Cloud

Blog

We delen graag onze kennis. Ontvang eens in de maand de laatste artikelen in je mailbox.
 

De online trends voor 2018

VERS VAN DE PERS

De online trends voor 2018

Evy Knol

Evy Knol

05 januari 2018 8 minuten
Transmedia storytelling: méér betrokkenheid bij een groter publiek Evy Knol

Transmedia storytelling: méér betrokkenheid bij een groter publiek

Evy Knol

03 januari 2018 5 minuten

Verhalen blijven plakken. Daarom zijn er steeds meer organisaties, profit en non-profit, die storytelling inzetten als marketingstrategie. Met een goed verhaal kun je je onderscheiden van je concurrenten én geef je een gezicht aan jouw organisatie. Mensen zijn emotionele wezens en willen zich identificeren. En als iemand zich emotioneel verbonden voelt met een merk, dan zal hij jouw product sneller kopen. Voor non-profits werkt dat hetzelfde: een verhaal dat raakt, motiveert potentiële donateurs om in actie te komen.

Digitale ontwikkelingen en de enorme hoeveelheid van mediakanalen hebben de manier van verhalen vertellen en consumeren veranderd. Liken, reageren, delen, volgen, klikken of scrollen: er komen steeds weer nieuwe technieken bij om het publiek actief mee te laten doen in je verhaal. Een krachtige verhaaltechniek die daarop inspeelt is transmedia storytelling. Bij transmedia storytelling vertel je een non-lineair verhaal uitgevouwen over verschillende kanalen en creëer je een interactieve verhaalwereld. Zo zorg je voor méér betrokkenheid, méér bereik en uiteindelijk méér conversies.


[whitepaper:digital-storytelling-verhalen-voor-online-succes]

Wat is transmedia storytelling?

Transmedia storytelling is het vertellen van een verhaal verspreid over verschillende mediakanalen. Al deze verhaallijnen samen vormen de verhaalwereld. Transmedia storytelling wordt nogal eens verward met cross-media of 360-graden communicatie, waarbij je ook verschillende mediakanalen inzet om een boodschap te verspreiden. Een voorbeeld hiervan is de IKEA catalogus, die je een print versie kunt bekijken maar ook op een interactieve manier via een digitaal boek. Het grote verschil is dat dezelfde verhaallijn bij cross-media storytelling herhaald kan worden via verschillende kanalen, terwijl bij transmedia storytelling elk kanaal altijd een onderscheidend verhaal vertelt.

transmedia storytelling versus cross-mediaEr zijn drie belangrijke pointers die een transmediaal verhaal beschrijven:


#1 Verschillende verhalen worden verspreid over verschillende kanalen

#2 Elk verhaal is op zichzelf staand en kan een ingang tot de verhaalwereld zijn

#3 Elke losse verhaallijn is een waardevolle toevoeging aan de totale verhaalwereld


Het idee van transmedia storytelling is dat je elk los verhaal, elk puzzelstukje, kunt consumeren zonder dat je daarbij een ander verhaal nodig hebt om het te begrijpen. MAAR... Hoe meer puzzelstukjes er geconsumeerd worden, hoe dieper je in de verhaalwereld terecht komt en hoe groter je beleving wordt.
 

Een voorbeeld

‘The Matrix’ is een klassiek voorbeeld van transmedia storytelling. Het verhaal wordt niet beperkt tot alleen film, maar de verhaalwereld is uitgebreid tot een fictief universum bestaande uit nog twee films, stripboeken, animaties, videospelletjes en zelfs Lego speelgoed. Je kunt het videospel spelen zonder de film gezien te hebben en vice versa. Bekijk je de film én speel je het videospel (en het liefst lees ook het stripboek en de rest van de Matrix-uitingen), dan wordt je steeds dieper ondergedompeld in de verhaalwereld.

Matrix: klassiek voorbeeld van transmedia storytellingbron: Movieweb.com


Transmedia storytelling beschrijft de nieuwe manier van verhalen vertellen als gevolg van technische ontwikkelingen. Maar het beschrijft óók de veranderde manier waarop wij verhalen consumeren. Wij kijken niet meer alleen televisie op een tv-scherm. We kijken ook televisieprogramma’s op een tablet, desktop of mobiel. De lijnen tussen al deze media worden steeds vager. Bij transmedia storytelling leveren al deze verschillende kanalen een bijdrage aan het verhaal. Het publiek wordt steeds actiever door alle mogelijkheden die online kanalen en technieken met zich mee brengen.

Heb je het interactieve scrollverhaal van Peugot al weleens gezien?
 

Transmedia branding

Het is duidelijk dat een transmediaal verhaal met als doel ‘vermaak’ kan zorgen voor een sterke beleving. Alleen, hoe werkt dat voor organisaties? Hoe kun jij effectief gebruik maken van de verschillende mediakanalen om een breder publiek te bereiken, een sterkere betrokkenheid bij jouw organisatie te realiseren en een geweldige merkbeleving neer te zetten.

Een marketingstrategie ingericht op transmedia storytelling is transmedia branding. Het verhaal dat je vertelt wordt uitgevouwen over verschillende kanalen, waarbij het type verhaal afhankelijk is van welk kanaal je gebruikt.

Laten we zeggen dat jouw missie en visie het hoofdverhaal van de organisatie is. Daarbinnen heb je waarschijnlijk heel wat verschillende onderwerpen, campagnes of andere uitingen waar je over kunt vertellen. Al deze verhaallijnen zijn jouw ‘narratieve merkverhalen’ die uitgedragen worden door middel van personages, onderwerpen en vormgeving. Bijvoorbeeld een Facebookbericht over de mensen die bij jouw organisatie werken. Maar ook een merkvideo of een event kan zo’n verhaallijn zijn. Elk los verhaal draagt bij aan het begrijpen en het beleven van jouw hoofdverhaal, jouw merk. Op deze manier kan een potentiële klant of donateur een multi-dimensionale merkbeleving ervaren. Natuurlijk moet je wel waardevolle en relevante content aan je doelgroep leveren.

Oké... Je wilt transmedia storytelling inzetten voor jouw organisatie. Waar begin je? En waar moet je allemaal op letten om transmedia storytelling succesvol in te zetten? Om je op weg te helpen kun je de volgende 7 stappen aanhouden.


In 7 stappen naar transmedia storytelling:

 

#1 Zet ‘smeerbare’ media in

Met alle online kanalen is het heel gemakkelijk om even iets te delen. We noemen ze ‘smeerbare’ media omdat content snel over een breed publiek gesmeerd kan worden. Dat kan veel impact hebben voor jouw verhaal. Social media kanalen zoals Facebook, Instagram en Snapchat verhogen de kans dat mensen erover gaan praten. Natuurlijk hoef je niet alle kanalen die er zijn in te zetten, maar bedenk goed welke het meest relevant zijn voor de doelgroep die je wilt bereiken. En voordat je het weet gaat jouw verhaal viraal ;)


Wil je weten hoe dingen viraal gaan? Lees dan ook eens deze blog!

Door verschillende ‘smeerbare’ mediakanalen in te zetten kun je dus een brede doelgroep bereiken. Helaas is viraliteit nooit een garantie, maar je kunt natuurlijk bij elk kanaal wel goed nadenken hoe je de digitale elementen succesvol kunt inzetten bij het verspreiden van je verhaal. Zoek uit op welke kanalen jouw doelgroep zit. Natuurlijk kun je ook nieuwe doelgroepen bereiken door andere kanalen in te zetten. Elk kanaal is weer een nieuwe ingang tot de verhaalwereld.


#2 Maak je publiek nieuwsgierig en creëer fans

Er zijn bezoekers die alleen jouw Facebookbericht lezen… Maar er zijn ook mensen die op verschillende manieren met jouw merk in aanraking komen. Transmedia storytelling zorgt ervoor dat jij je core fans kunt onderscheiden van de rest. Dát is de groep die het diepst in jouw verhaalwereld zit. En die als eerste jouw verhaal zal delen. Denk dus goed na over hoe je de interesse van het publiek kan vergroten, zodat ze steeds dieper in jouw verhaal willen duiken.

In onze whitepaper ‘laat je business groeien’ leggen we uit hoe je iemand van onbekende bezoeker om kan toveren tot klant of zelfs ambassadeur van jouw merk! Dat doen we aan de hand van de marketing funnel. Zeker de moeite om even te checken voordat je aan jouw transmediaal verhaal gaat bouwen!

[whitepaper:laat-je-business-groeien]

#3 Zorg voor merkcontinuïteit

Continuïteit in je verhalen zorgt voor een authentieke verhaalbeleving en helpt de bezoeker een diepe verbinding te leggen met jouw organisatie. Elke uiting moet aansluiten bij de merkbeleving. Let op het design, jouw huisstijl en het beeldgebruik. Welk kanaal je ook gebruikt, elke bezoeker moet een bepaalde herkenning hebben aan het merk.
 

#4 Uitbreiding van verhalen

Als jij verschillende verhaallijnen hebt uitgezet via aparte kanalen, kan het zijn dat jouw publiek hierop aansluit en verder gaat met een verhaal. De mogelijkheid dat je publiek verder bouwt aan verhaallijnen is een belangrijk onderdeel van transmedia storytelling. Dit kan al zijn als veel mensen over jouw verhaal praten, als ze het delen of aanpassingen maken. Bijvoorbeeld door een parodie te maken op een merk uiting.

McDonalds parodie op Apple
bron: adpressive.com 
 

#5 Onderdompelen in de verhaalwereld

Verhalen helpen mensen om zich in te leven, waardoor ze even de rest om zich heen vergeten. Hoe meer interactie iemand heeft met jouw merk, hoe meer je iemand het gevoel kan geven dat zij daadwerkelijk onderdeel zijn van de verhaalwereld. Daarom werken interactieve elementen zoals spelletjes, quizzen en polls ook goed om dit gevoel te versterken.


Aan de andere kant kun je met transmedia storytelling ook...


#6 Een merk uit de verhaalwereld trekken

Transmedia storytelling kun je ook omgekeerd inzetten door een fictief verhaal te ontwikkelen waarin jouw product een onderdeel is. Je laat dit element tot leven komen zodat iemand dat in het alledaagse ‘offline’ leven kan gebruiken. Een voorbeeld hiervan is het Duff Beer van The Simpsons maar ook het bier uit de Netflix-serie Peaky Blinders kun je tegenwoordig kopen bij de Aldi (helaas nog niet in Nederland). 

Peaky Blinders Bierflesje
bron: realalewarehouse.com

[whitepaper: online-succes-door-offline-verbinding]
 

#7 Verbind de punten; bouw een wereld!

De kracht van een transmediaal verhaal is de beleving die je kunt creëren door een interactieve verhaalwereld te bouwen. Bedenk dus vooral hoeveel en welke kanalen je gaat inzetten. Via online mediakanalen kunnen mensen dus gemakkelijk participeren in een verhaal. En participeren betekent bijdragen aan de verhaalbeleving. Ga uit van de kracht van elk medium of kanaal en bouw daarop voort. Op welke manier kunnen we iemand betrekken in ons verhaal? Neem bijvoorbeeld e-mail. Er zijn al ontzettend veel manieren om voor interactie te zorgen in je mails. Bovendien liggen de kansen voor een transmediale verhaalwereld te bouwen niet alleen online, maar denk ook aan offline events! Hoe gedetailleerder deze verhaalwereld is opgebouwd, hoe ‘echter’ de verhaalbeleving wordt en hoe effectiever je jouw marketingdoelen kunt bereiken.

 
15x meer interactie in je e-mails Evy Knol

15x meer interactie in je e-mails

Evy Knol

04 december 2017 6 minuten

Natuurlijk wil je dat mensen jouw e-mail lezen. Maar om een relatie op te bouwen met je subscribers, heb je meer nodig. Daarom is het stimuleren van interactie zo belangrijk! En niet alleen op social media of op je website, maar ook in e-mailmarketing! Door interactie in je mails wordt jouw merk beter onthouden, verhoog je de betrokkenheid en dat leidt weer tot een sterker community-gevoel. En dat is nog niet het enige...

Hoe meer interactie er in jouw mails plaatsvindt, hoe meer data je verzameld over je doelgroep. Vervolgens kun je beter segmenteren en steeds specifieker relevante content versturen. Op deze manier creëer je een betere user experience en dat zorgt voor meer traffic. Meer traffic, meer leads, meer klanten en dus meer omzet!

Wie wil dat nou niet?

Wil je meer weten over hoe je je klanten laat groeien?

[whitepaper:laat-je-business-groeien]


Zet e-mailmarketing succesvol in! Op deze 15 manieren verhoog je de interactie in je e-mails:


Gebruik ze niet allemaal tegelijk, want dat zou wel een hele volle mail worden ;) En dat zorgt juist weer voor een tegengestelde reactie. Kies de dingen die voor jou nuttig zijn en blijf vooral experimenteren om te kijken wat voor jouw doelgroep het beste werkt.

Hier komen ze écht:
 

#1 Personaliseer je e-mails

Dit klinkt misschien vanzelfsprekend, maar het wordt zeker niet altijd toegepast. ‘‘Beste heer/mevrouw’’ is niet echt persoonlijk, toch? Spreek iemand aan bij naam! Personalisatie geldt ook voor jou als afzender. Gebruik je eigen e-mailadres en zet jouw naam onder de mail. Oók als je een mail via een automation tool verstuurt.

Dit zijn simpele aanpassingen. Nu gaan we een stapje verder. Hoe koppelen we personalisatie aan interactie in een e-mail?  

Een voorbeeld is retargeting via e-mail. Stuur iemand een relevante mail op basis van hun interactie op de website. Ik laat je zien hoe aan de hand van een voorbeeld.

Stel je voor dat een klant vaker jouw producten koopt in de webshop. Na een achtergelaten winkelmandje kun je die klant een mail sturen of hij zijn aankoop toch nog wil afronden. En op basis van zijn eerder gekochte producten kun je ook nog extra productsuggesties geven.

