Nou, Google dus ook.

Maar daar blijft het niet bij...

Geef ook je afbeeldingen een alternatieve tekst (onzichtbare omschrijving die je aan de voorkant van de website niet ziet, maar in het CMS uiteraard wel) waar relevante sleutelwoorden in voorkomen. Hetzelfde geldt voor je paginatitels en meta-descriptions.

Als je wilt dat je op een mooie plek in de zoekresultaten komt te staan en dat mensen op jouw link klikken, moet je een aantrekkelijke meta-description schrijven mét de juiste zoekterm(en). De meta description is het stukje tekst, die Google in de zoekresultaten onder je titel laat zien.
 

3. Techniek: Responsive en snelheid

Zoekmachines kijken bij het ranken van de zoekresultaten ook naar de structuur van je website. Zorg onder andere voor een goede linkstructuur binnen je website en zorg bovenal dat je website responsive is! Mensen zijn tegenwoordig veel meer - je zou bijna kunnen zeggen alleen maar - via hun smartphone online. Is jouw website slecht leesbaar op andere apparaten dan laptops en computers? Dan krijg je strafpunten van Google. Bovendien zijn mensen dan minder geneigd op je website te blijven of überhaupt naar je website te gaan.

En niet onbelangrijk: zorg dat je website snel is. Google heeft zelf een testje ontwikkeld waar je je website doorheen kunt halen. Met de uitslagen kun je je developer aan de slag zetten om de website te optimaliseren op snelheid. Niet onbelangrijk, want Google geeft weer extra punten aan websites die lekker vlot werken!
 

4. Linkbuilding: de verwijzing van anderen naar jou

Als andere pagina’s naar die van jou linken, denkt Google “Dat zal dan wel een interessante en relevante pagina zijn!” Moet er wel naar je gelinkt worden…

Je kunt je aanmelden bij verzamelwebsites en startpagina’s, maar je zou ook andere websites, die voor dat onderwerp of jouw missie relevant zijn, kunnen benaderen met de vraag of ze naar jou willen linken. Wacht hierbij niet totdat jouw website bij toeval wordt ontdekt! Je kunt daarbij aan een e-mail denken in de trant van:

“Beste (...),

Toen ik op zoek was naar informatie over (...) kwam ik jullie blogpost tegen en vond het een mooi stuk! Nu hebben wij deze week een artikel geschreven over (...), dat misschien wel interessant is voor jullie lezers. Bovendien zou de informatie die we geven een leuke toevoeging kunnen zijn voor jullie verhaal.

Hier heb je het desbetreffende artikel: (link) / Ik heb het desbetreffende artikel voor je in de bijlage gestopt.

Laat je het weten als het iets is dat je graag zou willen delen? Ik ben benieuwd!

Met vriendelijke groet,

(...)”


Tip: Check wie nu naar je toe linkt met Opensiteexplorer.org. Dan krijg je al een idee voor welke websites je content relevant is! Of doe dat voor je concurrent die net boven jou staat!

Interne links zijn ook belangrijk voor je SEO. Als je binnen je website naar relevante pagina linkt, zullen google en andere zoekmachines dat ook waarderen. Zo kunnen ze je content namelijk makkelijker vinden en scannen.
 

Ga concreet aan de slag met SEO! Dit zijn onze favoriete tools

Er zijn verschillende tools waarmee je kunt checken welke zoekwoorden je het beste kunt gebruiken, of je webpagina’s en content een beetje goed gevonden worden en hoe sterk ze op het gebied van SEO zijn. Dit zijn onze drie favoriete tools, onmisbaar voor het verbeteren van SEO:
 

Zoekwoordplanner Google Adwords

Google Adwords is een programma dat in eerste instantie wordt ingezet voor advertenties, maar je kunt het ook gebruiken om erachter te komen wat het zoekvolume (hoeveel er naar gezocht wordt) is van bepaalde sleutelwoorden en hoeveel concurrentie er is. Je hebt hier uiteraard wel een adwords account voor nodig.

Ga naar via de hulpprogramma’s van Adwords naar de zoekwoordplanner en typ welke woorden je wilt onderzoeken. Bijvoorbeeld: SEO, zoekmachine optimalisatie, search engine optimalisation en seo non-profit. Typ altijd een paar variaties en combinaties van sleutelwoorden in. Als je vervolgens op ‘ideeën opvragen’ klikt, krijg je verschillende tabellen en een grafiek te zien waaruit je kunt halen dat er vooral in het voor- en najaar gezocht wordt op dergelijke termen, dat het zoekvolume van ‘SEO’ hoger is dan dat van ‘zoekmachine optimalisatie’ en dat de concurrentie op ‘search engine optimalisation’ het laagst is. Adwords geeft ook een aantal suggesties voor gerelateerde sleutelwoorden.

SEO Google Adwords Zoekmachineoptimalisatie


Webtexttool

Dit is een handige tool die gehele pagina’s en blogposts voor je checkt en gedetailleerd aangeeft op welke onderdelen er wat te winnen valt qua SEO. Je voert een tekst (vanuit Word) of de link naar een pagina in, kiest een sleutelwoord waar je op wilt inzetten en krijgt vervolgens de inhoud te zien met verbetersuggesties aan de hand van dat ene sleutelwoord. Volg de suggesties op en je zult beter scoren in de zoekresultaten.

Je kunt een gratis account creëren, maar zult na verloop van tijd wel moeten betalen. Momenteel maken we zelf gebruik van deze tool en vinden het erg prettig! De suggesties die de tool geeft zijn handig en kun je meteen toepassen. Aan een metertje rechtsbovenaan de pagina kun je vervolgens zien of de pagina door jouw aanpassingen al een SEO optimalisatie score heeft van 100%. Je kunt vervolgens alles opslaan en de pagina tracken om te zien of je al beter gevonden wordt.

SEO Webtexttool Zoekmachineoptimalisatie

Wel jammer is dat je maar op één sleutelwoord of combinatie van sleutelwoorden kunt inzetten. Daarnaast ziet de tool je sleutelwoorden combinatie niet als er andere woorden tussenstaan. Dus stel, ik zet bij dit artikel in op ‘SEO non-profits’, en in de tekst staat ‘SEO voor non-profits’, dan ziet de tool dit niet als het gebruik van je sleutelwoord.
 

SE Ranking

SE Ranking is een uitgebreide tool waarmee je - de naam zegt het al - je algemene online positie kunt meten aan de hand van onder andere SEO. Zo kun je met een account onder ‘View Rankings’ een aantal zoekwoorden toevoegen om te kijken wat jouw ‘rank’ of positie in de zoekresultaten van diverse zoekmachines is bij die zoekwoorden. Dit wordt, afhankelijk van je voorkeur elke dag, om de drie dagen of elke week bijgehouden. Je kunt dan zien wanneer je positie voor een bepaalde term is gedaald of gestegen, wanneer je in de bovenste 10 resultaten terecht bent gekomen of er juist uit bent gezakt.Op deze screenshot zie je in de linkerkolom het zoekvolume van woorden en in de vier kolommen links daarvan een verloop, per dag, van onze positie in de zoekresultaten van google en of deze is verbeterd of verslechterd. Mooi overzichtelijk, toch?

Je kunt ook je backlinks ontdekken, monitoren en controleren en deze ook vergelijken met de backlinks van je concurrenten in de ‘Competitor Analyses’ feature. Hierin kun je bovendien elkaars positie in de zoekresultaten vergelijken bij sleutelwoorden die jullie beiden gebruiken. Zo kun je manieren ontdekken om je concurrenten te ‘outranken’.

Met de Website Audit feature in SERanking kijk je verder dan alleen de sleutelwoorden. Geef een aantal pagina’s op en deze worden volledig gescand. De audit feature geeft je vervolgens een lijst met potentiële verbeterpunten in de technische SEO van die pagina’s. Alleen benoemen wat beter kan, doet de tool niet. Je krijgt ook voorstellen en advies, hoe je de zojuist genoemde issues kunt verbeteren.

Naast de ‘Keyword Position Tracking’ feature, de ‘Competitor Analyses’ en de ‘Website Audit’, zijn er nog meer onderdelen om je website volledig na te gaan.  

Succes met SEO
Hopelijk heb je wat aan onze tooltips en bouwstenen en staat jouw non-profit blog of landingspagina straks bovenaan in de zoekresultaten. Of weet je eindelijk een plek hoger te komen dan die ene concurrent! Succes ;)

 
7 redenen waarom ook non-profits met inbound marketing aan de slag moeten Jurjen van Houwelingen

7 redenen waarom ook non-profits met inbound marketing aan de slag moeten

Jurjen van Houwelingen

24 april 2017 5 minuten
Het is hot voor veel bedrijven. Inbound marketing. Maar juist ook voor nonprofits is inbound marketing interessant! Je kunt het inzetten om een toename in donaties te zien, betrokken te zijn met de huidige donateurs en om nieuwe donateurs te werven. Maar wat houdt het in? Waarom zou je het gebruiken? En wat maakt het zo interessant voor het marketingplan van non-profits?


Wat is inbound marketing?