 

#2 Polls, enquêtes of reviews

Nodig je lezer uit om deel te nemen aan een poll, enquête of om een review te geven. Niet door ze naar een link te verwijzen, maar om dit echt in je mail te verwerken.

Enquete in e-mailmarketing Hilton Hotel

In dit voorbeeld geef je je lezer de keuze uit een aantal mogelijkheden. Nadat ze iets hebben gekozen, kun je ze weer een nieuwe vraag stellen. Het voordeel van zo’n interactie-elementje in je mail is dat je niet alleen je click-rate verbetert, maar ook feedback ontvangt én waardevolle informatie over jouw klant verzamelt.

Genoeg redenen om een interactieve poll toe te voegen in jouw mail? Er is nóg meer ;)

Niet alleen jouw organisatie heeft baat bij interactie. Je verhoogt namelijk tegelijkertijd ook de customer experience, door je klant het gevoel te geven dat zijn mening telt. Er hoeft niet drie keer doorgeklikt te worden naar websites om je mening te geven. Het enige wat je hoeft te doen is je e-mail openen. En dat kan gewoon op je computer, tablet of mobiel. Een paar kliks en klaar!


#3 Foto

Dacht je dat foto’s alleen passief zijn? Nee hoor! ;-)  

Je kunt foto’s ook interactief maken! Geef je lezer de keuze tussen een aantal opties, waarbij de foto’s verandert. Of voeg een aantal interactieve punten toe aan je foto dat er meer informatie verschijnt als iemand met zijn muis er overheen gaat. Zo verhoog je de betrokkenheid van jouw lezer!

Op deze blog zie je hoe je een foto interactief kan maken (met voorbeelden!).


#4 Video

Natuurlijk hoef je niet persé een mail met tekst te versturen, maar je kunt hier creatief mee zijn. Bijvoorbeeld met video!

Video biedt verschillende mogelijkheden om in te zetten in je mail!. Wil je iemand informeren? Of geef jij juist een instructie of oplossing voor een probleem? Dan is een hoe-video een goede vorm. Maar je kunt natuurlijk ook jouw product of dienst promoten met een video. In deze blog wordt uitgelegd hoe je een video in je mail kunt toevoegen.

Heb je een idee gekregen waar je video voor in kan zetten? Genoeg opties dus!

Video is dus een handige manier om veel informatie op een aantrekkelijke manier te verpakken. Door een video direct in je mail te zetten verhoog je de interactie met je gebruiker. Een video bekijken die al in de mail staat is gewoonweg makkelijker dan als je eerst doorgelinkt wordt naar een website of een ander kanaal.

Zorg er natuurlijk wel voor dat jouw video relevant en to-the-point is! Mensen hebben een korte spanningsboog. Hoe vaak kijk jij een video helemaal tot het einde? ;) Begin met de belangrijkste content om de aandacht te trekken van de gebruiker en maak je video niet langer dan 2 minuten.

Tip: 85% van de gebruikers bekijkt een video op mobiel zonder geluid. Zorg dus voor ondertiteling!


#5 Gif’je

Is het een foto? Een video? Nee… Een gif valt ergens tussen de twee in. Het is een simpele manier om meer interactie te genereren in je e-mail. Door constante beweging grijpt een gif de aandacht van je gebruiker. Daarom is het krachtiger dan een gewone foto. En korter dan een video.

GIF van een kat die aan het typen is op een laptop

Hoe zorgt zo’n gifje dan voor meer interactie?

Bewegend beeld creëert een perceptie van real-time interactie, waardoor een gebruiker hetzelfde gevoel krijgt als hij interactie heeft met een fysiek object. Hoe natuurlijker het gevoel van interactie online is, hoe makkelijker het wordt om jouw gebruiker tot actie te laten komen.


#6 Real-time marketing

Ik had het er net al kort over; real-time interactie. Deze marketingstrategie houdt in dat elke actie van de gebruiker direct verwerkt wordt en de gebruiker daarbij nieuwe informatie krijgt gebaseerd op hun actie. En die nieuwe informatie zorgt weer voor interactie.

Klinkt nog een beetje vaag, hè?

Ik zal je uitleggen aan de hand van een voorbeeld.

Stel: je hebt net een vlucht geboekt. Een paar minuten later ontvang je de bevestiging in je mailbox. In deze mail zie je direct welke stoel jij hebt gekregen, maar ook welke stoelen er nog vrij zijn. Zo is het heel makkelijk om toch even die stoel aan het raam te kiezen, of misschien zelfs met meer beenruimte. Ook al kost dat een paar euro’s extra…


#7 Inhakers

Een andere vorm van real-time marketing is inhaken op een actuele gebeurtenis. Met een inhaker moet je snel zijn, want voordat je het weet is die gebeurtenis niet meer het gesprek van de dag. En dan is jouw inhaker mosterd na de maaltijd ;)

Goede inhakers spelen in op het gevoel van mensen. Veel inhakers zijn grappig, maar een inhaker kan ook slim zijn of ontroeren. Het belangrijkste: een inhaker moet vragen om gedeeld te worden!

WNF Inhaker blauwe vinkjes

WNF had een slimme inhaker toen het nieuws uitkwam dat Whatsapp de blauwe vinkjes introduceerde.

Door jouw e-mail (bijvoorbeeld je nieuwsbrief!) te beginnen met een inhaker, stimuleer je interactie bij je lezer. Zorg ervoor dat jouw inhaker gedeeld kan worden, door er social media buttons bij te plaatsen.


#8 Social media buttons

Natúúrlijk… social media buttons! Die had je zelf ook wel bedacht, toch? ;)

Met social media share-buttons kan een gebruiker heel makkelijk content delen. Gebruik ze dus in je e-mail! Maar voordat je je e-mail vol gooit met buttons, bedenk eerst goed welke social media kanalen voor jouw doelgroep het beste zijn.

Tip: Als je in jouw nieuwsbrief verschillende artikelen, verhalen of acties noemt, zorg er dan voor dat je na elk blok content een nieuwe social media button zet.


#9 Winkelmandje of donatiepagina in je mail

Zoals je misschien al wel hebt gemerkt, hangt interactie ook samen met gebruiksvriendelijkheid. Hoe makkelijker het voor de gebruiker wordt gemaakt om actie te ondernemen, hoe sneller hij dat ook zal doen.

Klinkt simpel, nietwaar?

Bij nummer 1 heb ik het al even gehad over retargeting, bijvoorbeeld als iemand zijn winkelmandje in jouw webshop heeft verlaten terwijl er nog producten in zaten. Dan kun je die potentiële klant een e-mail sturen als reminder van zijn aankoop, met een kortingscode! Waarschijnlijk was de prijs de reden van het afbreken van zijn aankoop. Als hij zijn aankoop toch wil afronden, dan wil je het die klant natuurlijk zo makkelijk mogelijk maken.

Hoe?

Door zijn winkelmand in de mail toe te voegen! Zo hoeft hij niet eerst nog door te klikken en terug te gaan naar de website om zijn betaling af te ronden, maar kan dat gewoon vanuit de mail.

Mango mail met verlaten winkelmand


#10 Join the conversation

Een andere manier om interactie te stimuleren is om jouw lezer uit te nodigen voor een gesprek of discussie. Via een forum pagina bijvoorbeeld. Door je lezer het gevoel te geven dat hun mening belangrijk is of dat je ze graag ergens mee helpt verhoog je betrokkenheid.

E-mail is een goed kanaal om het forum te promoten. Nodig je lezer uit om deel te nemen aan het gesprek met een goede call-to-action! Een gekleurde knop of animatie valt natuurlijk meer op, dus zal de interactie weer stimuleren.  

Join the Conversation CTA button

Een goede CTA is cruciaal! In deze blog lees je meer over hoe je een effectieve call-to-action maakt.
 

#11 Lees meer-links

Een hele lap tekst in je mail leest niet echt lekker. Vooral niet als je de e-mail opent op je telefoon. Waarschijnlijk haakt een groot deel van je lezers al af voordat ze een poging hebben gedaan om door jouw tekst heen te worstelen.

Geen goed idee!

Een oplossing voor dit probleem is simpel: lees meer-links!

Ja, dat kan óók in je e-mail ;)

Door lees-meer links in je mail toe te voegen wordt jouw e-mail scanbaar en kan een gebruiker snel naar het stuk gaan waar zij meer over willen weten. Ook wek je nieuwsgierigheid op waardoor mensen eerder geneigd zijn om door te klikken naar het hele artikel.
 

#12 Voeg een hamburger-menu toe

Een andere manier om informatie te structureren en daarmee interactie te stimuleren is door een hamburger-menu toe te voegen aan je mail. En dan bedoel ik natuurlijk geen hamburger met friet en cola ;)


Herken je de knop met drie streepjes die je vaak op een website ziet staan? Dat is een hamburger-menu! De streepjes staan gelijk aan een hamburger tussen twee broodjes.

Hamburger menu in mail PhotoboxUitgerold hamburger menu in mail Photobox

Een hamburger-menu werkt hetzelfde als op een website. Achter de knop komt het menu tevoorschijn. Op deze manier kun je meer informatie in je e-mail verwerken. Bovendien maakt een menu het mogelijk om makkelijk voor jouw lezer om door de content te navigeren. En het zorgt voor een betere click-rate!


#13 Of een accordeon-menu

Een ander type menu is een accordeon-menu. Dit menu geeft de mogelijkheid om grotere stukken tekst te verpakken achter een knop. Klik je op de knop, dan schuift het menu als een accordeon uit elkaar en kun je de tekst lezen.

Ik blijf het herhalen… maak het vooral zo makkelijk mogelijk voor je gebruiker! Dus scrollen is niet meer nodig. Met een accordeon-menu krijgt je gebruiker snel toegang tot de informatie, máár daar is wel interactie voor nodig. Een win-win situatie voor jullie allebei!
Email Monks interactieve foto accordeon menu
Wil je meer weten over het integreren van een accordeon-menu in je e-mail? Deze blog van Email Monks legt het je uit!


#14 Voeg toe aan kalender

Wil je een evenement promoten of het 10-jarige bestaan van jouw organisatie aankondigen in een e-mail? En wil je meer interactie? Geef je gebruiker iets om te klikken…

...zoals een ‘voeg toe aan kalender’-optie.

Het is een simpele en effectieve manier om interactie te stimuleren. Bovendien zorg je er zo voor dat deze belangrijke dag niet vergeten wordt!


#15 Een call-to-action in het onderwerp

Interactie voordat jouw e-mail is geopend? Het kan!


Gmail CTA in onderwerpregel email

Deze manier gaat nog een stap verder dan de ‘voeg toe aan kalender’-optie. Gmail heeft het mogelijk gemaakt om zelfs in je onderwerpregel als een call-to-action te plaatsen. De ontvanger kan daarop reageren zonder de mail te hoeven openen.

Over een goede user experience gesproken ;)

Natuurlijk is er nog veel meer mogelijk met deze CTA. Bijvoorbeeld om iemand te vragen een review achter te laten of door je gebruiker met één klik op de button direct door te linken naar je website.

Dat waren ze allemaal…  Welke emailmarketing strategie ga jij gebruiken?
 
E-mailmarketing: 18 voorbeelden van nieuwsbrieven die je wél in je inbox wilt Evy Knol

E-mailmarketing: 18 voorbeelden van nieuwsbrieven die je wél in je inbox wilt

Evy Knol

29 november 2017 6 minuten

Een nieuwsbrief werkt! Een handige strategie van e-mailmarketing om top-of-mind te blijven bij je publiek. En meteen een mooi moment even je nieuwste product aan te bieden. Weer een aantal nieuwe klanten erbij!


Dat zou ideaal zijn, nietwaar? In het huidige digitale tijdperk, waar we overspoeld worden met mails, is dat helaas niet zo vanzelfsprekend meer.

Om ervoor te zorgen dat jouw nieuwsbrief niet in de spam beland, dat de mail überhaupt wordt geopend en dat mensen zich niet meteen uitschrijven....

…moet je het wel goed doen!


Geen paniek! We hebben de 18 meest inspirerende voorbeelden voor je een op rijtje gezet!

Niet om letterlijk over te nemen natuurlijk, want deze zijn ook allemaal echt niet perfect. De voorbeelden springen eruit om verschillende redenen: sterke copy, een oogverblindend design of een geniale call-to-action. Of gewoon omdat de nieuwsbrief datgene biedt waar de lezer behoefte aan heeft.

Het geeft je een idee wat voor e-mails er zoal worden verstuurd. Laat je inspireren om vervolgens met een frisse blik naar je eigen nieuwsbrief te kijken!  

Ben je er klaar voor? Een beetje inspiratie is nooit verkeerd ;)
 

Boost je e-mailmarketing! Dit zijn 18 inspirerende voorbeelden van een nieuwsbrief je wél in je inbox wilt:

 


#1 Neil Patel

Neil Patel is de verlosser van al je problemen. In ieder geval, dat gevoel geeft hij je. Verwacht geen leuke plaatjes of felle kleuren. Patels nieuwsbrief is kort maar krachtig. Maximaal een paar zinnen. Hij richt zich vaak op één duidelijke boodschap en geeft je het verlossende antwoord op jouw probleem. Je hoeft alleen maar even op een link te klikken. En dat lukt ‘m elke keer weer!

E-mailmarketing: nieuwsbrief Neil Patel
 

#2 Litmus

‘Litmus makes your e-mail better’ is de slogan van Litmus. Als e-mailmarketing service moeten ze het goede voorbeeld geven en dat doen ze zeker! Niet alleen geeft Litmus interessante content vol met tips en tricks, hun design springt eruit! De felle kleuren vallen op, zijn herkenbaar en door de verschillende blokken wordt er een duidelijk onderscheid gemaakt tussen de verschillende stukken informatie.

Nieuwsbrief Litmus


#3 Rijksmuseum

De nieuwsbrief van Rijksmuseum is een eye-catcher. Een duidelijk onderwerp met veel beelden en weinig tekst, waardoor de cta’s opvallen en je makkelijk door kunt klikken naar de juiste pagina.

E-mail Rijksmuseum
 

#4 NextDraft

Dave Pells verlost je van keuzestress en stuurt dagelijks de meest fascinerende nieuwsitems van die dag.

Zoals Dave zelf zegt: ‘‘Each morning I visit about 75 news sites, and from that swirling nightmare of information quicksand, I pluck the top ten most fascinating items of the day, which I deliver with a fast pithy wit that will make your computer device vibrate with delight. No bots. No computer algorithms.’’

Zijn mails beginnen met een titel die je aandacht trekt waardoor je zijn mail wel moet openen. En daar houdt het niet op. Deze schrijfstijl reflecteert de hele content van zijn nieuwsbrief: helder en overzichtelijk. Bovendien speelt hij ook slim in op interactie met de lezer door na elk stukje tekst social-mediabuttons te plaatsen. En niet pas onderaan de mail.


Nieuwsbrief NextDraft
 

#5 Austin Kleon

De nieuwsbrief van Austin Kleon is simpel en duidelijk. De kracht van zijn e-mails zit ‘m in de informele toon waarop Austin je aanspreekt. Niet pushen, maar praten. Alsof je beste vriend je even zijn favoriete films stuurt. Voelt niet als e-mailmarketing, toch? 

Niewsbrief Austin Kleon

#6 Rockboost

Chris Out van Rockboost stuurt elke dag een growth hacking tip. Hij noemt zijn nieuwsbrief zelf een ‘knowledge snack’ en zo voelt het ook. Doordat zijn mails zo makkelijk en snel te lezen zijn, krijg je alleen maar trek in meer!

Nieuwsbrief e-mail Rockboost


Benieuwd hoe je, naast een nieuwsbrief, op nog andere manieren zorgt voor meer leads, meer klanten en meer omzet?

Bekijk dan snel de whitepaper 'Laat je business groeien'!

[whitepaper:laat-je-business-groeien]

#7 De blogacademie

Geen poespas, maar gewoon een to-the-point mail met praktische tips. En wel op een héle fijne manier geschreven!
 

#8 Kissmetrics

Het design van de nieuwsbrief is vrij minimalistisch, maar geeft je wel direct handvatten om met een onderwerp aan de slag te gaan. Dat doen ze door in vrijwel elke nieuwsbrief een handige gratis guide, webinar of demo aan te bieden. Wil je meer tips over e-mailmarketing? Volg dan Kissmetrics! 

E-mailmarketing Kissmetrics
 

#9 InVision

De nieuwsbrief van InVision heeft een fijne mix tussen beeld en tekst. Ze delen wekelijks hun beste blogs, maar bieden ook gelijk handige (gratis!) tools aan om zelf aan de slag te gaan met een design. En het meest geniale van deze nieuwsbrief: de CTA’s! Inspiratie nodig voor een creatieve tekst op je mail-buttons? Kijk dan eens naar deze mail!

Nieuwsbrief InVision
 

#10 Further

Brian Clark van Further stuurt wekelijks een mail waarin hij tips en verhalen deelt over gezondheid, rijkdom en reizen. Eén verhaal staat centraal en dat leidt Clark op een charmante manier in. Door tussenzinnetjes als ‘keep going’ blijft zijn mail leesbaar en scroll je makkelijk even door naar beneden. Waar je nog 10 artikelen vindt die interessant voor je kunnen zijn. Vooral de koppen zijn kort, pakkend en dekken de lading. Je scant gemakkelijk door de nieuwsbrief heen. Hierdoor heb je dus weinig tijd nodig door te klikken naar het artikel van jouw interesse.


Nieuwsbrief Further
 

#11 NY Times

De nieuwsbrief van de NY Times is verdeeld in verschillende categorieën en komt dus al gesegmenteerd in je mailbox. Je kunt zelf kiezen welk segment je ontvangt. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief met categorie ‘Trump’s Agenda’ die je één keer per week ontvangt.
 

#12 Community.is

Deze nieuwsbrief is gericht aan ‘anyone who puts people at the center of their work’, aldus Community.is. Ze bieden inspirerende content voor een brede doelgroep. Om onderscheid te maken in de content die ze aanbieden, sturen ze artikelen in drie categorieën: short, mid en long. Zo kun je gemakkelijk door de nieuwsbrief scannen aan de hand van jouw beschikbare tijd.

E-mail Community.is
 

#13 Yelp

De Lokale Yelp speelt precies in op de behoefte van de lezer. Dat is de key in e-mailmarketing! Zo ontvang je in de nieuwsbrief alleen relevante content voor het gebied waar jij woont. Niet alleen over restaurants, maar ook events. De content die je ontvangt is afgestemd op basis van jouw zoekacties eerder op het web. Een beetje creepy, maar ook heel handig, toch?

Yelp Nieuwsbrief voorbeeld

#14 Farnam Street

Shane van Farnam Street deelt in zijn nieuwsbrief de meest populaire artikelen waardoor het leven iets makkelijker wordt. De structuur van zijn mail maakt zijn nieuwsbrief overzichtelijk. Shane gebruikt grote koppen om content te categoriseren. Onder elke kop zie je de artikelen met duidelijke titels waardoor je meteen weet waar het artikel over gaat. Maar nog belangrijker: welk probleem dat artikel voor jou oplost. Word jij er ook zo nieuwsgierig door? ;)

Farnam Street Brainfood E-mail
 

#15 Copyblogger

Geen fancy e-mails, maar wel - je raadt het al - goede copy! De content is relevant, to the point en mét humor! In de nieuwsbrief wordt de week doorgenomen, en kun je gemakkelijk doorklikken naar interesse content marketing artikelen. Door korte alinea’s te gebruiken zijn de mails heel goed leesbaar.

Copyblogger nieuwsbrief
 

#16 Bullet Journal

Bullet Journal is een analoog systeem gecreëerd door designer Ryder Carroll. Volgens Carroll is Bullet Journal “to help you track the past, organize the present, and plan for the future.” De nieuwsbrief is dan ook gericht zodat je direct zelf aan de slag kunt gaan: een korte tekst met drie onderwerpen. Bullet Journal speelt het slim door een nieuw product te promoten en drie boekjes weg te geven onder hun subscribers (als je wel even klikt dan…). Zeker een goede zet voor het verhogen van de click-rate. En wil je inspiratie voor creatieve CTA’s? Kijk dan naar deze nieuwsbrief!

E-mailmarketing Bullet Journal

#17 Fizzle

Deze nieuwsbrief heeft meerdere goede elementen (structuur, copy) maar wat deze mail uniek maakt is de content die er gedeeld wordt. Dit is geen recap van de week, zoals vaak wordt gedaan. De artikelen die hier gedeeld worden zijn alleen te lezen als je bent ingeschreven voor de nieuwsbrief!


Email Fizzle
 

#18 Festive Folks

De laatste is een cadeautje! Letterlijk dan… Festive Folks is ‘‘helping busy people to give awesome gifts.’’ In hun nieuwsbrief geven ze je exclusieve designs om creatieve gepersonaliseerde illustraties te maken. 

Festive Folks

Genoeg inspiratie om jouw e-mailmarketing een boost te geven? Tijd om aan de slag te gaan met jouw nieuwsbrief!

Ben je benieuwd hoe wij het doen? ;) Schrijf je in!

 
In 7 stappen succesvolle e-mailmarketing Liza Koppenrade

In 7 stappen succesvolle e-mailmarketing

Liza Koppenrade

16 november 2017 8 minuten

Een praktische leidraad voor het maken, uitvoeren en optimaliseren van jouw e-mailmarketing strategie


E-mailmarkting is ondanks concurrentie uit andere, vooral social kanalen een belangrijk marketingkanaal.

Niet alle e-mails zijn hetzelfde en je kunt het op vele verschillende vlakken inzetten. En allemaal moeten ze er gelikt uitzien en de doelen behalen waarvoor ze zijn gemaakt. Bovendien moet je de resultaten kunnen meten en met deze resultaten iets kunnen doen…

Pfff! Dat is nogal wat, vind je niet?

Er komt heel veel bij e-mailmarketing kijken en het gehele proces kan nogal overwhelming zijn. Het kost tijd, inzet en een goede strategie, wil je dat het een succes wordt.

Maar geen zorgen! Ik help je graag een eind op weg met onderstaande wegwijzer…

Loop alle stappen langs om aan het eind genoeg informatie te hebben voor een succesvolle start met e-mailmarketing.

Of gebruik ze als richtlijnen, een mini-gids waar je op terug kunt komen als je het even niet meer weet. Altijd handig!
 

#1. Houd jij van lijstjes maken? Bereid je dan voor want…

… lijsten zijn belangrijk voor je e-mailmarketing. En dan hebben we het natuurlijk over lijsten met contacten, e-mailadressen van potentiële klanten of donateurs. Personen met wie je een relatie opbouwt of gaat opbouwen via e-mail.

Om ervoor te zorgen dat de ROI-resultaten van je e-mails een borrel waard zijn, moet je beginnen met het opbouwen van jouw e-maillijst.

Voordat je berichten er via Gmail, Outlook of ander netwerk uitstuurt, zul  je een lijst moeten opbouwen van ontvangers of je bestaande lijst uitbreiden.

Zorg dat die groeit!

Mocht je het nog niet hebben gemerkt (lijkt me sterk ;)): het valt niet mee om iemands e-mailadres te krijgen. Wie is er niet gesteld op zijn privacy en wil zoveel mogelijk reclame over de mail vermijden.

HO! Nee, geen reclame. Zorg dat jouw mails dat niet zijn en dat mensen jouw mails willen lezen!

Om ervoor te zorgen dat mensen zich inschrijven voor wat voor mails jij ook stuurt, moet je vertrouwen opbouwen en je eigen inzet laten zien.

Er zijn geen olifantenpaadjes. Het kost tijd.

Twee tips:
 • Content upgrades: Geef mensen er iets voor terug als ze zich inschrijven! Een slimme manier om dat te doen, is gebruik maken van content upgrades. Hierbij bied je een uitbreiding op bestaande content of iets extra’s aan waar bezoekers van kunnen smullen nadat ze een blog of andere content hebben bekeken. Uiteraard tegen inlevering van een e-mailadres.
 • Zorg dat het héél makkelijk is: Verberg de optie om je in te schrijven dus niet alleen in de footer. De kans is dan groot dat zelfs geïnteresseerden het over het hoofd zien.

We gaan hier ook op in, in onze whitepaper ‘laat je business groeien’. Zeker het lezen waard!

[whitepaper:laat-je-business-groeien]

Had je door dat ik je zojuist een content upgrade aanbiedde?
 

#2. Essentieel: Sommige mensen willen zich uitschrijven, GEEF ze die mogelijkheid

Laat hen dat gewoon doen en maak het niet te moeilijk.

Dit lijkt je eerder tegen te werken dan dat het voor een mooie lijst contacten zorgt.

FOUT!

Die uitschrijfoptie in je e-mails is juist een automatische filter, die jouw e-maillijst met potentiële klanten verfijnd. Want, je wilt toch alleen je e-mails naar mensen sturen die geïnteresseerd zijn? Potentiële donateurs, leden of klanten? En niet de mensen die jouw inzet, content, missie, producten of diensten niet waarderen?

Zorg daarom voor een uitschrijflink zonder gedoe. Zorg dat mensen bij wijze van met een druk op de knop uitgeschreven zijn en maak dat ook duidelijk.
Voorkom dat ze door een reeks redirects en vragen heen moeten klikken voor ze daadwerkelijk zijn uitgeschreven.

P.S. Zorg ook dat ze dan daadwerkelijk uit de lijst worden gehaald!
 

#3. E-mail geschreven? Tijd voor de Signatuur!

Je handtekening onder een kunstwerk. Soort van…

Maak het persoonlijk en vertrouwd. Zet er dus altijd een fysieke locatie in (althans, als deze er is). Dit lijkt een onbenulligheidje, maar is een simpele manier om transparantie te laten zien. Het stimuleert vertrouwen.

Ooit een fishingmail gezien waar netjes een bestaande afzender bij stond met kloppend adres en telefoonnummer voor eventuele vragen?

#4. Automation: neemt het werk uit handen!

E-mailmarketing kost tijd en moeite. Maar je kunt bepaalde aspecten op de autopiloot zetten. De beste vriend van een drukbezette marketeer.

Hoe automation voor tijdbesparing zorgt?

E-mailautomation betekent dat je een aantal e-mails van te voren kunt maken en klaarzetten, zodat ze automatisch worden verstuurd nadat een gebruiker een bepaalde actie heeft uitgevoerd of op een vooraf bepaald tijdstip.

Tip: Als iemand zich inschrijft, een nieuwe subscriber, kun je ervoor zorgen dat deze binnen 24 uur automatisch iets van je te horen krijgt. Via een super aantrekkelijke bedankmail bijvoorbeeld!

Als je met jouw huidige e-mailprovider geen automatische e-mails kunt opzetten, mis je heel wat kansen om je lezers te voeden (leadnurturing!) en te betrekken (engage).

Gelukkig bestaan er heel wat tools die je verder helpen. Onze favoriet? Mautic!

Wil je meer over marketing automation weten? Lees dan ons blog daarover.
 

#5 Segmenteer! Er bestaat geen ‘one size fits all’ in e-mailmarketing

Voor een meer persoonlijke benadering wil je mensen e-mails sturen met content die ze interesseert, maar niet iedereen heeft natuurlijk dezelfde interesses.

Zorg dus voor verschillende e-maillijsten en segmenteer je doelgroep op basis van demografische gegevens óf eerder aangegeven interesses - sommige organisaties vragen direct aan hun inschrijvers wat voor soort mails ze willen ontvangen.