Mensen zijn op zoek naar informatie die voor hen waardevol en relevant is. Met inbound marketing speel je in op deze behoefte.

Je probeert nieuw publiek aan te trekken door middel van kwalitatieve content in de vorm van e-books, whitepapers, blogposts, nieuwsbrieven, infographics, video's en meer. Potentiële bezoekers stuiten hier vervolgens op via zoekmachines of sociale media. Naast dat een groot deel van de content als het goed is, zo gelezen of gezien kan worden, is het vaak ook beschikbaar na een snelle download op een website. Of het kan via de e-mail worden verspreid.

Het is een aanmerkelijk andere benadering ten opzichte van de tot nog toe gebruikelijke outbound marketing. Hierbij bestoken organisaties het publiek met berichten waar ze niet altijd op zitten te wachten, zoals advertenties, televisie- en radioreclames. Om deze reden wordt outbound marketing ook wel 'storende marketing' genoemd en inbound marketing 'attractieve marketing'.
Meer lezen over inbound marketing?
Wij geloven dat juist ook voor nonprofits inbound marketing een hele slimme en bruikbare vorm van marketing is. Waarom en hoe? Dat leggen we je uit in deze whitepaper!  
Download de whitepaper
 


Een verschuiving naar inbound marketing

Het is een hele inspanning om nieuw publiek naar de website te trekken en er zijn zowel voorstanders van inbound marketing als van outbound marketing. Daarnaast zijn er ook genoeg organisaties die beide vormen van marketing succesvol combineren.
Hoe dan ook, er is een verschuiving naar inbound marketing gaande, in alle sectoren en vooral in de non-profit sector. Waarom? Zeven redenen:
 

1. De kosten zijn laag

Inbound marketing is in de meeste gevallen veel goedkoper dan outbound marketing. Als de content eenmaal gecreëerd is, kan het snel verspreid worden onder verschillende doelgroepen zonder bijkomende kosten.

Huidige en potentiële nieuwe donateurs spenderen tegenwoordig veel meer tijd op de computer, laptop, smartphone of tablet dan aan televisie kijken, radio luisteren en het lezen van kranten. Hierdoor is het efficiënter en goedkoper om de content via deze kanalen te verspreiden.
 

2. Top-of-mind awareness onder jouw doelgroep

Inbound marketing geeft non-profitorganisaties de mogelijkheid om in de gedachte van hun donateurs te blijven, zonder dat dit op een dwingende, agressieve of onaangename manier is. Dit komt omdat de content zelf aantrekkelijk is en door de doelgroep wordt verwelkomd in plaats van genegeerd. Het is namelijk precies dat wat je doelgroep wilt lezen. Mits je jouw doelgroep goed kent en daarop in weet te spelen. En laat inbound marketing daar nu ook goed voor zijn...


3. Wie is mijn doelgroep?

Met inbound marketing vind je de juiste data voor het antwoord. Door middel van inbound marketing kun je als non-profit snel en makkelijk interactie voeren met jouw community en belangrijke gegevens over deze mensen verzamelen. Zo kom je meer te weten over hun opinies, voorkeuren en verwachtingen. Deze waardevolle informatie kan worden gebruikt om de huidige en toekomstige marketing en fondsenwervende campagnes te optimaliseren. Ook helpt het je om de community verder te segmenteren in 'buyer persona's', zodat de juiste content naar de juiste mensen gaat.

Wil je meer weten over buyer persona's? Lees deze blog om erachter te komen waar je ze voor kunt gebruiken! 
 

4. De interne communicatie wordt verbeterd

Non-profits moeten er voor zorgen dat het marketingteam, het fondsenwervende team en het uitvoerende team op één lijn met elkaar zitten. Ze moeten goed kunnen samenwerken. Met inbound marketing is dit mogelijk doordat de non-profits inzicht krijgen in de 'donateurs-route' of ‘donor journey’, wat je kan vergelijken met de 'customer journey'. Je organisatie krijgt duidelijk te zien waar de potentiële donateur binnen komt en hoe deze uiteindelijk een officiële donateur wordt.


5. Van relatie tot donatie

Inbound marketing is niet een eenmalige gebeurtenis en dat is van cruciaal belang in de non-profitsector. Mensen worden meestal niet gelijk na de eerste betrokkenheid of interactie met de organisatie een donateur. Met inbound marketing bezorgt relevante, betekenisvolle en informatiegedreven content in een bepaalde tijdsperiode, wat kan leiden tot een relatie tussen de organisatie en de donateur en zodoende uiteindelijk leidt tot een donatie.


6. Donateurs identificeren en volgen

Bij punt 3 las je al dat non-profits door middel van inbound marketing informatie kunnen verzamelen over de community. Door het gebruik van Google Analytics kunnen ze donateurs identificeren die bereid zijn om meer te doneren. Dit kan niet alleen door de capaciteit van de donatie, maar ook op basis van de betrokkenheid. Dit geeft de organisatie de mogelijkheid om een exacte hoeveelheid aan donaties te vragen, in plaats van een zelf in te vullen bedrag. Dit zorgt ervoor dat er eerder gedoneerd wordt.

Hoe je er vervolgens voor zorgt dat je donateurs de stap durven zetten naar een periodieke gift en regelmatiger gaan doneren, lees je hier.


7. Inbound marketing zorgt voor grotere inkomsten

Uiteraard is het de bedoeling van alle marketinginspanningen om inkomsten te genereren. Door het creëren van goede content, en dit te verspreiden op verschillende kanalen (zoals blogs, landingspagina's enzovoort) kunnen non-profitorganisaties meer verkeer op de website genereren en er voor zorgen dat er meer betrokkenheid is. Deze activiteiten zullen uiteindelijk leiden tot grotere inkomsten.

Non-profits krijgen door inbound marketing de mogelijkheid om de juiste gegevens van leads en donateurs te verzamelen. Zodoende kan de betrokkenheid van deze mensen worden verhoogd, krijgen de inkomsten een boost, en zorg je ervoor dat iedereen binnen de organisatie op één lijn zit.

Vraag je niet langer af óf je inbound marketing moet gaan gebruiken - waarom zou je er als non-profitorganisatie geen gebruik van maken? - maar vraag je af hoe je zo snel mogelijk de voordelen kunt exploiteren.
Meer online impact voor jouw non-profit dankzij Google Grants Liza Koppenrade

Meer online impact voor jouw non-profit dankzij Google Grants

Liza Koppenrade

04 mei 2017 5 minuten
Er wordt dagelijks zo’n drie miljard keer gebruik gemaakt van google. En het is nogal wat om op de eerste pagina te komen in de zoekresultaten, laat staan om bovenaan te staan. Hier heeft Google een mooie oplossing voor: adwords advertenties. Let wel: betaalde advertenties. Maar wat als jouw budget als non-profit daar nou te klein voor is? Daar is iets voor…

Google heeft, speciaal voor goede doelen zoals jij een non-profitversie van google adwords ontwikkeld: Google Grants. Waarschijnlijk heb je er al van gehoord. Het biedt non-profitorganisaties de kans om gratis te adverteren door middel van een zogenoemde ‘google grant’, een budget van zo’n 9000 euro (10.000 USD) dat kan worden ingezet via adwords om de naamsbekendheid te vergroten en bezoekers aan te trekken. Het verlenen van dat advertentietegoed aan non-profits is hard nodig omdat de zoektocht naar donateurs, vrijwilligers en leden in toenemende mate ook online wordt gevoerd.
 

Google ad grants voor non-profits

De meeste non-profits, stichtingen en goede doelen maken er al gebruik van, maar mocht je er nog niet aan begonnen zijn of nog met vragen zitten, dan helpen wij je in dit blog graag verder. Want waar begin je? Mag je wel gebruik maken van Google Grants? En hoe besteed je jouw tegoed nou het beste?

Mocht je wel al gebruik maken van Google Grants, dan zijn we erg benieuwd naar jouw ervaringen ermee. In deze blogpost geven we bovendien nog wat extra tips om je advertenties tot een hoger level te brengen. Heb jij nog vragen of tips om te delen? Neem contact op, we horen ze graag!
 

Wat is Google Grants?

Zoals hierboven al staat is Google Grants de non-profit versie van Google Adwords. Als je aan de voorwaarden voldoet, kom je in aanmerking voor een gratis advertentietegoed van een mooie 9100 euro.
 

Welke voorwaarden?

Non-profitorganisaties met een ANBI (Algemeen Nut Beogende Instelling) of SBBI (Sociaal Belang Behartigende Instelling) certificatie komen in aanmerking voor het advertentietegoed van Google Grants, organisaties die activiteiten uitvoeren voor algemeen nut en die als stichting, vereniging of kerkgenootschap geregistreerd staan.

Overheidsinstanties, scholen, universiteiten en zorginstellingen komen bijvoorbeeld niet in aanmerking. Filantropische onderdelen van educatieve organisaties dan weer wel.

Je moet daarnaast akkoord gaan met de vereiste certificeringen en over een actieve website met content beschikken.
 

9100 euro! Echt?

Niet te geloven, of wel? Ik hoor je terecht denken: ‘daar zal vast wel iets achter zitten en dan moeten we tóch betalen.’ Maar maak je geen zorgen. Er is geen verborgen risico. Wel zul je merken dat er een aantal beperkingen of regels zijn, die je met een gewone betaalde adwords campagne niet zult hebben. Dus hou er rekening mee dat:

 • Je alleen in Google kunt adverteren, op posities onder betaalde advertenties;
 • Je advertenties uitsluitend tekst mogen bevatten, dus geen afbeeldingen of video’s;
 • Al jouw campagnes op zoekwoorden moeten worden getarget;
 • Jouw maximum ‘kosten per klik’-bod 2 USD is.


MAAR… ook met deze ‘beperkingen’ kun je successen boeken als je er voor zorgt dat je advertenties goed aansluiten op de interesses van je doelgroep.

Met advertenties verschijn je vaker bovenin de zoekresultaten van Google en zul je meer bekendheid krijgen. En dat kan vervolgens voor meer donaties, leden en vrijwilligers zorgen.
 

Eerst maar eens een Google Grants account aanvragen

De eerste stap is een account aanmaken bij Techsoup Nederland. Leuk hieraan is, is dat je ook kortingen op diensten erbij kunt krijgen! Voordat je Google Grants aanvraagt, dien je een Google Adwords account aan te maken. Je hebt je klant-ID van Adwords namelijk nodig om je in te schrijven. Als je in aanmerking komt, kun je een account voor Google voor Non-profitorganisaties aanvragen en je registreren voor Ad Grants. Hierbij kun je aangeven welk programma je wilt en in hoeverre je zelf je advertentiecampagnes wilt beheren.

Alvast een tip: Zet in ieder geval één campagne op met advertentie en zoekwoorden - deze mag uiteraard niet commercieel zijn - en richt je specifiek op een missie of ander project.

Zodra je je account hebt gemaakt en met een campagne bent gestart, kun je je Google Grants account bij Google indienen voor beoordeling.

Het valt nog bepaald niet mee succesvol een Google Grant account aan te maken en je advertentietegoed te ontvangen. En wat doe je als je eenmaal je tegoed binnen hebt? Daar kunnen wij je allemaal bij helpen. Neem anders een kijkje op onze Google Grants pagina.
 

5(+1) tips over Google Grants?
We hebben een aantal tips voor je op een rij gezet waar je op moet letten bij het aanvragen van een Google Grants. Handig! Download hem gratis!

DOWNLOAD DE TIPS
 


Je zichtbaarheid vergroten met Google Grants

Door advertenties ben je zichtbaarder in zoekresultaten en vergroot je je bereik en naamsbekendheid. Als je een sprekende en relevante boodschap overbrengt in je advertenties, zul je je doelgroep met succes kunnen bereiken. 9100 euro advertentietegoed in combinatie met een maximale klikprijs van 2 USD kan, volledig benut, zeker 5000 bezoekers naar de website van jouw non-profitorganisatie brengen. Daarnaast kun je Google Grants bij uitstek gebruiken om jouw publiek, de mensen die jouw advertenties zien en erop klikken, bewust maken van de missie waar je organisatie zich voor inzet.

 


Bij deze alvast een paar tips die wij hebben verzameld om bovenstaande goed te doen:

1. Vind de juiste sleutel(zoek)woorden
Gebruik de Google Adwords Zoekwoordplanner of andere keyword research tools, om je lijst met zoek-/sleutelwoorden aan te passen en uit te breiden. Kijk naar de woorden of woordcombinaties die je de beste resultaten zullen geven en een goede positie in de zoekresultaten in Google. Een combinatie van veel gezochte woorden en ‘longtail’ woordcombinaties met een lage concurrentie, is vaak het beste.

2. Relevantie en focus
Focus je in een campagne op één doel, missie of project. Als jij je tijdens een advertentiecampagne richt op een enkel doel, kun je je ook beter richten op welke doelgroep je daarmee wilt bereiken en met welke boodschap. Een goede relevantie wordt bovendien beloond, koppel dus ook de juiste boodschap aan de juiste content. Als jij met jouw campagne voor meer donaties wilt zorgen, focus je je daarop in de advertenties. Mensen die op ‘doneren’ zoeken of ‘steunen goed doel’ krijgen jouw advertenties te zien. Als jij dan in die advertenties refereert aan het doneren voor een bepaalde missie, ben je relevant en is de kans groot dat die mensen op jouw advertentie klikken.

3. Naar een relevante landingspagina, niet alleen naar de homepage
Stuur deze mensen dan ook naar je donatiepagina of een landingspagina gerelateerd aan de missie die je in de advertentie noemt (wel met een Call To Action en knop naar de donatiepagina) en niet alleen naar je homepage. Link degenen die op jouw advertentie klikken naar een voor hen relevante pagina en pas de inhoud van die pagina ook aan op hun behoeften.

4. Schrijft gericht en bondig
Een inkoppertje, maar zeker niet minder belangrijk! Niet iedereen in je doelgroep is bovendien hetzelfde en voelt zich aangetrokken door dezelfde berichtgeving. Het is daarom slim om een paar, zeg drie variaties van advertenties uit te testen op verschillend publiek en te kijken welke advertentie de beste resultaten heeft.

Ken je donateurs! Salesforce CRM voor non-profits Liza Koppenrade

Ken je donateurs! Salesforce CRM voor non-profits

Liza Koppenrade

15 mei 2017 5 minuten
Hoe groter je klantenbestand wordt, hoe lastiger het is om een overzicht creëren van al je (interacties met) klanten, leden of donateurs. Er zit veel tijd in en soms zijn er maar weinig mogelijkheden om kleine zaken makkelijk aan te passen. Laat staan dat je de mogelijkheid krijgt voor een persoonlijke benadering, terwijl dat juist zo belangrijk is... Gelukkig bestaat er een oplossing, ook voor non-profitorganisaties! Een goed geïmplementeerd CRM (Customer Relationship Management) systeem en laat Salesforce daar nu iets moois van gemaakt hebben!

Laten we het eerst over CRM hebben. In deze blogpost leggen we je meer uit wat een CRM systeem precies inhoudt, wat de voordelen zijn en hoe Salesforce het op een wel heel fijne manier aanpakt!

En lees gauw verder om achter de voordelen voor non-profits te komen. Die zijn altijd fijn om over te lezen.
 

Wil je ook een connected non-profit worden met een CRM?

En met ‘connected’ bedoelen we natuurlijk dat je een sterke band kunt creëren met je donateurs, vrijwilligers of leden. Heb jij trouwens - even tussendoor - al een CRM systeem, maar wil je er meer uit halen en heb je hulp nodig bij het optimaliseren van bepaalde online processen? Ben je nog helemaal niet thuis in het online managen van klantrelaties? Of juist wel, maar is het CRM systeem waar je nu in werkt verouderd? We helpen je graag! Voor vragen en ideeën zijn we altijd te bereiken.
 

Wat is CRM?

CRM of ‘gewoon’ op zijn Nederlands klantrelatiebeheer, is een bedrijfsstrategie die de relatie met de klant als uitgangspunt neemt. Niet het product of proces, maar de klant staat centraal! Het idee is dat je met een goed geïmplementeerde CRM beter kunt inspelen op de behoeftes van je publiek.

Hoe?

Een CRM systeem verzameld gegevens (contactgegevens, activiteitenhistorie, telefoonnotities en correspondentie), slaat ze centraal op en brengt de informatie met elkaar in verband. Alles wat je nodig hebt om je klanttevredenheid te vergroten. Je hebt met die verzameling data namelijk veel inzicht in de eigenschappen van je publiek of klanten.
 

Dus, even op een rij:

 • De wensen en behoeften van de klant of het publiek staan centraal;
 • Een maximaal aan klanten kunnen binnenhalen door ze tevreden te stellen en langdurig met organisatie te verbinden.
 • De klanttevredenheid verhogen voor een grotere opbrengst of winst;

Tip: Besteed je tijd en aandacht aan klanten die voor jou van waarde zijn!

“Hoe beter je de klant/donateur kent, des te beter kun je ze ‘classificeren’ en je (online) activiteiten daarop afstemmen.”

CRM voor non-profits, de voordelen

Met een CRM systeem creëer je dus een overzichtelijke verzameling gegevens, waardoor processen binnen je organisatie sneller worden afgewikkeld. De term ‘klanten’ voelt misschien wat commercieel, maar CRM is ook een fantastische uitkomst voor non-profitorganisaties.

Had ik al gezegd, maar ik herhaal het nog even ;)

Non-profits worden namelijk steeds meer geconfronteerd met minder middelen terwijl er juist verwacht wordt dat ze meer presteren: dus meer te doen met minder. En dat is lastig!

Hier heb je alvast een aantal voordelen van een CRM systeem voor non-profits, straks komen er meer...
 