Waar je nog meer op kunt segmenteren:
 • Hoe vaak kopen of doneren ze? Een enkele keer, maandelijks of jaarlijks?
 • Waar komen ze vandaan? Hadden ze zich ingeschreven voor je nieuwsbrief of hebben ze een e-mailadres achter gelaten voor een specifieke content update of andere content
 • Lifecycle stadia: Is het een nieuwe inschrijver of een belangrijke lead?

Lifecycle stadia?

Je hebt vast wel eens gehoord van de customer journey of de marketingfunnel. Dit is de marketingfunnel, die je misschien al eens in een eerdere blogpost of whitepaper van ons hebt gezien:

Marketing funnel customer journey e-mailmarketing blog

Het idee is dat potentiële klanten of donateurs niet van het ene op het andere moment trouwe leden zijn van jouw organisatie. Mensen gaan diverse fases door, van bezoeker tot converterende lead, voor ze klant of donateur zijn.

Elke fase vereist een andere aanpak, andere content en dus andere e-mails.
 

#6 Verschillende soorten marketing e-mails


Kale tekst of strak design, wat is beter?

Daar valt over te discussiëren. Beide hebben hun voor- en nadelen. Een design is uiteraard visueel meer aantrekkelijk, maar daardoor niet per se de beste keuze. Een onopgemaakte, kale tekst is altijd leesbaar en heeft bovendien een kleinere kans dat er iets (door een html-code) niet helemaal goed gaat. Plus: het komt persoonlijker over.

Of heb jij ooit een mail van een vriend of vriendin ontvangen die er volledig opgemaakt uitzag?

Tip: Dit is trouwens echt iets voor een A/B-test, vind je niet?
 

Wat voor mails je zoal kunt versturen:

 • De klassieke nieuwsbrief: 
  • Een wekelijkse of maandelijkse (of misschien minder) e-mail naar bepaalde segmenten in je e-maillijsten. Meestal gaat het hier om een samenvattende mail van de afgelopen tijd met een aantal links naar populaire producten of naar recent verschenen content op je website. Onze tip: Noem het geen nieuwsbrief! Mensen zitten namelijk niet altijd op nieuwsbrieven (a.k.a. marketingmails) te wachten.
 • Welkom e-mails na een inschrijving of bevestigings e-mails na een download of aankoop.
 • Bedankt e-mails (HEEL BELANGRIJK)
 

#7. Zo meet je e-mailmarketingresultaten

Als je e-mails de deur uit zijn, wil je natuurlijk weten of ze wat opleveren. Worden de berichten wel goed ontvangen? Of in het geval van een A/B-test: wélke e-mail wordt het beste ontvangen?

Om het overzichtelijk voor je te maken…

Hier, onder elkaar, allerlei dingen die je kunt meten met bijvoorbeeld Google Analytics:
 • Doorkliks (clickthroughs)
  • Je kunt meten hoeveel ontvangers je e-mail openen, lezen en op een link in je e-mail klikken.
 • Conversies (conversion rate)
  • Nemen lezers actie aan de hand van jouw e-mail? Doen ze een aankoop of donatie? Downloaden ze iets?
 • Forwarding rate
  • Hierbij kun je zien of de inhoud van je e-mails gedeeld of doorgestuurd worden door de lezers.
 • ROI (Return On Investment)
 • Bounce rate
  • Bij de bounce rate kun je zien of mails niet aankomen. Er bestaat een verschil tussen soft bounce en hard bounce:
  • Bij soft bounce is er veelal sprake van een volle inbox;
  • Bij hard bounce gaat het meestal om inactieve e-mails of incorrecte e-mailadressen.

Tijd om e-mails te versturen!

 
De e-mailmarketing checklist! Optimaliseer het contact met je subscribers! Liza Koppenrade

De e-mailmarketing checklist! Optimaliseer het contact met je subscribers!

Liza Koppenrade

10 november 2017 5 minuten
Het optimaliseren van je e-mailmarketing is belangrijk. E-mail wordt door veel organisaties nog als voornaamste marketingkanaal gebruikt en ook gezien als een van de meest effectieve manieren om het contact met je klanten, donateurs of leden te onderhouden.

En terecht! E-mailmarketing zorgt nog steeds voor een goede Return On Investment (ROI), maar dan moet je het wel goed doen.

Hoe? Daar helpen we je mee. Loop onderstaande checklist langs, doe nieuwe ideeën op en optimaliseer het e-mailcontact met je prospect, klant, lid of donateur!

 

Succesvolle e-mailmarketing is geen kwestie van puur geluk

Lezers hebben twee opties als jouw e-mail in hun inbox verschijnt (hopelijk niet in het SPAM-mapje): ze kunnen je mail openen of niet. En vaak wordt jouw mail in dat laatste geval ook meteen verwijderd.

Als je jouw mails optimaliseert, heb je meer kans op de eerste optie en mis je niet de kans op een waardevolle connectie met potentiële klanten of donateurs. Moedig je lezers daarom aan niet alleen je berichten te openen, maar ze ook te lezen.
 

Een voorbeeld:


Beste [field = firstname],

Houdt jij ook van mooie websites? Doneer NU!! En maak kans op een GRATIS (!) GoPublic mascotte: http://wwww.gopublic.nl/swJF/?djj_d_ftw_drejmb/d/1r9MvuqjR-iovmQ5jslDiRHbJuBH_uGGT2GJEYMbHqYc/open/edit_g/?utm_source=seuhfwYIBS&utm_medium=

Klik op de link om naar de donatiepagina te gaan. Hier kun je een formulier invullen om ons te helpen websites aantrekkelijk te maken.

Wil je leuke content? Ga dan naar onze website/leuke_content.

Groet,
Gopublic


Naja, you get the picture

Zo’n e-mail neem je niet serieus, laat staan dat je het opent.

Hier gaat het natuurlijk aan alle kanten fout, maar ook als jouw marketing e-mails gewoon goed zijn, is het altijd handig om ze nog eens na te lopen en te optimaliseren.

Waarop? Hoe?

Dat is niet altijd even duidelijk. Daarom geef ik je onderstaande checklist. Hier vind je niet alleen mogelijke verbeterpunten, maar ook (nieuwe) ideeën om jouw marketing e-mails die ene boost te geven die ze nodig hebben om voor die mooie ROI resultaten te zorgen.

P.S. Geen zorgen! Niet al deze punten zullen van toepassing zijn op jouw e-mailmarketing. Dus, als je niet alles aan kunt vinken betekent dit niet dat jouw e-mailmarketing hopeloos gefaald heeft. Echt niet ;)

Maar een handige lijst is het wel!
 

De checklist: Optimaliseer jouw e-mails
Als je jouw e-mailmarketing wilt optimaliseren, moet je wel weten waarom en waarvoor. Wat is het overkoepelende doel van jouw e-mails? En wat is het doel pér e-mail?

Maak dit doel zo concreet mogelijk. Door in je e-mails de focus te leggen op een enkel, specifiek doel, voorkom je dat lezers verschillende kanten op getrokken worden en door de grote keuzemogelijkheid dan maar helemaal geen actie ondernemen.

Om je dit voor elkaar te krijgen, kun je jezelf een aantal vragen stellen:
 • Wat wil ik met deze e-mail bereiken?
 • Welke actie wil ik dat de lezers nemen, aan de hand van deze e-mail?
 • Hoe zorg ik ervoor dat lezers deze actie ook daadwerkelijk uitvoeren?
Doel bepaald? Op naar de volgende checkpoint!
Persoonlijke mails doen het goed - niet te persoonlijk! Doe dus, tijdens het schrijven van je e-mails, alsof je het tegen iemand hebt. Alsof je met één persoon in gesprek bent en niet alsof je tegen een groep praat.

Tip! Een simpele en kleine ingreep waarmee je dit effect enigszins kunt bereiken, is door voornaamwoorden als ‘je, jou en jouw’ of ‘U en Uw’ te gebruiken. Afhankelijk van jouw tone of voice...
Over tone of voice gesproken! Gebruik de juiste toon in je e-mails:
 • Spreektaal en een informele toon geven je e-mails een persoonlijk tintje en zijn daardoor een goede manier om een hechte connectie met je publiek te ontwikkelen.
 • Een formele toon is geschikter voor serieuze communicatie of als de tone of voice van jouw merk zo is.
Als jouw organisatie bekend staat om een relativerende, wetenschappelijke benadering en formele toon zul je er geen goed aan doen je mails in spreektaal te schrijven. Andersom geldt hetzelfde.
Leesbaarheid is belangrijk en niet iedereen vindt het fijn om grote lappen tekst voorgeschoteld te krijgen.

Hou je mailtjes kort of hak grote stukken tekst op in hapklare stukken.
Door gebruik te maken van bold, italic en/of bulletpoints in de tekst van je e-mails, kun je de leesbaarheid vergroten en daarmee ook de aantrekkelijkheid van je e-mails.

Bovendien maakt het je e-mails scanbaar voor de mensen die misschien wel geïnteresseerd zijn, maar niet de tijd of de zin hebben om al hun mails uitgebreidt te lezen.

Wie weten lezen ze die van jou nu juist wel!
Er bestaat geen ideaal moment in de week en op de dag om een e-mail te sturen. Dit verschilt per doelgroep, zelfs per ontvanger.

Je kunt wel aan de hand van experimenteren met verschillende dagen, A/B testen en analytics wel bepalen welke dagen en tijdstippen voor jouw organisatie het beste werken.
Dit is het eerste dat lezers zien, in sommige gevallen zelfs het enige. Om ervoor te zorgen dat mensen jouw mails willen openen, moeten de titel ze aanspreken.
Dit is niet het onderwerp van de mail, maar de eerste paar woorden die je in de inbox, in een lichtere tint (grijs) achter het onderwerp ziet. Is deze tekst aantrekkelijk genoeg om de e-mail te openen?

Onze nieuwsbrief: Als dit een redelijke tekst is, waarin duidelijk wordt wat voor mail het is en wat mensen kunnen verwachten, vergroot je de kans dat je mail geopend wordt.
In het kader van een persoonlijke benadering: zorg dat mensen mailcontact hebben met een persoon en geen ‘noreply’ info@bedrijf adres.
Zorg ervoor dat de lezer ziet dat iemand de mail stuurt, niet iets.

Ook niet onbelangrijk…

... Zet een fysieke locatie in je e-mailsignatuur. Dit is een makkelijke manier om transparantie te laten zien. Het stimuleert vertrouwen in jouw organisatie.
Wees consistent qua sfeer, kleuren, toon en design algemeen. Zorg ook dat het volledig in overeenstemming is met de uitstraling van jouw merk.
Vergeet niet je lezers de kans te geven de inhoud van jouw hartstikke interessante e-mails ook te delen op social media!
Afhankelijk van welke acties je wilt stimuleren met je e-mails - zie de eerste checkpoint in deze lijst - zet je opvallende knoppen in je e-mails met een sterke call to action erop.
Mensen kunnen ervoor kiezen om jouw e-mails niet meer te ontvangen, om zich uit te schrijven. Sta dit toe! Je kunt niet iedereen tevreden houden op hetzelfde moment en je wilt ook naar niet iedereen e-mailen. Alleen naar de mensen die geïnteresseerd zijn in jouw bedrijf.

Zie de uitschrijftlink als een automatische filter die je e-maillijst met prospects verfijnd.

In je e-mails laat je zien wie jouw organisatie is, wie jij bent en wat jouw organisatie te bieden heeft aan producten of diensten - Of, in het geval van een goed doel, wat de missie van jouw organisatie is. De mensen die zich inschrijven en jouw mailings gaan volgen, zijn als het goed is geïnteresseerd. Je hoeft niet te schrijven voor mensen die het niet waarderen.

Zorg dus voor een uitschrijflink (onder-)in je e-mails. Eén waar lezers bij wijze van met één klik op de knop uitgeschreven zijn. Voorkom dat ze door een reeks klikken en vragen heen moeten voor ze uitgeschreven zijn. En zorg ook dat ze daadwerkelijk uit de maillijst worden gehaald ;)

En tot slot...Tegenwoordig lezen veel mensen e-mails op hun smartphone of tablet, eerder nog dan op een laptop of computer. Het is dus slim als jouw e-mails net zo leesbaar zijn op een klein, verticaal scherm als op een breedbeeld laptop.

Alles gecheckt? 

Lees dan ook nog even onze 12 tips voor een e-mail met impact!

 
Social media en de customer journey: Zo zet je het in! Liza Koppenrade

Social media en de customer journey: Zo zet je het in!

Liza Koppenrade

25 september 2017 5 minuten
Geen ontkomen aan: social media zijn relevant en je moet er iets mee. Maar wat? Overweldigd door alle mogelijkheden probeer je hoe dan ook met een paar posts op Facebook en Twitter je bereik te vergroten, maar het wil nog niet echt. Terwijl er zeker een kans ligt.

Van een betere ‘top-of-mind’ positie tot een concrete verdubbeling van het aantal volgers op social media aan het einde van het jaar. En zelfs meer traffic naar en conversie op je website!

Maar dan moet je het wel goed doen... Hoe?

Bepaal in je social-mediastrategie waarvoor je het doet. Waarom je als organisatie een bedrijfspagina op Facebook opzet. Onze tip: awareness en delight.

Lees gauw verder

 

Waar zet je social media voor in?

In je social-mediastrategie stippel je je route uit naar een groter online bereik en meer traffic. De eerste stippen maak je bij het bepalen van je doelen. Waarom zou je als organisatie gaan twitteren of een bedrijfspagina op Facebook opzetten? Waarom doe je wat je doet? Zonder concrete doelen bereik je weinig. Dat geldt online net zo goed als offline. Verwoord dus voor jezelf wat je hoopt te bereiken.

Op de vraag waarvoor je social media het beste kunt inzetten, antwoorden wij ‘met het aantrekken van potentiële klanten of donateurs en het tevreden stellen van bestaande klanten of donateurs’.
 

Social media en de ‘customer journey’: marketing funnel fases

Bij Gopublic gebruiken we vaak de term ‘marketing funnel’. Hierbij doelen we op de trechtervormige weergave van de klantreis of ‘customer journey’ die klanten of donateurs afleggen. Social media spelen hier een belangrijke rol bij: het zijn de ideale kanalen om nieuwe mensen te bereiken en jouw ‘marketing funnel’ in te leiden.

Online marketing funnel social media strategie

Mensen zijn op zoek naar informatie die voor hen waardevol en relevant is. Speel in op deze behoefte en begeleid ze door hun customer journey, waarbij je ze op het juiste moment de juiste content voorschotelt.

Je houdt dus niet alleen rekening met wie je bereikt, maar vooral ook wanneer. Daarbij gaat het nu niet om de tijdstippen waarop mensen het meest actief zijn op social media, maar om de vraag waar iemand in zijn of haar klantreis is.

Hoe creëer je meer bereik en weet je prospects aan te trekken? Hoe leer je je bezoekers beter kennen en stimuleer je ze te converseren? En hoe zorg je ervoor dat, eenmaal klant, ze tevreden zijn en blijven over jouw, zodanig dat ze als ambassadeurs gaan fungeren en een goed woordje voor je doen bij andere prospects in hun netwerk.
 

De funnel in met social media

Zowel je potentiële, huidige als terugkerende klanten en ambassadeurs zijn dagelijks op social media te vinden. De content die je op je social-mediakanalen presenteert, moet dat dus reflecteren in alle stadia van de marketing funnel. Daarbij is het echter niet erg als het ene stadium meer is vertegenwoordigd dan het andere. Zo zijn social media vooral geschikt voor de awareness- en delightfase, maar niet echt de plek voor conversie.

Met social media leid je potentiële klanten dus de funnel in en houd je ze tevreden als ze hun customer journey verder afleggen.
 

Creëer awareness met social media

We zijn bovenin de funnel. Hier probeer je potentiële klanten, donateurs of leden aan te trekken en hun vertrouwen te winnen voor jouw bedrijf of organisatie als expert in jullie vakgebied.
Het is belangrijk te onthouden dat mensen content op social media als entertainment zien. En zeg nou zelf. Als jij door je newsfeed van Facebook scrollt, ben je toch ook meer geïnteresseerd in boeiende verhalen, bizar nieuws of fraai beeld, dan in de verkoop van een product of dienst?

Speel in op deze verwachting van ‘entertainment’. Bedenk welke content interessant is voor jouw doelgroep en deel het op een relevante en ook vermakelijke manier.

Focus je in deze fase van de klantreis ook op content die deelbaar en vermakelijk is voor mensen die misschien nog niet bekend zijn met jouw organisatie.

Zo vergroot je je bereik…

... én zullen ook andere potentiële klanten je kunnen ontdekken.

Ga ook verder dan product- en dienst gerelateerde content. Een goed voorbeeld hiervan is ‘News Jacking’.

Ken je het?

Hiermee vergroot je de kans dat je ontdekt wordt doordat je je in een ‘conversatie’ mengt die al veel engagement heeft. Denk bijvoorbeeld aan een evenement, bericht of ‘breaking news story’ die viral is gegaan.

Een sterke inhaker dus.

Hier heb een mooi voorbeeld: het WNF die gebruik maakt van de ‘Pokémon Go’ -hype.

Social media marketing funnel fases awareness WNF inhaker voorbeeld

Voorwaarden voor een goede inhaker:

 • Het moet geen overduidelijk commerciële boodschap zijn. Dat is in dit geval, bovenaan de funnel, niet het doel.
 • Een goede inhaker is grappig, zonder te ver te gaan. Het moet geen belediging worden.
 • Tip: denk goed na over de verschillende reacties die jouw inhaker kan krijgen en post hem niet zonder nadenken. Zo voorkom je ernstige reputatieschade.
 • Maar twijfel niet te lang: wie het eerst komt, wie het eerst maalt. En je wilt niet als mosterd na de maaltijd met een semi-creatieve post komen.


Social marketingfunnel: ‘Wat een delight!’

Social media is ook uitermate geschikt voor het onderste deel van de funnel. Juist dit is de plek voor persoonlijke content en interactie. Beantwoord vragen en reageer op opmerkingen of klachten. Leer je klanten over het gebruik van producten of diensten en laat ze je bedrijf op een creatieve manier in een ander licht zien. En ook als je geen uitgebreid webcare team hebt, kun je een goede indruk achterlaten onder tweets of posts.

Voorbeeld van fijne webcare door de Efteling onder een post over het dertigjarig bestaan van de attractie ‘de Pagode’:

Social media marketing funnel fases voorbeeld delight mediacare efteling
 

NEE conversie | JA awareness

De sociale content die je presenteert bepaald hoe jouw doelgroep jouw organisatie ervaart. Het is hun ‘customer experience’ (klantbeleving) en deze is het beste als je relevante en interessante content aanbiedt op social media.

Representeer dus voornamelijk de awareness- en delightfase en niet alleen de conversiefase op social media.

Een voorbeeld:

Erik van Hall maakte in zijn blog voor MediaWeb een mooie vergelijking met de NEE | JA sticker op brievenbussen:

“Jouw social-mediavolgers hebben standaard een NEE | JA sticker op hun account staan. Ze zijn niet gediend van irrelevante commerciële boodschappen, maar ontvangen wel graag jouw content. Als je hun vertrouwen schaadt, plakken ze met één muisklik een virtuele NEE | NEE sticker op hun digitale brievenbus.”

Ja Nee sticker social media online marketing funnel fases voorbeeld


Als bezoekers vermakelijke en interessante content willen en verwachten, maar enkel conversie-stimulerende en advertentie-achtige posts te zien krijgen, kunnen ze makkelijk jouw posts op hun tijdlijn verbergen of stoppen met volgen.
 

Social media voor de klantreis

Kijk bij je social-mediastrategie dus naar de reis die een klant of donateur aflegd en presenteer vermakelijke en relevante content op het juiste moment.

Zo zet je social media goed in om een betere ‘top-of-mind’ positie te verkrijgen, je bereik en het aantal volgers op de kanalen te vergroten en meer traffic naar je website te genereren.

 
11 marketingtools voor online succes Liza Koppenrade

11 marketingtools voor online succes

Liza Koppenrade

17 augustus 2017 7 minuten
In de marketingwereld en al helemaal online lijkt het aantal mogelijkheden, tools en trends met de minuut exponentieel toe te nemen.

Dit is misschien overdreven…

...maar het zal wel duizelen. Ik raak soms ook het overzicht kwijt ;)

Neem alleen al de inbound marketing trend, de marketingfunnel en alles wat daarbij komt kijken: van SEO (Search Engine Optimization) en buyer persona tot marketing automation. Zelfs met een groot marketing team valt het niet mee om daarin alles zelf te doen: data verzamelen en meten, doelgroepen bepalen, content produceren en managen, e-mail reeksen per doelgroep aanpassen en versturen…

En dat is nog lang niet alles!

Dus bij dezen, een kort overzicht met elf handige tools om jou, en mezelf, de weg te wijzen en wat last van onze schouders af te nemen. Een beetje hulp kan iedereen wel gebruiken. Zeker bij al die marketingtaken.

En laten deze tools je nou ook helpen online succes te boeken.


Ik begin eerst bij een paar tools die je kunt gebruiken voor SEO.
 

Google Adwords’ Keywordplanner

Google Adwords is een programma dat in eerste instantie wordt ingezet voor advertenties, maar je kunt het ook gebruiken om erachter te komen wat het zoekvolume van bepaalde sleutelwoorden is en met hoeveel concurrentie je te maken krijgt. Je hebt hier uiteraard wel een adwords account voor nodig.

Ga naar via de hulpprogramma’s van Adwords naar de zoekwoordplanner en typ welke woorden je wilt onderzoeken. Typ altijd een paar variaties en combinaties van sleutelwoorden in en klik op ‘ideeën opvragen’. Adwords geeft zelf ook een aantal suggesties voor gerelateerde sleutel/zoekwoorden.
 

SE Ranking

SE Ranking is een uitgebreide tool waarmee je - de naam zegt het al - je algemene online positie kunt meten aan de hand van onder andere SEO. Zo kun je met een account onder ‘View Rankings’ een aantal zoekwoorden toevoegen om te kijken wat jouw ‘rank’ of positie in de zoekresultaten van diverse zoekmachines is bij die zoekwoorden.

Je kunt ook je backlinks ontdekken, monitoren en controleren en deze ook vergelijken met de backlinks van je concurrenten in de ‘Competitor Analyses’ feature. En met de Website Audit feature in SERanking kijk je naar de technische SEO-verbeteringen.

Dit laat bijvoorbeeld zien hoe Gopublic wordt gevonden op termen als ‘non-profitorganisatie’:

Gopublic SERanking Marketing Tools online succes


Webtexttool

Wil je hele pagina’s nalopen? Google dan de Webtexttool, die gehele pagina’s voor je checkt en gedetailleerd aangeeft op welke onderdelen er wat te winnen valt qua SEO.

Nu je ongeveer weet waar je op gevonden wordt en waar je doelgroep op zoekt, kun je ook die doelgroep verder vormgeven.

Hubspot heeft een handig en makkelijk startpunt voor het creëeren buyer persona. Gebruik deze tool om een beeld te krijgen van hoe een buyer persona zo ongeveer eruit zien:
 

Make My Persona van Hubspot

Deze tool is wel heel handig en leuk om snel een persona mee te maken of om een beeld te krijgen van een persona. Na een paar vragen over je buyer persona te beantwoorden (één per keer), krijg je een mail toegestuurd met het resultaat.
 

Nu een paar testtools:

Om meer te weten te komen over jouw persona’s en om te testen of jouw website of campagnes goed in de smaak vallen.
 

UsabilityHub

Geen zin om zelf een uitgebreide test uit te voeren voor je landingspagina, een campagne of je website? Dan kun je de UsabilityHub tool raadplegen voor makkelijk en snel resultaat. Je kunt kiezen uit een aantal vooraf bepaalde tests, die je aan mensen kunt voorleggen. Laat jouw landingspagina bijvoorbeeld met de ‘Five second test’ een aantal seconden zien en vraag mensen wat ze ervan vonden.

Je kunt ook testen hoe gemakkelijk bezoekers op jouw website de weg vinden, langs pagina’s kunnen navigeren en in hoeverre het hen lukt een actie of taak af te ronden.

Of presenteer met de ‘preference test’ twee opties waar mensen hun voorkeur over kunnen uitspreken.
 

Typeform

Met Typeform kun je online en mobielvriendelijke enquêtes, quizzen, formulieren en meer maken. Gebruik het om meer te weten te komen over jouw publiek!

De interface laat slechts één vraag per keer zien, waardoor je publiek niet overvallen wordt door een lijst met vragen. Je kunt verschillende soorten vragen stellen en deze opmaken met afbeeldingen en zelfs videomateriaal.

Screenshot Typeform Marketing tools online succesJe kunt uit templates kiezen of ‘from scratch’ je eigen Typeform in elkaar zetten, zoals je ziet op dit screenshot.
 

Optimizely

Optimizely is een tool, waarmee je kunt bepalen welke veranderingen op je website het meest profijtelijk zijn, welke opmaak van je landingspagina, welke knoppen enzovoort. Je kunt het kortgezegd dus gebruiken om je website te optimaliseren.

Je kijkt hierbij met name naar de klantervaring of ‘customerexperience’. Maak verschillende variaties van je bestaande webpagina en optimizely houdt bij hoe bezoekers op de verschillende versies reageren. Zo zie je welke versie het meest wordt gewaardeerd: onder andere welke de meeste conversies oplevert.

Je kunt A/B-tests uitvoeren, multi-page en multivariatie tests doen.

Op naar de volgende paar tools...
 

Meet je online prestaties:


Google Analytics

Via Google Analytics kom je er achter welke pagina’s goed worden bezocht, of mensen op conversie-buttons klikken, hoe lang ze gemiddeld op de site blijven, noem maar op… Een manusje-van-alles die vrijwel alle activiteit van, naar en op je website meet en inzichtelijk maakt.

Stel doelen in om zodoende conversies te kunnen meten als: aankopen, inschrijvingen, paginabezoekers e.d. En koppel je account aan Google Adwords om organische en betaalde resultaten te meten en onderscheiden.

De mogelijkheden zijn bijna oneindig met deze gratis software van Google, dus maak er zeker gebruik van!
 

Hotjar

Met Hotjar kun je het gedrag van je bezoekers analyseren aan de hand van heatmaps, conversiefunnels, visitor playbacks, feedbackpolls en meer…

...waarvan de heatmaps toch wel het bekendst zijn.

Je kunt daarmee zien waar bezoekers naar kijken, waar ze op klikken (click heatmaps), welk pad hun muis aflegd op je webpagina’s (move heatmap) en tot hoever mensen naar beneden scrollen (scroll heatmap). Met de tab heatmap kun je het gedrag van de mobiele gebruiker analyseren aan de hand van de ‘klikken’ van hun vinger.

Hotjar Heatmap Gopublic Marketing Tools online succesHier zie je een 'move heatmap' van onze contactpagina.

Tools marketing Hotjar online succesEn een 'scroll heatmap' van onze ‘wat we doen’-pagina.
 

SimilarWeb

“We empower you with the insights you need to win your market. SimilarWeb gives you global multi-device market intelligence to understand, track and grow your digital market share”, aldus SimilarWeb zelf.

Met deze tool kun je zien waar traffic op je website vandaan komt en waar het naartoe gaat. Ook van concurrenten! Zo kun je publiek vinden die geïnteresseerd is in jouw organisatie.

Daarnaast kun je nog veel meer data krijgen, allemaal overzichtelijk gepresenteerd. Er is een keyword research tool, je kunt organisch en betaald verkeer vergelijken, engagement meten (bounce rate, tijd op de website en populaire pagina’s), traffic van jouw site en die van een concurrent vergelijken en het succes van conversiefunnels en landingspagina’s analyseren.