Voordelen van CRM voor non-profits:

 • Je hebt snel inzicht in de verzamelde gegevens van donateurs, leden en vrijwilligers. Ook van interacties die ze gedaan hebben. Een 360 graden beeld van je donateurs als het ware.
 • Daardoor kun je gerichter communiceren en ben je relevanter voor je doelgroep, wiens behoeften je nu binnen de kortste keren bij de hand hebt;
 • De interne samenwerking van je organisatie zal verbeteren;
 • Je kunt je meer focussen op belangrijkere taken dan de administratie.

Er zijn verschillende soorten aanpakken en ook verschillende aanbieders van CRM systemen. Wij hebben ons de laatste tijd gericht op Salesforce. Dat vinden jullie misschien ook wel interessant…
 

Salesforce CRM, Donateurs in de cloud

Salesforce is ‘s werelds populairste CRM platform. Het werd opgericht met als doel CRM Software volledig vanuit de cloud aan te bieden. Dat betekent dat alles online staat. Nog een uniek concept in 1999, is Salesforce als pionier uiteindelijk marktleider geworden in deze zogenoemde Software as a Service (SaaS). Dankzij Salesforce’ revolutionaire benadering is hun Sales Cloud inmiddels ook uitgegroeid tot ‘s werelds meest gebruikte CRM systeem.

Maar dat bewijst natuurlijk nog niet het nut van Salesforce.


Salesforce crm voor non-profits
 

Wat maakt Salesforce zo aantrekkelijk?

Het is een volledig geïntegreerde oplossing voor het beheren van alle interacties met je klanten en prospects, ontworpen om jouw organisatie te helpen te groeien en succes te realiseren. Het grote voordeel: iedereen binnen je organisatie zal met hetzelfde platform en met dezelfde data werken.

De voordelen (nog meer!):

 • Je hebt te maken met lage opstartkosten;
 • Er is geen hardware of software nodig, dus geen gedoe! Je organisatie hoeft geen speciale server of software meer aan te kopen. Het enige wat je nodig hebt is een internetverbinding en -browser. Dus ook op je telefoon in het Rembrandtpark kun je toegang krijgen;
 • De CRM werkt zoals je organisatie werkt en schaalt ook mee. Voeg daarom gerust meer gebruikers toe wanneer dat nodig is;
 • Ook wel handig: Hoogwaardige cloud-beveiliging.

Hoe meer je van Salesforce gebruik maakt, hoe meer mogelijkheden je zult zien.
 

Salesforce voor non-profits

Mocht je er nog niet van op de hoogte zijn: Salesforce is er ook voor de non-profitsector. Laat je niet op het verkeerde been brengen door de naam ‘Salesforce’. Het bedrijf streeft er met Salesforce Foundation naar de beste technologie aan non-profitorganisaties te bieden, zodat ook jullie je wereldverbeterende werk goed kunnen doen. En hadden we al gezegd dat het voor de eerste 10 gebruikers gratis is? Mooi meegenomen!

Fondsenwervende organisaties hebben te maken met een continue strijd om aandacht. Communicatie is daarbij essentieel, dus ook het verwerken van de contacten en het overzicht van donaties. Een volledig beeld van je donateurs, vrijwilligers en leden op één plek zal daarbij zeker kunnen helpen!

Wervingsacties kunnen efficiënter in worden gezet. En je kunt het zelf allemaal doen: bijvoorbeeld het selecteren van groepen donateurs of leden voor de nieuwsbrief. Dat hoeft dan niet eerst aangevraagd te worden, maar kunnen fondsenwervers en relatiebeheerder zelf meteen doen.

Leer je donateurs beter kennen, verbeter je communicatie en hou meer tijd over voor een persoonlijke benadering, doordat alle administratie al door Salesforce wordt gedaan.

Ken je auteursrecht. Hoe gebruik je beeld wél? Liza Koppenrade

Ken je auteursrecht. Hoe gebruik je beeld wél?

Liza Koppenrade

01 mei 2017 10 minuten
Onze maatschappij wordt steeds visueler, zowel op websites als op social media wordt het gebruik van beeld belangrijker en zie je het aantal foto’s, infographics, illustraties, video’s en GIF’s stijgen. Ook als je op Twitter gezien wilt worden, in de basis een social-mediaplatform dat zich focust op korte tekstberichten, moet je beeld gebruiken. Maar hoe gebruik je beeld? Waar haal je beeldmateriaal vandaan en hoe zorg je ervoor dat het geen duur grapje wordt?

Visuele content wordt steeds belangrijker. We verwerken beeld sneller dan tekst en hebben er dan ook meer en meer behoefte aan in een tijdperk waar we overspoeld worden met informatie.


Door foto’s, video’s of illustraties te gebruiken, kun je jouw boodschap niet alleen laten opvallen, maar ook versterken. 

Play by the rules: auteursrecht, portretrecht en creative commons

In dit digitale tijdperk kom je met al dan niet juist gebruik van afbeeldingen terecht in een ingewikkeld rechtsgebied. Het is steeds makkelijker om te downloaden en te delen. Inbreuken op auteursrechten liggen overal op de loer. En voor je het weet krijg je, zonder dat je het doorhebt, een hoge rekening in de mail én op de deurmat. Om je te helpen hebben we een aantal dingen voor je op een rijtje gezet.

En onderaan vind je een paar handige tips en links!


Auteursrecht

“Het auteursrecht is het uitsluitend recht van den maker van een werk van letterkunde, wetenschap of kunst, of van diens rechtverkrijgenden, om dit openbaar te maken en te verveelvoudigen, behoudens de beperkingen, bij de wet gesteld.”

Aldus de wet. De term ‘copyright’ ken je ook wel. Dat is hetzelfde als ‘auteursrecht’, maar dan Engels. Het auteursrecht betekent dat de maker van een origineel werk de enige is die het recht heeft om dat werk te vermenigvuldigen, openbaar te maken of - omdat we het hier toch om online hebben - te delen. Wanneer er sprake van is, is niet altijd duidelijk op het internet. Het is ook steeds makkelijker geworden om zomaar vanalles te delen, waardoor je ook zomaar de fout in kunt gaan. Dus let op!


Portretrecht

Auteursrecht is niet het enige waarom je een afbeelding niet zonder toestemming zou mogen delen. Je dient ook rekening te houden met het portretrecht. Hierbij gaat het niet om de maker van een foto of video, maar om degene die er op of in te zien is. De geportretteerde heeft het recht om zich te verzetten als jij een beeld van hem of haar publiceert of deelt zonder dat diegene daarmee heeft ingestemd.

Bij de term ‘portretrecht’ denk je misschien enkel aan portretfoto’s of interviews met mensen die van schouders tot kruin in beeld worden gebracht, maar het recht kan ook betrekking hebben op groepsfoto’s of straatbeelden. Het gaat namelijk om herkenning. Zolang iemand herkenbaar in beeld is gebracht, is er sprake van portretrecht. En je kunt iemand natuurlijk ook herkennen aan zijn of haar kapsel, loopje, jas of silhouet.

Silhouet portretrecht auteursrecht beeldgebruik


Creative Commons en andere licenties

Bij het maken van een auteursrechtelijk beschermd werk blijft, zoals de naam het al zegt, het auteursrecht altijd bij de auteur. Het is de auteur die bepaald waar, wanneer en onder welke voorwaarden het werk gebruikt mag worden. De auteur of maker kan wel alle rechten volledig overdragen of juist alle rechten bij zich houden. Ook kan hij middels licenties iemand beperkte rechten geven: je mag het gebruiken met naamsvermelding, het mag niet-commercieel gebruikt worden, het mag wel of niet bewerkt worden (...)


‘Sommige rechten voorbehouden’ zegmaar

Je hebt vast wel van de ‘creative commons’ gehoord. De licentie die al een aantal jaar een groot deel van de visuele content op het internet overheerst. Als je foto’s zoekt in de creative commons sectie van bijvoorbeeld flickr.com, wordt er beeld gepresenteerd dat onder verschillende voorwaarden gebruikt mag worden.

Als non-profit is de voorwaarde ‘niet-commercieel gebruik’  het meest interessant. De grens tussen commercieel en niet-commercieel gebruik is soms echter lastig te bepalen…

Oh! Ook handig om te weten: 70 jaar nadat de maker is overleden, verdwijnt het auteursrecht en wordt zijn of haar werk ‘Publiek Domein’. Daarom is de Rijksstudio van het Rijksmuseum zo’n enorme schat aan beeldmateriaal dat je mag gebruiken en verschenen er in 2015 (70 jaar na de dood van Piet Mondriaan) ineens Victory Boogie Woogie brillendoekjes en t-shirts in winkels.

De makkelijkste uitweg is echter nog steeds het gebruik van rechtenvrije ‘stockfoto’s’... Maar waar vind je die?

10 websites die je als non-profit zeker kunt gebruiken als beeldbron

Van vrij te gebruiken stockfoto's zonder auteursrechten tot fraai archiefmateriaal en schilderijen die vanwege de leeftijd in het publieke domein zijn beland. Onze websitetips:


Beeld zonder auteursrecht 


1. Groot, scherp en vrij te gebruiken: Lifeofpix.com
Grote en scherpe foto’s zonder auteursrecht, die je ook commercieel mag gebruiken. In de kleine lettertjes onderaan de eerste reuzenfoto op de pagina ‘about’ staat nog een keer bevestigend: “All images are donated to the public domain”.