Heel wat dus!
 

Klipfolio

Nog een handig overzicht! Wij maken sinds kort ook gebruik van deze tool. Hier kun je op dashboards een overzicht van data uit o.a. Analytics, Adwords en social media krijgen om te zien hoe je online presteert.

Je kunt zelf ook grafieken met data inelkaar zetten. Dus je bent helemaal vrij in welke data je op welke manier zichtbaar wilt maken.

Welke tools gebruik jij? Hopelijk heb je wat aan onze tips!


 
Ken je publiek. Zó maak je buyer persona’s waar je wat aan hebt Liza Koppenrade

Ken je publiek. Zó maak je buyer persona’s waar je wat aan hebt

Liza Koppenrade

05 september 2017 7 minuten
Buyer persona’s zijn de sleutel tot succes bij inbound marketing en lead generatie. Waarom? Omdat je met persona’s je publiek, je doelgroep, leert begrijpen. Wie zijn ze? Wat zijn hun doelen? Waarmee kun jij hen helpen? Of wat kun jij bijdragen? Hoe spreek je ze aan?

Kortom: weet tegen wie je het hebt in je marketingberichten, content en sales.

Zoals we in een eerder blog al uitleggen, zijn buyer persona’s fictieve representaties van het (online) gedrag van jouw doelgroep. Het zijn niet alleen ‘voorbeeldkopers’ en geven ook gedachten en beweegredenen weer van (potentiële) klanten, donateurs, leden of vrijwilligers.

Maar, hoe creëer je een op onderzoek gebaseerde archetypische representatie van jouw publiek?

 

Hoe maak je een buyer persona?

Zie het als het creëren van karakters voor een boek. Alleen dan niet verzonnen, maar gebaseerd op jouw doelgroep.

Je vraagt je bij het maken van buyer persona’s in essentie af wie ze zijn, wat ze proberen te bereiken, welke doelen ze hebben, hoe ze denken, hoe ze kopen of doneren, waarom ze bepaalde keuzes maken, waarom ze kopen of doneren en waar en wanneer ze dat doen.

We gaan het stap voor stap bespreken, zodat jij straks een beter beeld hebt van je publiek.

Nóg beter dan je nu al hebt ;)

En zo moeilijk is het niet...

...Maar je moet er wel even voor zitten, dus laat ik gauw beginnen met de eerste stap.

Buyer persona's inbound marketing publiek doelgroep bereik
 

1. Bedenk wat je wilt weten over je doelgroep

Welke informatie is belangrijk? Wát wil je weten over je doelgroep?

Pas als je hier antwoord op hebt, kun je met de volgende stappen verder gaan.

Bedenk eerst wat je wilt vinden, voordat je gaat zoeken.

Alvast een tip:
Tegenwoordig heb je niet meer genoeg aan demografische kenmerken als geslacht, leeftijd opleiding en werk. Denk ook aan karaktereigenschappen, online gedrag en taalgebruik.

“Give your buyer persona some personality - FLOW

Juist de informatie die vertelt waarom de mensen in je doelgroep wel of niet een aankoop doen of doneren, wat hun doelen en beweegredenen zijn, is interessant:
 • Waarom investeren klanten in jouw organisatie en wat verwachten ze daarmee te bereiken?
 • Wat zorgt ervoor dat sommigen niet voor jouw organisatie kiezen, maar voor een concurrent?
 • Wat beïnvloed hun keuze als ze verschillende opties naast elkaar afwegen?
 • Wat is het dat ze overhaalt om wel voor jouw organisatie te kiezen?
De precieze formulering en welke vragen precies gesteld worden, hangt van je organisatie af.

Maar hopelijk geeft het je een idee ;)
 

2. Onderzoek de data die je al hebt

Dat je niet meer genoeg hebt aan demografische kenmerken betekent natuurlijk niet dat je deze volledig naast je neer moet leggen.

Verzamel alle kwantitatieve en kwalitatieve informatie die er al is over je publiek. Kijk bijvoorbeeld naar degene die al interactie hebben gehad met jouw organisatie: mensen die zich hebben ingeschreven voor jouw nieuwsbrief of andere mailings, vaste donateurs of klanten, mensen die in het verleden iets gekocht of gedoneerd hebben, bestaande leden en dergelijke.

Loop je klantenbestand na of de lijst met e-mailadressen waar met enige regelmaat mails naar worden verstuurd. Ook met alleen een naam en e-mailadres heb je al een mooi startpunt, waarvanuit je verder kunt zoeken.

Stel je hebt een naam en e-mailadres. Bijvoorbeeld: Daniël Visser, DaniëlV@gmail.com (fictief adres). Met een beetje research op het internet, kun je er niet alleen achterkomen dat het om een man gaat, maar ook dat hij 30 jaar is, in de omgeving van Amsterdam woont en als online marketeer werkt. Vanuit je klantenbestand kom je erachter dat hij in het verleden een account bij jullie organisatie heeft aangemaakt voor een enkele aankoop en dat hij nog steeds de nieuwsbrief krijgt. Deze mails opent hij echter niet vaak. En zo zijn er nog wel een aantal met een vergelijkbaar profiel…

...zo worden er al patronen zichtbaar, waarvanuit je persona kunt creëren.

Je komt met met een beetje research in je eigen klantenbestand al een heel eind, maar je bent er nog niet!

[whitepaper:inbound-marketing-voor-non-profits-in-7-stappen]
 

3. Gebruik social media voor je buyer persona!

Kijk naar de mensen die je volgen op Twitter en Instagram. Wie zijn je volgers op Facebook? Kijk wie ze zijn en wat hun gedrag is op social media (voor zover je daarachter kunt komen): wanneer posten ze, als ze posten? Waarover posten ze of wat liken en delen ze op social media? 

Kijk hierbij ook naar prospects en niet alleen naar het publiek dat je al hebt.

Terug naar onze fictieve ‘Daniël Visser’. Alleen al met social media als Twitter, Facebook, Instagram en LinkedIn, kun je erachter komen waar hij online te vinden is. Misschien heeft hij wel een Facebook account, maar doet hij er nauwelijks wat mee, terwijl hij wel, vooral ‘s ochtends, veel twittert en zijn LinkedInprofiel goed onderhoudt. Hij lijkt de voorkeur te geven aan spreektaal en slaat lange teksten met veel jargon over.

En zo kun je nog veel meer te weten komen. Maar…

...Negeer niet de mensen waar je minder informatie over vindt op social media. Het feit dat ze niet actief zijn op dergelijke kanalen zegt natuurlijk ook wat.  

Combineer alle informatie die je op social media kunt vinden met de informatie die al in je klantenbestand staat en je hebt een mooie basis.

Als het goed is, kun je ook al een beetje groepen maken aan de hand van patronen die je ziet in de verzamelde informatie.
 

Werk niet richting te veel buyer persona’s


Let op! Niet elk segment, niet elke beroepsgroep of opleiding heeft een eigen persona nodig. Bepaal aan de hand van wat je bij stap 1 hebt bedacht en aan de hand van het doel van jouw organisatie, waarin je onderscheidt maakt tussen verschillende groepen die uiteindelijk onder diverse persona’s vallen.

Idealiter heb je tussen de 3 en 5 persona. Niet te veel, niet te weinig. Als je daadwerkelijk per demografisch segment weer een andere persona maakt, creëer je een onhandelbare hoeveelheid persona en verdwijnt het nut ervan.

Buyer persona inbound marketing doelgroep
Raak niet je overzicht kwijt met veel te veel persona's!
 

4. Vraag het ze zelf!

Het is echter nog vrij lastig om via social media en je klantenbestand een antwoord te krijgen op vragen als waarom mensen in je doelgroep wel of niet een aankoop doen of doneren, wat hun doelen en beweegredenen zijn en meer.

Daarom is juist deze stap een van de meer belangrijke stappen...

… Zeg maar, de belangrijkste.

Als je wilt weten waarom klanten wel of niet in jouw organisatie investeren en wat ze willen bereiken, moet je ze persoonlijk benaderen. Vraag het ze zelf!

Interview de mensen die je al bereikt en die je wilt bereiken, in persoon, over de telefoon of misschien aan de hand van een enquête, om erachter te komen wat hen interesseert, wat zij van jouw organisatie vinden en meer.
 

Maar wie ga je dan interviewen?


Hier gebruik je de data voor, die je al hebt verzameld in de stappen 2 en 3. Maak een selectie van mensen die je wilt interviewen waar een zekere diversiteit in zit, eventueel op basis van de groepen die al enigszins zijn ontstaan, maar waarvan het wel allemaal mensen zijn die je ook wílt bereiken.

Kies bijvoorbeeld mensen die een enkele keer iets hebben gekocht of gedoneerd, waarvan een enkeling ook is ingeschreven of lid is, kies vaste donateurs of klanten, mensen die alleen ingeschreven staan voor de nieuwsbrief, actieve en inactieve leden, noem maar op... Maar maak een selectie of doe een steekproef.

Je kunt natuurlijk niet iedereen interviewen. Kies er een stuk of 5 uit per persona, dus minimaal 15 en maximaal 25 in totaal.

Je hoeft je niet exact aan deze getallen te houden! Kies wat voor jouw organisatie het beste werkt...
 

En bel of mail ze!


Niet iedereen is uiteraard bereid om mee te werken, maar als je het zo presenteert dat zij er een voordeel uit kunnen halen, zijn mensen wel bereid je een half uurtje te woord te staan.
Want in feite is het ook echt zo…

… dat zij er als publiek wat aan hebben.

Je past je website, content op je website en social-mediaberichten namelijk aan hun behoeften en interesses aan.
 

Vragen die je kunt stellen


Naast meer demografische informatie, kun je juist in de interviews vragen naar beweegredenen en interesses. Denk aan vragen als:
 • Hoe en waar zoek je naar informatie?
 • Welke blogs lees je? Waarom juist die?
 • Wat voor een soort artikelen hebben jouw voorkeur? Waarom?
 • Gebruik je social media bij je zoektocht naar producten of om meer te weten te komen over een organisatie, product of goed doel?
 • In hoeverre beïnvloeden reviews jouw aankoop of donatie?
 • Beschrijf een recente aankoop of donatie. Waarom besloot je het te doen? Wat heeft er allemaal meegespeelt in je beslissing?
 • Hoe word je bij voorkeur gecontacteerd? Via social media, e-mail of telefoon?
 • Wat is op dit moment een grote uitdaging voor jou?
Vraag ook naar hun verwachtingen bij een aankoop of donatie. Of haal inspiratie uit persoonlijkheidstesten om een inschatting te krijgen van het karakter van degene die je spreekt.
En vergeet niet ‘waarom’ te vragen! Juist deze vraag geeft aan wat mensen drijft, wat hun beweegredenen zijn.

Kennen ze jouw organisatie?

Vraag dan ook om feedback. En laat ze gerust vragen stellen als ze deze hebben. Dit kan veel zeggen over je publiek en over hoe jij als organisatie bij je doelgroep wordt ontvangen.
 

5. Geef je buyer persona een ‘gezicht’

Uit de verzamelde data zou je al patronen kunnen vinden, die tot enkele archetypen zullen leiden. Helemaal nu je mensen ook daadwerkelijk gesproken hebt.

Nu is het zaak dat je persona’s een “gezicht” krijgen, zodat je niet voor een informatieverzameling in excelbestand of doelgroep indicatie schrijft, maar echt voor iemand: een persoon met een karakter, interesses, voorkeuren, een mening, doelstellingen en obstakels.

Obstakels die jouw organisatie misschien wel weg kan halen! Of doelstellingen die jouw goede doel eveneens nastreeft.

Er zijn online genoeg templates te vinden, waarin je je eigen buyer persona’s kunt vormgeven of die je als voorbeeld kun nemen voor je eigen visualisatie van je doelgroep.

Er zijn veel voorbeelden te vinden voor commerciële bedrijven of B2B, maar met een paar kleine aanpassingen ook geschikt voor non-profits of inhoudsgedreven profitorganisaties; donor persona’s of iets breder zelfs: ‘customer persona’.
Handige tools en templates:
 • Hubspots ‘Make my persona’; Deze tool is heel handig en leuk om snel een persona mee te maken of om een beeld te krijgen van een persona. Na een paar vragen over je buyer persona te beantwoorden (één per keer), krijg je een mail toegestuurd met het resultaat.
 • Stan and Stacy bieden handige worksheets aan, die je als voorbeeld kunt gebruiken
 

6. Flexibele persona's: Keep refining!


In de loop der tijd zul je merken dat niet alle kenmerken die je jouw persona’s hebt gegeven aansluiten bij die van je doelgroep. Een deel moet je door de vingers kunnen zien, anders zou je voor elke bezoeker wel een aparte persona kunnen creëren - mission impossible…

MAAR…

Er zullen ook aspecten naar voren komen, die je vragen je persona aan te passen. Doe dit ook! En blijf niet vasthouden aan die drie specifieke karakters die je ooit hebt gemaakt.

Maar je persona in zekere zin ook flexibel. Zo hoeft een geslacht bijvoorbeeld niet vast te staan - afhankelijk van wat jouw organisatie doet - en kan een 35 jarige Linda Maassen, fanatieke twitteraar en freelance marketeer onder dezelfde persona vallen als Daniël Visser, de online marketeer van 30 jaar die we eerder al noemden.