2. Creative Commons Zero: Pexels.com
“Best free stockphoto’s in one place”, aldus de website zelf. Als je naar de pagina ‘licence’ gaat voor een extra check, krijg je medeleven van de mensen van Pexels. Ze zeggen dat al die complexe licentieregels lastig te begrijpen zijn en dat daarom alle foto’s in hun database onder de Creative Commons Zero (CC0) licentie vallen. De afbeeldingen zijn dus volledig vrij te bewerken, kopiëren en gebruiken. En dan het verlossende woord: ‘attribution is not required’.

3. Hetzelfde geldt voor: Pixabay.com
Alle beelden zijn volledig vrij te gebruiken. Als je een beetje verder zoekt naar informatie over de licentie, zie je dat ze wel nog wijzen op het portretrecht. Dat kun je eigenlijk alleen vermijden door foto’s zonder mensen te gebruiken: “Identifiable people may not appear in a bad light or in a way that they may find offensive, unless they give their consent.”
 

"Zolang iemand herkenbaar in beeld is gebracht, is er sprake van portretrecht"

4. Mooie stockfoto's, zonder auteursrechten: Stocksnap.io
‘Beautiful free stockphoto’s’, al zeggen ze het zelf. Ook de beelden in hun database vallen onder de CC0 licentie, kennen geen auteursrecht en zijn dus volledig vrij te kopiëren, bewerken, verspreiden en gebruiken. Zelfs voor commerciële doeleinden. Samen met Pexels een van onze favoriete websites voor beeld.

5. Free (do whatever you want) high-resolution photo's: Unsplash.com
Ook met een Creative Commons Zero licentie.


Zoek in de Creative Commons voor aangepast auteursrecht:

Hier is niet alles volledig rechtenvrij, maar kun je onder bepaalde voorwaarden wel mooie beelden vinden, die misschien unieker zijn dan de gratis stockfoto’s die iedereen mag gebruiken (en die iedereen dus ook gebruikt).

6. De 'go-to' fotodatabase voor fraai beeld: Flickr.com
Bekende fotodatabase waar mensen zelfgemaakte foto’s opzetten. Je kunt hier je zoekresultaten filteren op bepaalde licenties. De organisatie heeft hun website opgezet met twee hoofddoelen: “We want to help people make their photos available to the people who matter to them” en “we want to enable new ways of organizing photos and video.” Let wel op de licenties! Bij de meeste foto’s is minstens een naamsvermelding van de fotograaf gewenst en niet alle foto’s mag je bewerken.

7. Creative Commons in Wikipedia stijl: Wikimedia Commons
Een collectie van bijna 40 miljoen media files ‘to which anyone can contribute’.


8. Zeker de moeite waard een kijkje te nemen: GaHetNa
De online beeldcollectie van het Nationaal Archief. Ook andere archieven stellen hun documenten (langzaam maar gestaag) meer en meer beschikbaar online. Een positieve ontwikkeling! Een deel van de beelden van GaHetNa zijn onder bepaalde voorwaarden te bestellen en gebruiken, maar niet alle beelden zijn rechtenvrij. Een bronvermelding is vaak gewenst. De beelden die er zijn om te gebruiken, maken het zeker de moeite waard een kijkje te nemen.

“Wat wel en niet kan/mag hangt af van het auteursrecht dat op de foto berust, de eventueel op de foto afgebeelde personen, gebouwen of kunstwerken en het doel waarvoor u de foto wilt gaan gebruiken.” 

Dit typt het Nationaal Archief, rekening houdend met ook het portretrecht, waar we het hierboven over hadden.


Na 70 jaar in het Publiek Domein:


9. Ik heb hem al een keer genoemd:
De rijksstudio van het Rijksmuseum

In de woorden van het museum zelf: “Duik in de collectie”. Het moet wel passen bij jouw verhaal en de content die je presenteert op de website van jouw non-profit, maar je kunt hier terecht voor genoeg schilderijen in het publieke domein. Het zijn grote bestanden en hartstikke scherp, mocht je een detail willen uitlichten.

10. Europees erfgoed in beeld: Europeana
Pro- Europees cultureel erfgoed en een bredere collectie dan het Rijksmuseum met  ook teksten, boeken en video’s. Een groot deel valt in het publiek domein, maar je kunt ook werken vinden die onder bepaalde licenties vallen. Dus let wel goed op! Je kunt ook op licentie zoeken.
 

Maak zelf beeld! Gebruik deze tools

Op het internet kun je soms wel uren naar beneden scrollen tussen het eindeloze aanbod aan beeld. Dan is het weer te vaag, dan weer het verkeerde kleurenpalet … en dat lettertype zou je het liefst veranderen. Dat kan!

Wil je graag zelf je afbeeldingen maken of bestaande foto’s bewerken, dan kan dat uiteraard ook. De bekendste zijn wel Adobe Photoshop en Illustrator. Ik heb nog niet ontdekt wat je er niet mee kan maken, maar het kost wel geld en vele tutorials voor je het volledig onder de knie hebt. Dat is allemaal zeker de moeite waard, maar om je te helpen nu al aan de gang te gaan voor wat minder of geen geld, heb ik het internet afgezocht voor een aantal handige tools. Hier maak je de mooiste quote’s, posters, infographics en GIF’s mee:


Gimp

Eerst nog even dit. Gimp, GNU Image Manipulation Program, is een open source beeldbewerkingsprogramma dat zich kan meten met Adobe Photoshop. “As close to photoshop as you can get”, volgens Buffer Social. GIMP is vrij te gebruiken software, die onder de General Public License valt. Een gratis fotobewerker, wie wilt dat nou niet?


Handige bewerkingstools:

Canva

Een van de meest complete tools om afbeeldingen te bewerken of te maken. Canva maakt het ook voor de niet-designers hartstikke makkelijk om een sprekende afbeelding in elkaar te zetten. Je kunt er gratis gebruik van maken, maar voor sommige templates, illustraties, lay-outs en achtergronden kosten geld.

Voorbeeld beeldgebruik canva


Picmonkey

Naast dat Picmonkey een gebruiksvriendelijke start-to-finish tool is, heeft dit programma ook een interessant blog en publiceren ze tutorials om je op gang te helpen. “Don’t forget to open the editor and flex your creative muscles as you learn”, aldus Picmonkey.
 

Infographics:

Met infographics kun je grote hoeveelheden data in een of enkele oogopslagen delen met je lezers door een overzichtelijk beeld met sprekende grafieken of illustraties. Je ziet ze vandaag de dag steeds meer verschijnen in je zoekresultaten en op sociale media. Hoe maak je ze zelf?


Venngage

Venngage is redelijk uitgebreid en je kunt zowel gratis als betaald aan de slag (uiteraard met meer keuze en opties als je betaald). Je kunt makkelijk wel honderd verschillende infographics maken, binnen allerlei verschillende thema’s: van geografische informatie tot recepten of een tijdlijn. Pas bij een betaald premium account kun je jouw infographics, niet alleen meteen delen, maar ook eerst opslaan.


Easel.ly

Een ‘drag-and-drop’ infographic tool, waarmee je op interactieve layouts, templates of een leeg vlak zonder voorinstellingen op een makkelijke manier informatieve diagrammen en illustraties kunt maken. Dit doe je door icoontjes, vormen, objecten en tekst toe te voegen, te verslepen en te bewerken. Maar, let op! Niet alle versleepbare plaatjes zijn gratis. Wij zijn er ook mee aan de gang gegaan. Hier zie je een screenshot:

Screenshot easel.ly beeldgebruik auteursrecht
 

Quotes:

Wil je zonder al teveel moeite en snel een quote maken? Maak dan gebruik van onderstaande tools:


Recite.com

Met deze tool heb je moeiteloos een mooie quote tussen je documenten opgeslagen. Je hoeft enkel de desbetreffende quote in te typen en uit een reeks bestaande layouts te kiezen.


Quotescover.com

Wil je meer variatie? Ga dan naar Quotescover. Op deze site kun je ook verschillende formaten en achtergronden kiezen en door een eindeloos aantal font- en kleurencombinaties heen scrollen:

quotescover quote beeldgebruik auteursrecht

Nu heb je zelf het auteursrecht in handen!

Handige bronnen:
Om het je makkelijker te maken - want wanneer mag je nu wel of niet een afbeelding gebruiken? - heeft jurist, fotograaf, blogger en eigenaar van het juridisch advieskantoor ‘Charlotte’s Law & Fine Prints’, Charlotte Meindersma een website en blog waar je nog veel meer informatie over eerlijk en juist beeldgebruik vindt, waar ik ook regelmatig op kijk om te checken of ik het wel goed doe.

Je kunt ook kijken op auteursrecht.nl, waar je vanalles kunt vinden over auteursrecht en het gebruik van werk.