 
​Hoe je social media met succes gebruikt: 3 kanalen, 15 tips Liza Koppenrade

​Hoe je social media met succes gebruikt: 3 kanalen, 15 tips

Liza Koppenrade

02 oktober 2017 7 minuten
Social media. We laten ons er steeds meer door beïnvloeden en negeren kan bijna niet meer. Diverse kanalen zijn inmiddels al uitgegroeid tot meer dan alleen platformen voor online sociaal contact en worden gebruikt als nieuwsbron, CV, fotoboek, uitnodigingskaartje, agenda, televisie, dagboek, klaagmuur…

Consumenten googelen minder over producten of diensten en letten steeds meer op recensies van anderen op social media voor ze zich ergens voor aanmelden, iets kopen of doneren. Steeds meer bedrijven hebben dat door en proberen daarop in te spelen door zich op social media te laten zien en zo hun doelgroep te bereiken.

Kortom, je moet er iets mee!

Maar wat en hoe?

Om je te helpen hebben we een aantal do’s en dont's voor je onder elkaar gezet. Ook geven we je een aantal tips voor drie populaire social-mediakanalen: Facebook, Twitter en Instagram.
 

Social-mediamarketing voor een groter bereik en meer traffic

Het lijkt in eerste instantie niet al te moeilijk. Iedereen zit immers op social media en ook minderjarigen weten er de weg. Misschien nog wel beter dan volwassenen, wiens meest futuristische accessoire tijdens de tienerjaren, een draagbare casette- en radiospeler was.

Terug naar de technologie van nu.

Dat iedereen er gebruik van kan maken, betekent nog niet dat iedereen het goed doet. Nu maakt het voor sociaal contact met oude of nieuwe klasgenoten minder uit, maar het sociale aspect heeft ook ruimte heeft gemaakt voor bedrijven om met hun doelgroepen te communiceren.

VEEL bedrijven en organisaties…

Wil je de concurrentie aankunnen, een groter bereik, meer traffic genereren en bezoekers aantrekken? Dan moet je professioneel aan de slag gaan met social media.
 

Do’s en dont's: omgaan met social media

 • Doe onderzoek naar je doelgroep, je ‘target audience’ en maak een plan voor je start;
 • Kies een paar geschikte kanalen uit, waar je doegroep zich ook bevindt;
 • Maak niet bij alle mogelijke sociale kanalen een pagina aan om er vervolgens een paar te verwaarlozen, omdat je niet genoeg content hebt;
 • Koop geen neplikes of -volgers;
 • Post regelmatig, maar onthoud: kwaliteit is belangrijker dan kwantiteit;
 • Vermijd een teveel aan posts en shares;
 • Maak geen taal- en spelfouten;
 • Stimuleer interactie onder je posts, door zelf ook te reageren en conversaties aan te gaan;
 • Maar maak geen ruzie in de comments onder tweets en posts en ga wijs om met negatieve reacties;
 • Deel diverse content en post niet op alle kanalen exact hetzelfde.


Tips en tricks voor 3 social-mediakanalen

Je komt al een heel eind met bovenstaande tips, maar elk social-mediakanaal is anders en vergt ook een andere aanpak.

De vraag is nu wát je dan het beste kunt posten op Facebook, wat het beste werkt op Twitter en wat handige tricks zijn voor op Instagram.

Niet elk type post is geschikt voor alle social-mediakanalen.

Om je op weg te helpen, geven we je voor de grootste drie kanalen een aantal tips en tricks.
 

Facebook

1. Facebook is vooral ideaal voor het delen van externe content: blogposts, nieuws, video’s en meer. Mensen zijn namelijk vooral op zoek naar vermakelijke en interessante content.

2. Post niet automatisch vanuit externe social-mediatools, als dit teveel gebeurd wordt het opgemerkt en kun je zichtbaarheid en bereik verliezen.

3. Je kunt lange teksten posten en je moet wel erg veel tekst posten wil je het maximum aantal tekens bereiken (63,206 tekens). Soms doen lange posts het ook bepaald niet slecht. Maar over het algemeen wordt wel aangeraden rond de 80 karakters te blijven, wil je meer engagement en clickthrough rates.

4. Visuele content doet het vele malen beter dan alleen tekst. En krijgen ook meer dan twee keer zoveel engagement. De ideale afmetingen van een afbeelding zijn 1200x900 pixels. Als het om een link gaat is dit iets kleiner: 1200x627 pixels.

5. Als je video’s op Facebook post, doe dat dan in Facebook zelf en niet via Youtube. Facebook wil concurreren met Youtube en zal videocontent die op Facebook zelf wordt geüpload waarderen en een mooie plek in de newsfeed geven. Geef de video ook ondertiteling, trouwens. De meeste mensen bekijken het namelijk op hun telefoon, zonder geluid.

6. Voor meer engagement onder je Facebookposts kun je een vraag stellen, een lijstje opstellen een quote instellen en gerust een emoji gebruiken ;)

7. Nu over de hashtag. Ook bij Facebook kún je deze gebruiken - het is geen must - maar houd je in en gebruik niet te veel. Eén of twee relevante hashtags zijn al genoeg.

Een voorbeeld van Mission Aviation Fellowship (MAF):

Social Media gebruik tips voorbeelden MAF Facebook

Je ziet hier niet teveel tekst, slechts twee hashtags en een fraaie video in Facebook zelf geüploaded, met ondertiteling.
 

Twitter

8. Tweets hebben een maximum van 140 karakters. Maar dit betekent niet dat je al deze karakter moet gebruiken. Als je onder de 100 tekens zit, krijg je gemiddeld 17% meer engagement.

9. Hashtags zijn effectief op Twitter, zolang je er maar niet teveel gebruikt. Tweets met 1 of 2 hashtags doen het vele malen beter dan tweets met 3 of meer hashtags.

10. Ook al is Twitter in eerste instantie een social-mediakanaal voor korte tekstberichten, je kunt hier heel goed beeld gebruiken. Visuele content doet het ook op Twitter goed. Een afbeelding moet minstens 440x220 pixels zijn en is idealiter 1024x512 pixels.

11. Een tip: zeg het als de content nieuw is door je tweet te openen met ‘Nieuw:’ of stimuleer engagement door een vraag te stellen.

We wierpen even een blik op twitteraccounts van organisaties die wij geholpen hebben en zagen een goede tweet van het oranjefonds voorbij komen die een mooie 16 keer is gedeeld.

Social media tips kanalen voorbeeld Oranje Fonds Twitter

Je ziet slechts één hashtag, een korte link en een vraag om interactie te stimuleren.
 

Instagram

12. Instagram is een platform voor foto’s en video’s, dus focus op visuele content. Gebruik niet teveel tekst, niet meer dan nodig. Er is niet echt een limiet (2200 tekens), maar de tekst wordt afgekapt na drie regels, dus zorg dat die drie goed zijn.

13. De beelden hebben idealiter het formaat van 1080x1080 pixels, maar hoeven tegenwoordig niet langer alleen vierkant te zijn.

14. Anders dan bij Twitter mag je op Instagram juist meer #hashtags gebruiken. Maar wel minder dan acht. Dat is genoeg, toch?

15. Om engagement te stimuleren, kun je een vraag stellen.

Een voorbeeld van ons, met zes hashtags…

Voorbeeld instagram social media post gopublic tips

… En van Museum het Dolhuys. Die met genoeg hashtags wel 148 likes heeft gekregen voor een leuke aankondiging voor een tentoonstelling.

Social media marketing tips kanalen voorbeeld Dolhuys Haarlem

 
Online marketing wel of niet uitbesteden? Vier na- en voordelen van outsourcing Liza Koppenrade

Online marketing wel of niet uitbesteden? Vier na- en voordelen van outsourcing

Liza Koppenrade

21 augustus 2017 7 minuten
Marketing en vooral inbound marketing winnen aan populariteit bij inhoudsgedreven organisaties en worden ook steeds belangrijker voor goede doelen. Kritische klanten, afnemende budgetten en toenemende onderlinge concurrentie vragen om een goed marketingplan. Investeer er dus in! Maar was als je marketingidealen de capaciteit van je organisatie te boven gaan? Ga je er dan alsnog zelf mee aan de slag of besteed je het uit? Wij hebben de na- en voordelen voor je onder elkaar gezet. En geven je nog een optie...

Potentiële klanten of donateurs krijgen te maken met een bulk aan informatie, doen daarom onderzoek en vergelijkingen om erachter te komen waar hun geld het beste wordt besteed. Speel hierop in met jouw communicatie!

Geen zorgen ;) Marketing hoeft niet ten koste te gaan van de kerntaak van je organisatie, van je missie…

… Het zorgt juist voor een succesvolle voortzetting van jouw missie. Of je nu een museum, zorg- of charitatieve instelling bent. Marketing zorgt voor meer bereik en meer klanten of donateurs die jouw organisatie ondersteunen.

Mits je het uiteraard goed aanpakt.

Maar waar doe je goed aan? En in hoeverre is het outsourcen van marketing een slimme beslissing?
 

Online marketing, uitbesteden aan een bureau of niet?

Voor allebei valt wel wat te zeggen. Uitbesteden is immers een keuze. Sommige zaken zal iedereen uitbesteden, anderen niet. Een fietsband plak je misschien zelf, een autoband niet.

Tandsteen weghalen? Uitbesteden natuurlijk.

Haren knippen? Ook uitbesteden. Al knip je misschien de haren van je kinderen wel nog zelf.

Online marketing? Hmm...

Wij vinden: uitbesteden.

Nu denk je: ‘ja jullie bieden dat aan, natuurlijk vinden jullie dat!’ Uiteraard, want daarom zijn we dit gaan doen... zodat non-profits en inhoudgedreven organisaties niet alle marketingkennis in huis hoeven hebben, maar daar op gewenste momenten beschikking over kunnen hebben.

Helpen doen we graag! Dus hoor ons uit en maak je eigen keuze aan de hand van onderstaande na- en voordelen.
 

Waarom outsourcing helemaal geen gek idee is:


Je zet specialistische marketing kennis en ervaring in

Het marketinglandschap verandert veel en snel. Als je er als inhoudsgedreven organisatie of non-profit niet fulltime mee bezig bent, kun je het nauwelijks bijhouden. Externe bureaus die marketing aanbieden zijn er juist wel dagelijks mee bezig en houden het wel bij. Door je marketingtaken aan zo’n bureau over te laten, weet je dat je de meest actuele kennis tot je beschikking hebt en deze ook goed inzet.
 

Je kunt je beter focussen op kerntaken

De veelgeprezen schrijver, hoogleraar en consultant Peter Drucker schreef hier onder andere over. Volgens hem zou een organisatie zich voornamelijk bezig moeten houden met hoofdtaken (front room), die de kern van diens activiteiten vormen. Andere taken (back room) moeten overgelaten worden aan bedrijven waarvoor dit wel kernactiviteiten zijn. Als marketing geen hoofdtaak of -doel is van jouw organisatie en ook niet zal worden, kun je het beter aan iemand anders overlaten.

Dit idee komt in meerdere van zijn publicaties voor.

“A company should be engaged in only the front room activities that are core to supporting its business. Back room activities should be handed over to other companies, for whom these are the front room activities.”


Waarom dit een voordeel is?

Marketingactiviteiten kosten veel tijd en moeite. Door dit geheel of grotendeels uit te besteden houd je zelf meer tijd over voor de kernactiviteiten van je organisatie. Het goede doel waar je je voor in zet. Jouw missie. En dat is toch het belangrijkste?
 

Het geeft nieuwe inzichten

Een frisse blik kan een enorme boost geven. Je kent het wel. Urenlang zit je naar hetzelfde scherm te staren, afgewisseld met zo nu en dan een beetje ijsberen door de gang, wanhopend opzoek naar inspiratie.

Zoem nu eens uit naar een organisatie als geheel.

Als je marketing inzet zoals je het altijd al hebt gedaan, zal er in de resultaten ook niet bijster veel veranderen. Hoe langer je binnen een bepaalde organisatie of onder dezelfde omstandigheden je werk doet, hoe vaker je bepaalde kansen simpelweg niet meer ziet. Soms zul je het uiterste uit jezelf moeten halen om met iets creatiefs aan te komen en niet vast te lopen. Door iemand van buitenaf erbij te betrekken, die breder kijkt dan alleen jouw vakgebied, krijg je weer nieuwe ideeën.

Iemand met een frisse blik kan je marketing een enorme boost geven.
 

Het is een stok achter de deur

Het uitbesteden van marketing zorgt ervoor dat je dingen gedaan krijgt. En niet alleen doordat je meer tijd hebt voor hoofdtaken of doordat je een frisse blik op de situatie krijgt.

Door een beperkte ervaring met (bepaalde) marketingtaken - wat op zich uiteraard geen probleem is - kun je als organisatie bang zijn om het fout te doen en daardoor vastlopen.

Door die specialistische en actuele kennis en ervaring van punt een erbij te halen, kan jouw organisatie weer het vertrouwen krijgen dat het goed komt.

Een extern marketingbureau kan een stok achter de deur vormen doordat ze je scherp houden. Zij hebben jou ook nodig en zullen ook achter de broek aan gaan zitten als bepaalde zaken blijven liggen…

...en dat stimuleert je proactief te zijn.
 

Waarom je marketing wel zelf zou doen:


Vanwege de kosten

Een bureau inhuren om voor jou (een deel van) de online marketing te doen kost geld. Dat valt niet te ontkennen.

Als jij voornamelijk vanwege kostenbesparing voor uitbesteding kiest, kan het uiteindelijk best tegenvallen. Online marketing is niet zomaar iets en kan behoorlijk arbeidintensief zijn.

MAAR…

Bedenk wel dat je met outsourcing beschikking krijgt over een volledig team van experts, zonder dat je deze continu in dienst hoeft te nemen.

Het is uiteindelijk dus goedkoper en als je gewenste uitkomsten van online marketing duidelijk zijn, hoeven de kosten verder ook geen probleem te zijn. Je doel is uiteindelijk een groter bereik en meer conversies; meer klanten of donateurs.

Vraag je dus niet af wat het kost…
... maar wat het je oplevert.

Zie het als een investering! Niet als een kostenpost.
 