Of op creativecommons.nl over de Creative Commons licentie.
Een buyer persona: hoe het je kan helpen aan meer online succes Liza Koppenrade

Een buyer persona: hoe het je kan helpen aan meer online succes

Liza Koppenrade

24 april 2017 4 minuten
Tegen wie heb je het in je blog en op social media? Wat zijn de gezichten van jouw klanten? hun beweegredenen? Wat zijn hun interesses? Waar zijn ze naar op zoek? Waarom doneren of kopen ze wel of niet? Hoe bereik je ze en waar? Zo zijn er nog wel honderd vragen te bedenken waarvan je de antwoorden graag kant en klaar op een schoteltje gepresenteerd krijgt. Maar zo makkelijk gaat dat nu eenmaal niet… Als je je doelgroep beter wilt leren kennen, moet je aan de slag gaan en buyer persona’s opstellen.

Maak je content menselijker!


Als je wilt dat jouw bericht aankomt, is het belangrijk dat je je op het juiste publiek richt. Voorkom dat jouw verhaal waardevolle marketing verloren gaat en maak personas.
 

Wat is een buyer persona precies?

Volgens grondlegger Tony Zambito zijn buyer persona’s "research-based archetypal (modeled) representations of who buyers are, what they are trying to accomplish, what goals drive their behavior, how they think, how they buy, where they buy, when they decide to buy and why they make buying decisions."

Vanuit deze oorspronkelijk definitie zijn er verschillende varianten ontstaan. Zo heeft Hubspot het over “fictional, generalized representations of your ideal customers”. Een uitleg waar digital marketing agency ‘Stan & Stacy’ het niet mee eens lijkt te zijn:

"Een buyer persona is een gedetailleerd profiel van een ‘voorbeeldkoper’ op basis van gedrag en doelen. Let op! Een buyer persona is geen representatie van een doelgroep of je ideale klant, maar een afspiegeling van overeenkomstig aankoopgedrag."

Ondanks de diverse, soms tegensprekende, definities kun je wel een algemeen beeld vormen van wat een buyer persona is: een fictieve representatie van het (online) gedrag van jouw doelgroep.
 

Een buyer persona geeft je meer inzicht in je doelgroep

Hoe zou je dan een ‘donor’ persona’s omschrijven? Of een ‘leden’ persona?

Hierboven hebben ze het elke keer over ‘(voorbeeld)kopers’, ‘klanten’ en ‘buyers’, maar je kunt deze termen uiteraard vervangen met ‘donateurs’, ‘leden’ of ‘vrijwilligers’, dus:
Op onderzoek gebaseerde archetypische representaties van donateurs/leden/vrijwilligers; wie ze zijn, waar en wanneer ze zich online en offline bevinden, wat hun doelen zijn, wat hun beweegredenen zijn, hoe ze denken en hoe en waarom ze de beslissing maken om al dan niet te doneren/zich in te schrijven/zich aan te melden als vrijwilliger.

Een buyer persona is een fictieve representatie van het (online) gedrag van jouw doelgroep. 

Bij buyer persona’s gaat het als het ware om een menselijk verhaal over gedrag, manier van denken en interacties (online en offline) op weg naar het bereiken van bepaalde doelen. Dit hoeft echter niet alleen om de weg naar een aankoop te gaan en kan evengoed slaan op de vragen, gedachten en beweegredenen van (potentiële) donateurs.

 
Meer lezen?
We hebben een whitepaper geschreven over inbound marketing, waarbij buyer persona een belangrijke rol spelen. In 7 stappen leggen we uit wat inbound marketing precies is en hoe jij het kan gebruiken. Download hem gratis!

Download de whitepaper  
 
 

Waarom zijn een buyer persona's nuttig?

In eerste instantie gaat het er uiteraard ‘simpelweg’ om, dat je inzicht in je doelgroep kunt krijgen. Dat je jouw websitebezoekers van binnenuit leert kennen en klantgericht kunt werken.

Maar dekt dat de volledige lading wel?

Ga eens na wat je allemaal te weten kunt komen over je (potentiële) klanten; over je doelgroep. Je leert over algemene demografische informatie zoals wie ze zijn, welke opleiding ze hebben gevolgd, waar ze in welke functie werken, in welke leeftijdcategorie ze zitten en meer.

Je bestudeert wat hun gedrag is op het internet (online) en leer zo hun interesses kennen. Je hebt zicht op welke problemen er zijn, waar ze tegenaan lopen of met welke vragen ze zitten. Bovendien kom je erachter aan wat voor organisaties ze het liefst geld uitgeven en waarom, wat hun beweegredenen zijn.

Zo kun je er nog veel meer bedenken. Maar misschien moet ik de vraag anders stellen...
 

Waarvóór kun je een buyer persona gebruiken?

Waarvoor kun je al die informatie die je verzamelt met de persona’s, gebruiken?
   

Relevante blogposts en andere content

Als je weet wat jouw doelgroep interesseert, wat ze graag lezen of waar ze nog vragen over hebben, kun je jouw content daarop aanpassen. Dit zal loyale lezers aantrekken die zich sneller zullen inschrijven voor e-mails of andere downloadbare content. Lezers of bezoekers die je tot leads kunt genereren.
   

De juiste schrijfstijl

Door persona’s op te stellen, kun je beter inspelen op de tone of voice die jouw doelgroep het meest aanspreekt. Je weet in welke schrijfstijl je het beste kunt posten, welke humor wel en welke niet werkt, bijvoorbeeld. En óf humor wel werkt. Als de taal jouw lezers aanspreekt, zullen ze sneller geneigd zijn om jouw website te bezoeken, zich in te schrijven en misschien zelfs om tot conversie over te gaan.
   

Zichtbaar op dezelfde kanalen als je doelgroep

Je weet op welke kanalen je jezelf moet laten zien om jouw doelgroep te bereiken en op welke tijdstippen. Ook wanneer je een campagne kunt inzetten en wanneer niet. Als jouw doelgroep bijvoorbeeld over het algemeen in of augustus of april op vakantie is, kun je beter geen grote campagnes starten in die periode. Dan wordt het ook interessant om na te denken over je social media strategie
   

Overeenkomstige terminologie

Klinkt als jargon, maar het komt er op neer dat je weet met welke woorden je potentiële klanten in google of andere zoekmachines zoeken. Handig toch? Zo kun je je SEO strategie aanpassen aan het woordgebruik van jouw doelgroep. Je wordt dan vaker door de juiste mensen gevonden. 
 

De perfecte landingspagina om donaties te werven

Je kunt je landingspagina optimaliseren volgens de behoeften van jouw doelgroep. Als je weet welke beelden hen het meest inspireert en door welke CTA’s ze het snelst getriggerd worden om te converseren, kun je de landingspagina van jouw non-profit website daaraan aanpassen. Dit maakt het voor je doelgroep aantrekkelijker om op je website door te klikken en misschien zelfs tot een inschrijving of donatie over te gaan. In deze blog kun je overigens nog wat meer lezen over de call to action. 

Verder lezen? Hubspot heeft nog een interessant blog die verder ingaat op het concreet opstellen van een buyer persona in deze blog: How to Create Detailed Buyer Personas for Your Business
 
Zo zorg je ervoor dat donateurs je maandelijks blijven steunen Jurjen van Houwelingen

Zo zorg je ervoor dat donateurs je maandelijks blijven steunen

Jurjen van Houwelingen

17 april 2017 4 minuten
Hoe zorg je er nou voor dat online donateurs de stap durven zetten naar een periodieke gift? Een donatie die je elke maand automatisch ontvangt, zonder dat je erom moet vragen bij mensen die eerder een eenmalige donatie hebben gedaan. Dat willen we toch allemaal? Periodieke donateurs geven meer in de loop der tijd, ze zijn loyaler en actiever in het ondersteunen van de missie van jouw non-profit. Bovendien is het administratief een stuk makkelijker. Maar hoe krijg je het voor elkaar dat website bezoekers niet bij een eenmalige donatie blijven, maar dat mensen jouw non-profit maandelijks willen steunen?

Minder periodieke donanteurs
De wereld verandert. Mensen committeren zich tegenwoordig veel minder snel aan een non-profitorganisatie dan pak 'm beet twintig jaar geleden. Zowel goede doelen als religieuze instellingen, werkgevers en politieke partijen merken dat in hun ledenaantallen én vaste donateurs. Eenmalige actie- of projectgerichte donaties worden vaak makkelijker gegeven. Dat zien we ook terug bij de opkomst van crowdfunding, waarbij mensen eenmalig doneren om een project of initiatief te laten slagen.

Daartegenover staat de ontwikkeling van online diensten zoals Spotify, Netflix en Dropbox, waarbij de software niet wordt gekocht. Hier betaalt men meestal een maandelijkse fee voor het gebruiken van de software, zonder dat men eigenaar wordt. Dit gegeven wordt ‘Software as a Service’ (SaaS) genoemd. Dit zorgt ervoor dat mensen juist meer en meer gewend raken aan maandelijkse betalingen. Lijkt een kans voor nonprofits toch?

[whitepaper:online-doneren-de-complete-handleiding-voor-non-profits]

Meer dan de helft van online donateurs keert niet meer terug voor een tweede gift. Daarom is het belangrijker dan ooit om in te spelen op de loyaliteit van die eenmalige donateurs. Zorg dus dat je een waterdicht plan hebt om donateurs te activeren zodra ze binnenkomen. Alvast drie tips van ons: 

1. Een kleine periodieke gift

Door de mogelijkheid aan te bieden om een (heel) klein bedrag maandelijks over te maken, maak je het voor de donateurs aantrekkelijker om dat ook te doen. Realiseer je: het is belangrijker iemand aan je te binden dan eenmalig een zo hoog mogelijk gift te krijgen. Een gift van €5,- is vele malen sneller en makkelijker opgehoest dan een gift van €50,- of meer. En maak het makkelijk! Als het online regelmatig doneren zonder moeite gaat, dus met een gebruiksvriendelijk formulier, zullen potentiële donateurs het ook sneller doen.

Als er dan maandelijks geld wordt gestort, al is het maar een paar euro, dan zijn deze donateurs ook sneller geneigd meer dan alleen die gift te doen. Ze geven sneller eenmalige giften gedurende het jaar, gaan naar evenementen en moedigen hun omgeving ook aan om te steunen. Een maandelijkse donateurs van €3 is dus van een veel grotere waarde dan een eenmalige donateur van €50. 

Een maandelijkse donateurs van €3 is dus van een veel grotere waarde dan een eenmalige donateur van €50. 

2. Gewoon aan je donateurs vragen. Maar wel aardig!

Durf simpelweg te vragen om een maandelijkse gift in plaats van een eenmalige donatie. Ook nadat iemand een keer geld heeft overgemaakt, kun je gerust vragen of hij of zij niet regelmatiger iets wil overmaken. Maar bedenk dan wel goed hoe je de vraag om geld aan donateurs formuleert.
En vergeet niet te vieren dat terugkerende donaties voor zowel jou als non-profit, als voor donateurs een uitkomst zijn. Start bijvoorbeeld een online campagne om jouw publiek te inspireren en uit te leggen waarom terugkerende giften zo voordelig zijn. Laat ook duidelijk zien waar het geld voor gebruikt wordt en dus hoe de donateur jouw missie helpt.
 

3. Geef je donateurs erkenning!

Liefst op een unieke wijze: van een bijzonder verhaal in jullie nieuwsbrief tot het organiseren van een evenement.  Zorg dat het om de donateur gaat en niet om jouw organisatie. Bedank de donateurs, luister naar en reageer op hun wensen en doe iets met de feedback die ze je geven. Zij zijn de helden die jouw werk mogelijk maken! 
 

MAAR, vermijdt keuzestress

Bovenstaande sluit aan onze ontdekkingen uit eigen onderzoek bij drie van onze grootste opdrachtgevers. Veruit de grootste groep van de donaties betreft eenmalige of maandelijkse donaties. De mogelijkheid om per jaar, halfjaar of kwartaal te doneren wordt vrijwel nooit gebruikt. Het is dan ook beter om deze keuze niet voor te leggen aan je donateurs, want extra keuzestress gaat ten koste van de conversie.

​Hoe je nog meer keuzestress bij je donateurs kunt voorkomen? Giftsuggesties! Lees daar meer over in onze blogpost over voorgestelde donatiebedragen.
 

Wat is dan de beste oplossing?

Testen is natuurlijk altijd het mooist. Wat voor de ene organisatie werkt, hoeft voor de andere organisatie niet zo te werken. Je zou kunnen beginnen om eens te kijken om standaard om een lage periodieke donatie te vragen. Bijvoorbeeld ergens tussen de €3 en €5 per maand. Benadruk met social proof en feit of beeld waarom dit zo de moeite waard is. Als dat niet voldoende oplevert kun je altijd terug naar eenmalig als standaard (wat de meeste doen). Dit scheelt vaak ook velden in het donatieformulier. Maar dan wel zo, dat het mensen ook de mogelijkheid geeft het om te zetten naar een maandelijkse donatie.

Wil je meer te weten komen over het werven van terugkerende donaties? Lees dan onze blogpost met vijf tips om meer periodieke donateurs te werven voor jouw non-profit.
10 tips voor een viral campagne Jurjen van Houwelingen

10 tips voor een viral campagne

Jurjen van Houwelingen

09 januari 2017 5 minuten
Als je een tuin hebt, dan weet je het wel als je een paardebloem ziet. Binnen de kortste keren staat je tuin er vol mee... Het bloempje heeft een briljant viraal principe meegekregen. Kleine zaadjes worden door de wind of een enthousiast kind makkelijk verspreid. Over een succesvolle viralgesproken... Elke nonprofit droomt ervan, een succesvolle viral campagne die zich als een virus vanuit social media over het internet verspreid en heel de wereld aansteekt.

Maar hoe doe je het? Wat zit er achter een viral campagne, video, foto of bericht? Wat werkt en wat niet? In deze blog geven we je 10 tips voor het maken van een viral campagne, gaan we in op het behouden en activeren van je publiek en geven we je drie mooie voorbeelden van viral campagnes van non-profits.

 

Wat is het geheim van een viral campagne?​​​

Laten we beginnen met een inkopper: social media. ​Een wereld zonder is inmiddels ondenkbaar. Twitter en Facebook zijn alomtegenwoordig en veel belangrijker dan we vaak denken. Het wordt ook niet voor niets op alle niveaus ingezet, zowel in het onderwijs om leerlingen (letterlijk) bij de les te houden, als door bedrijven om hun producten en diensten aan het publiek te brengen. Wie heeft bijvoorbeeld de aanstekelijke veiligheidscampagne 'Dumb ways to die' van de Australische Metro niet gezien?  

[whitepaper:online-succes-door-offline-verbinding]

En denk eens aan goede doelen! Herinner je de ALS Ice Bucket Challenge nog? Wereldwijd werden mensen door elkaar uitgedaagd ijskoud water over zich heen te gooien, gevraagd om dit te delen op social media en een donatie te doen. Binnen een maand al werden er vele duizenden donaties gedaan. Zelfs Donald Trump deed er nog aan mee... Wat is in deze voorbeelden in ieder geval een overeenkomst? Ze inspireerden, amuseerden of shockeerden en werden ‘simpelweg’ gedeeld en nog eens gedeeld en gedeeld en gedeeld...

Nu jouw viral campagne! Hoe wordt je gedeeld?

Hoe zorg je ervoor dat jouw verhaal, jouw campagne viral gaat? Bestaat er een formule voor viraliteit? Het lijkt soms een volslagen mysterie en een kwestie van geluk en toeval, maar is dat wel zo? Kijkend naar viral campagnes in het verleden, hebben we tien belangrijke elementen verzameld, om ervoor te zorgen dat jouw campagne een succes wordt en binnen no-time viral gaat. 

Hierbij hebben we ons onder andere laten inspireren door Jonah Berger, schrijver van het boek 'Contagious: Why Things Catch On'. Een aanrader! Volgens hem zijn er zes 'STEPPS' die ervoor zorgen dat jouw campagne (hoogst waarschijnlijk) viral kan gaan:

 • Social Currency: Zorg ervoor dat mensen je post willen delen, omdat het goed overkomt op hun omgeving.
 • Triggers: Met een makkelijk te onthouden boodschap blijf je 'top of mind'.
 • Emotion: Emotionele Posts worden over het algemeen genomen veel gedeeld.
 • Public: Je bericht is gemaakt om te delen.
 • Practical Value: Heeft het publiek er wat aan? Is je boodschap relevant?
 • Stories: Een goed verhaal spreekt mensen aan en zal sneller gedeeld worden.
 

1. Kies één social-mediakanaal

Content die gemaakt is om te delen, zal sneller en meer gedeeld worden. Kies een kanaal en richt je campagne voor dat kanaal in. Of je voorkeur nu bij Facebook, Twitter, Instagram, Youtube of ander social-mediakanaal ligt, de keuze is aan jou. Maar het is beter om een goed uitgewerkte strategie en een duidelijk en sterk profiel te hebben via een bewust gekozen kanaal, dan om je campagne uit te smeren over verschillende kanalen en jezelf onduidelijk te profileren. Bepaal wat op het door jou uitgekozen kanaal voor jouw organisatie het beste werkt. Denk in kwaliteit, niet kwantiteit. 
 

2. Richt je op een duidelijk afgebakende doelgroep

Als je voor een duidelijk afgebakende doelgroep schrijft, zal je campagne gerichter en efficiënter zijn. Als je helder in beeld hebt wie je doelgroep is, zal het ook makkelijker zijn een prikkelende en relevantere boodschap te formuleren. Mensen zullen het sneller waarderen, geïnspireerd raken en verder delen.
 

3. Kies voor originele of emotionele content

Verras en trek de aandacht van je publiek door iets unieks of misschien controversieels te doen. Het gaat erom dat je post of commentaar een sterke emotionele reactie oproept bij jouw publiek, waardoor ze eerder geneigd zijn het te delen met hun vrienden en netwerk. Mensen moeten enthousiast worden over iets wat jij post en het willen delen. Doe iets wat nog niet eerder is gedaan en doe het op een creatieve manier.
 

4. Speel in op huidige trends en gebeurtenissen

Het lijkt een open deur, maar als je inspeelt op iets actueels, zullen mensen sneller op jouw website terechtkomen en je posts delen. Simpelweg omdat er meer naar gezocht wordt via Google. Hou Twitter en nieuwswebsites daarom in de gaten, hier komen de laatste berichten binnen. 

En denk aan de pratische waarde van je bericht! Heeft je publiek er wat aan? Posts als 'tien tips voor', 'how to' en 'Wist je dat...', doen het niet voor niks lekker.
 

5. Ga voor een korte slogan en concrete boodschap

Een korte en sprekende boodschap wordt sneller en vaker gedeeld dan een langere uitleg over een missie, dit komt onder ander doordat een kortere pakkende tekst makkelijker wordt onthouden, zodat het langer en bij meer mensen 'top of mind' blijft.

Zorg ook dat de campagne op zichzelf staand al heel leuk, aantrekkelijk en spannend is. Het helpt bovendien als het niet per se als een reclame aanvoelt die je moet zien, maar een die je wilt zien en een die je wilt delen om goed over te komen op anderen (social currency). 

Deelbare informatie heeft een ‘social currency’ volgens Jonah Berger: 'it makes us look good to those around us.'

6. Zorg ervoor dat je goed te vinden bent

Neem vindbaarheid serieus! Potentiële volgers en supporters gaan na aanleiding van een bericht, viral video of foto jou online zoeken, dus zorg ervoor dat ze je makkelijk kunnen vinden. Noem je sociale netwerksite precies zoals je organisatie of campagne. Nogmaals, kies één sociaal netwerk en focus je daarop.
 

7. Let op trefwoorden en hashtags

Nu we het er toch over hebben: trefwoorden en hashtags zijn cruciaal als je gevonden wilt worden. Laat belangrijke woorden terugkomen in de titel van jouw blog of pagina, in de beschrijving van de campagne en in artikelen die over jouw campagne gaan. Voor bruikbare sleutelwoorden en hashtags kun je gebruikmaken van tools als de zoekwoordplanner van Google Adwords, en hashtagify.me. Let bij Twitter ook op populaire hashtags en trending keywords.
 

8. Maak een video

Mensen zijn van nature visueel ingesteld. Vandaar ook de bekende uitspraak dat beeld meer zegt dan woorden. We kijken liever een video dan dat we een tekst lezen. Bovendien onthouden we de inhoud ook beter! Het maakt niet uit welke draai je eraan geeft, video's doen het bijzonder goed op social media, dus maak er gebruik van voor een viral campagne.
 

9. ‘Sneeze’, laat je vrienden het werk voor je doen

De ‘sneeze’ is in dit geval geen symptoom van verkoudheid, maar het startpunt van een mogelijke ‘viral’. Het ‘virus’ van jouw intrigerende blog verspreidt zich immers het snelst als er een hele krachtige niesbui aan vooraf gaat. Dus nies niet alleen! Vraag collega’s, vrienden, familie, supporters en volgers om je boodschap te verspreiden. Wat? Jazeker.

Mensen zijn veel eerder geneigd om betrokken te zijn bij een campagne van iemand die ze persoonlijk kennen. Zet je netwerk dus goed in! En vergeet je netwerk ook niet van tijd tot tijd te bedanken. Dan voelen mensen zich gewaardeerd en je houdt ze betrokken.
 

10. Breid je netwerk uit, kies ‘super sneezers’

Ga op zoek naar organisaties of initiatieven met dezelfde missie of doelen als jouw campagne, kijk door welke mensen zij gevolgd worden en nodig die mensen of 'sneezers' uit om jouw campagne te volgen of te 'liken'. Een viral ontstaat dus niet zomaar uit het niets, er is een momentum nodig. Een stevige start is cruciaal. Jouw sneezers verspreiden het virus verder onder hun vrienden of volgers en vergroten het bereik exponentieel.

Hoge bomen vangen veel wind, dus bereik 'super sneezers' voor een viral campagne. Zorg ervoor dat je een bekend persoon hebt die jouw campagne ondersteunt en dit nieuws verspreidt onder zijn of haar netwerk. Terug naar de ice bucket challenge: doordat beroemdheden meededen, werd deze viral verder verspreid onder de vele volgers die zij hebben. 
 

Meer lezen over viraliteit?
We hebben een ebook geschreven over het opzetten van een (virale) campagne. Daarin zetten we de belangrijkste punten voor een virale campagne voor je op een rij.
Download hem gratis!
Download het ebook  
 

Hoe zorg je ervoor dat het publiek van je viral campagne ook actie onderneemt?

​Jeej! Je hebt een viral campagne opgezet! Nu nog al die aandacht vasthouden... Hou je influencers, je hoge en lage bomen, sneezers en super sneezers warm en betrokken bij je missie:
 

Creëer een relevante landingspagina bij je viral campagne

Mensen zien een video of bericht maar kort voorbij komen (afhankelijk van het social media kanaal dat je kiest, maar bij de meeste is dat zo). Zorg er daarom voor dat je publiek meteen door kan klikken naar een webpagina die over die ene missie gaan, speciaal voor jouw viral campagne. Hier kun je bezoekers stimuleren actie te ondernemen met inspirerende content en effectieve call to actions. Maak deze web of landingspagina wel ook herkenbaar. Het moet duidelijk bij de campagne en jouw organisatie horen.
 

Hou je publiek warm tussen al dan niet viral campagnes

Ontwikkel je netwerk en blijf mensen betrekken. Het gaat niet alleen om enorme hoeveelheid volgers, maar ook om wat ze doen. Zorg dat jouw volgers betrokken blijven en zich verbonden voelen met jouw campagne. Roep ze op tot concrete acties en handelen en laat hen weten hoe belangrijk ze zijn voor het verloop van jouw missie. Het succes van een campagne draait niet om de organisatie, het draait op de collectieve supporters. Bedank de mensen die actie hebben ondernomen, hoe groot of klein die actie dan ook zijn mag, en deel de resultaten van je campagne ook op je website en social media.

En je kunt veel uit je bedankpagina na een donatie halen! Hoeveel? Dat lees je in onze blog over deze bedankpagina.


Viral campagne people wave
Zorg dat mensen mee willen doen met jouw 'wave'.
 

Meer ideeën nodig? Unleash the Ideavirus!

Het idee dat iets viraal of viral kan gaan, bestaat al een tijdje. Al rond de eeuwwisseling schreef Seth Godin zijn ‘Unleashing the Ideavirus’ een e-book waarin hij onder andere het gebruik van ‘sneezers’ behandeld. De pdf is vrij te verkrijgen en te delen en vind je hier. Let op: deze versie is actueel tot en met september 2000 (nuttig desondanks). Voor nieuwe updates en meer kun je op Godin’s website terecht.
 

Drie inspirerende voorbeelden van een viral campagne


Wereld Natuur Fonds met 'The Last Selfie' op Snapchat

​Het WWF combineerde het bedreigde bestaan van diersoorten als panda's en chimpansees aan het concept van Snapchat, waar foto's na enkele seconden worden verwijderd. De diersoorten posten als het ware selfies die mensen vervolgens voor hun ogen zagen verdwijnen, net zoals de dieren straks niet meer zullen bestaan. Die koppeling sloeg aan en binnen de kortste keren werden de selfies tienduizenden keren geretweet, bereikten ze de helft van alle twittergebruikers en haalde de natuurorganisatie in drie dagen tijd een donatiebedrag op dat ze normaal in een maand werven.
 

Safe the Children met 'Most Shocking Second a Day Video' op Youtube

Van 9 kaarsjes op een taart voor een Brits meisje naar 1 kaarsje voor een gewonde dakloze in een vluchtelingenopvang. De boodschap: "just because it isn't happening here, doesn't mean it isn't happening'. Misschien heb je de indrukwekkende video van nog geen twee minuten wel gezien. De kinderrechtenorganisatie laat op schokkende wijze zien hoe het leven van een vluchteling binnen korte tijd compleet is veranderd. De video is inmiddels als bijna 57 miljoen keer bekeken en terecht een ​viral campagne.


 

ActionAid met 'All I want for Christmas is a goat'

Om meer traffic naar de website te trekken, kwamen de voorvechters voor een eerlijke wereld bij ActionAid rond kersttijd met het idee kerstmuziek te vermengen met het virale fenomeen van blatende geiten die als mensen klinken. Resultaat: een hilarisch kerstalbum dat zelfs terecht kwam op grote muziek-streaming websites als Spotify. Het album werd vergezeld door een video die meer dan 2 miljoen keer werd bekeken op youtube. De website trok een recordaantal bezoekers. ActionAid is een non-profitorganisatie die internationaal opereert en mensen in ontwikkelingslanden steunt om op te komen voor hun rechten.

Maandelijkse inspiratie rechtstreeks in je inbox!

We houden je graag op de hoogte met interessante artikelen boordevol tips en tricks om online te excelleren!
x
Om u beter van dienst te zijn, maakt gopublic.nl gebruik van cookies.