Je wilt geen verlies aan controle over het proces

Inderdaad, je geeft iets uit handen. Het grootste gedeelte van alle voortgang en kwaliteit van de marketingactiviteiten liggen bij degene die ze uitvoert, dus het externe bureau. Buiten uiteraard het budget en ROI, waar je afspraken over maakt.

Maak je echter geen zorgen, je bent niet de volledige controle kwijt.

Het is en blijft de marketing voor jouw organisatie. Het plan stel je samen op en uiteraard is er genoeg ruimte voor overleg. Bij het uitbesteden van marketingactiviteiten hoeft het ook niet te zo te zijn dat daadwerkelijk alle taken worden overgenomen door een ander. Sommige contentgerelateerde taken zijn misschien weer juist iets om binnenshuis te doen. SEO weer buitenshuis.

Haren knippen besteed je uit. Maar het kapsel kies je zelf.

Besef je daarnaast ook dat de marketing in goede handen is (zie de voordelen).
 

Er is een aanloopperiode

Het is niet alleen een investering qua geld, maar ook qua tijd. Dat is nou eenmaal zo. Je moet je realiseren dat het niet binnen een week is gebeurd. Je organisatie en het externe marketing bureau moeten elkaar beter leren kennen en begrijpen wil je goed kunnen samenwerken.
 

Je zult kritiek krijgen

Het marketingbureau zal je advies geven, maar ook (opbouwende) kritiek - iets anders dan een frisse blik - en dat zal altijd lastig zijn. Je betaalt per slot van rekening iemand om tegen jou te zeggen wat je allemaal wel niet goed doet. Daar moet je tegen kunnen.

Ons advies:

Sta open voor verbetering en zie het niet als kritiek op jou persoonlijk, maar als iets waar je van kunt leren en waar je straks veel aan hebt.

Nou, outsourcing of toch zelf aan de slag met online marketing?

Blijft een lastige keuze, hè.

Of niet?

Wij blijven bij uitbesteden ;)

Dit hoeft echter niet zo te zijn als dat je denkt…
Bij dezen, een aantrekkelijke outsourcing optie:
 

Een abonnement op: Marketing as a Service (MaaS)

Ken je Netflix? Of Spotify? Dan heb je waarschijnlijk ook al eens van de term ‘Software as a Service’ (SaaS) gehoord, waarbij bepaalde software in contract- of abonnementvorm wordt aangeboden.

Netflixgebruikers betalen, afhankelijk van het pakket dat ze hebben gekozen, een bepaald bedrag per maand, kwartaal of jaar om van de software gebruik te kunnen maken; om films en series te kunnen kijken.

Wat als je dit nou toepast op marketing…
 

Marketing as a Service, MaaS.


Vanuit de cloud biedt een marketingbureau dan verschillende marketingpaketten of abonnementen aan met een combinatie van services: SEO, SEA, creatie van landingspagina’s, campagnes ontwerpen en opzetten, analytics, e-mailmarketing en meer. En zo kunnen ze, altijd up-to-date organisaties helpen met marketingactiviteiten.

Als organisatie kun je dan kiezen voor het abonnement dat het beste binnen je budget en marketingwensen valt en beroep doen op de ‘on demand’ diensten van het marketingbureau dat dit aanbiedt.

Je bent dan geen eigenaar van de marketing, maar kunt wel gebruik maken van alle functionaliteiten.

Wat zeggen jullie?
 

Bronnen


Wartzman, Rick (2010). ‘Insourcing and Outsourcing: the Right Mix’, Bloomberg Businessweek.

Preview van Peter Druckers ‘key ideas’: https://www.scribd.com/document/138884751/Peter-Drucker-Key-Ideas


 
8 geniale SEO copywriting tips Liza Koppenrade

8 geniale SEO copywriting tips

Liza Koppenrade

12 juli 2017 10 minuten
“knowing SEO is great.
Knowing copywriting is great.
But when you can do BOTH?

That’s when you can slap an ‘S’ on your chest…
...because you’ll be unstoppable.”


Een geweldige opening van een geniaal artikel over SEO (zoekmachine optimalisatie) van Brian Dean. Met genoeg informatie om meteen aan de slag te gaan en ook zelf een heel eind te komen. Deze steengoede, actiegerichte SEO copywriting tips wilden wij je niet onthouden. Daarom kozen wij 8 tips die absoluut must-read zijn.
 

1. Structureer je content met Udemy

De meeste mensen denken dat SEO draait om zoveel mogelijk relevante zoekwoorden gebruiken als mogelijk. Maar de structuur van je content is net zo belangrijk.

En wat is nu een betere plek dan Udemy om de beste structuur voor je content te vinden? (Voor je het nog niet wist, Udemy is een enorme database met vele verschillende online cursussen: van ouderschap tot contentmarketing).

En zo kun je Udemy gebruiken om je volgende blogartikel dubbel zo sterk te maken:

Ga naar de website en zoek naar het onderwerp waar jij over wilt schrijven.

Stel dat je het artikel over SEO wilt laten gaan. Zoek op SEO of Zoekmachine Optimalisatie en Udemy zal je de meest populaire cursussen hierover laten zien:

SEO copywriting tips Udemy structuur

Vervolgens kies je een cursus met veel reviews. Bijvoorbeeld ‘How I hit #1 on Google: the 2017 complete SEO course’.

SEO tips Structuur Udemy

Zie je hoeveel studenten er staan ingeschreven?

Je kijkt nu naar content waar meer dan 18000 mensen voor hebben betaald. Nu weet je dat er vraag naar is. En niet zo’n beetje ook…

Zodra je de cursus hebt aangeklikt, scroll je naar beneden, naar het leerplan. Hier zul je de structuur vinden die je kunt gebruiken voor je volgende artikel, video of infographic.

Natuurlijk hoef je het niet letterlijk te kopiëren, maar je kunt er minstens een paar dingen uitpakken:

Udemy structuur blog SEO copywriting tips

Nu je de opzet van je artikel hebt bepaald is het bijna tijd voor de uitwerking. Lees eerst even over de volgende techniek…
 

2. Gebruik ‘Bucket Brigades’ om mensen op je pagina te houden

Zodra iemand op je website belandt vanuit een zoekmachine, kunnen twee dingen gebeuren:

Ze zijn meteen weer weg…

… of ze blijven nog even.

En wanneer ze blijven, denkt Google: “Dit is een fantastische pagina. Laat ik het een mooie plek bovenaan de zoekresultaten geven.”

Maar als mensen meteen weer weg zijn, laat ook Google je in de steek.

Als je een betere rank wilt, moet je mensen dus op je website zien te houden. Hoe?

Bucket Brigades.

Bucket Brigades - Emmer Brigade klinkt niet echt hè ;) - zijn woorden of korte zinnen die er voor zorgen dat mensen op je webpagina blijven. Bijvoorbeeld:

Het is je misschien opgevallen dat er in dit artikel veel korte zinnen worden gebruikt met een dubbele punt. 

Dat zijn Bucket Brigades.

Het is een oude copywriting tactiek die vroeger al werd gebruikt om mensen als het ware ‘bij de les te houden’ in papieren (gedrukte) reclame; Nieuwsbrieven op de deurmat.

Brian Dean heeft ze gebruikt voor de SEO van de content op zijn website en de resultaten zijn volgens hem ‘crazy’. Bezoekers blijven gemiddeld wel vier minuten op zijn website.

“A good chunk of that above-average Time on Page is due to the fact that I sprinkle Bucket Brigades into every post”
 

Aldus Dean.

Tijd om te laten zien hoe je Bucket Brigades kunt gebruiken om de gemiddelde tijd die bezoekers op je website zijn te verbeteren, of verlengen in dit geval:


Bedenk eerst waar in je verhaal iemand hoogstwaarschijnlijk stopt met lezen en weg gaat en voeg daar een Bucket Brigade toe. Zet de korte 'spreektaal' zinnetjes dus op de plekken waar bezoekers mogelijk verveeld raken en vertrekken.

Op naar de volgende SEO techniek…
 

3. Gebruik synoniemen en gerelateerde woorden om Google blij te maken

Google geeft er vandaag de dag allang niet meer om hoe vaak je een sleutelwoord in je content voor laat komen.

Let in plaats daarvan op zogenaamde ‘Latent Semantic Indexing’ (LSI) woorden. Een sjieke benaming van synoniemen en gerelateerde woorden.

En deze LSI woorden helpen Google begrijpen waar het op je pagina allemaal over gaat.
Stel dat je bijvoorbeeld een artikel schrijft, dat SEO geoptimaliseerd is aan de hand van het zoek-/sleutelwoord ‘abstract’.

Hoe weet Google dan of je pagina gaat over:
 • Abstracte kunst
 • Een ‘abstract’ (samenvatting) van een wetenschappelijk artikel
 • De documentairereeks ‘Abstract: The Art of Design’ op Netflix
 • Een onderdeel van een orgel
Het antwoord: LSI woorden.

Als Google een pagina met deze sleutelwoorden ziet…

SEO copywriting tips LSI keywords zoekwoorden gerelateerde

...dan weet Google dat deze pagina over abstracte kunst gaat.

De uitgelichte termen worden door Google gezien als vergelijkbaar met het centrale sleutelwoord. Gebruik deze LSI woorden in je content…

... en je bent klaar voor de vierde tip.
 

4. Maak je eigen zoekwoorden

Als je op de naam van je organisatie in Google zoekt, staat jouw website hoogstwaarschijnlijk bovenaan.

Zoekwoorden SEO tips

Je hebt er misschien nog niet op deze manier bekeken, maar jouw naam is ook een zoek-/sleutelwoord…

...een woord waarvoor je automatisch bovenaan staat in Google.

Maar waarom zou je daar bij laten?

Je kunt hartstikke veel traffic genereren als je jouw ideeën, producten en/of diensten een eigen ‘merknaam’ geeft.

Zo staat Brian Dean niet alleen bovenaan met ‘Backlinko’, de naam van zijn website, maar ook met ‘The Skyscraper Technique’ een door hemzelf bedachte SEO techniek:

SEO zoekwoorden tips

Zodra je iets unieks in handen hebt, zorg dan dat je er een unieke merknaam aan plakt. Als je dat doet, krijg je heel wat extra organisch verkeer.
 

5. Genereer meer ‘Long Tail’ traffic met deze ‘Title Tag Modifiers’

Als je meer traffic uit long tail zoektermen wilt, is dit een simpele stap die je kunt zetten:

Voeg ‘modifiers’ toe aan je title tag.

Het gaat hier dus niet om de titel van webpagina’s of blogs zelf, maar de titel die in de zoekresultaten verschijnt, de ‘title tag’.

Wat deze ‘modifiers’ zijn?

Woorden die je aan titels kunt toevoegen…

...woorden die meer long tail traffic naar je website toe leidt. Simpele toevoegingen voor je paginatitels, dus.

Het hoeft maar om een kleine aanpassing te gaan. Een enkel woordje en slechts een paar seconden werk.

Hoe je het kunt doen?

Zoek eerst een pagina op je website die een vrij korte titel heeft (tussen de 25 en 40 tekens).
Voeg dan iets toe van:
 • Dit jaar
 • Beste
 • Snelste
 • Checklist
 • Tips
 • Handleiding
 • Makkelijk
 • Simpel
 • “How to…”
Dit zijn dan meer algemene ‘modifiers’, Specifieker kan ook. En je zult misschien niet exact kunnen voorspellen wat deze toevoegingen aan traffic toevoegen…

...maar je krijgt zeker meer traffic dan zonder.

En daar gaat het om!
 

6. APP-intro formule: meer tijd op je site

Naast Bucket Brigades is er nog een andere techniek die ervoor zorgt dat bezoekers langer op je webpagina’s blijven.

Deans ‘battle-tested’ blogpost introductie template.

Een van zijn favorieten: de APP-methode.
Zo ziet het eruit:

APP methode SEO inleiding schrijven tips
Image by Brian Dean

Zoals je kunt zien, staat APP voor: Agree, Promise en Preview. In het Nederlands is dat dus IBA: Instemmen, Beloven en Aankondigen.

Laten we elk element even langsgaan:

Eerst komt de instemming, ‘Agree’.

Begin je introductie met een idee of concept waar lezers het mee eens zullen zijn. Dit laat zien dat je hun probleem begrijpt.

SEO tips inleiding methode

Dit is onze inleiding voor het artikel ‘7 redenen waarom je een blog moet beginnen’. Na het lezen van de eerste paar regels, denkt de lezer als het goed is… “ja, inderdaad! Hoe doe ik dat? Wat heb ik eraan?”

Nu dat ze zich herkennen en het eens zijn met wat je hebt getypt, is het tijd voor een belofte. De Promise.

Bij de belofte geef je ze een kijkje in een betere wereld.

Laten we naar het voorbeeld kijken:

SEO copywriting tips APP methode inleiding

Vervolgens kom je met de aankondiging, de Preview.

Vertel je lezer exact wat je ze in de rest van je blogartikel aanbiedt.

APP methode SEO copywriting tips

Zodra de aankondiging staat, kun je verder. Je hebt nu een introductie die bezoekers op je website houdt en een pagina die Google wel aan meer mensen wilt laten zien.
 

7. Meer LSI met gerelateerde zoekopdrachten

Zie punt 3, mocht de betekenis van LSI je even ontschoten zijn ;)

Hoe meer LSI woorden je aan je content toevoegt, hoe beter Google begrijpt waar het op jouw webpagina over gaat. Aan de hand van een voorbeeld zal ik laten zien hoe je nog meer LSI woorden vindt, die je kunt gebruiken.

Stel je wilt een artikel schrijven over de klimaatverandering.

Zoek op die term in Google en scroll helemaal naar beneden. Dit is waar Google ‘Zoekopdrachten gerelateerd aan…’ laat zien:

SEO LSI woorden gerelateerde zoekwoorden google tips

Dit zijn PERFECTE LSI woorden om aan je content toe te voegen.

En je krijgt een bonus:
Sleutelwoorden uit gerelateerde zoekopdrachten helpen je ook bovenaan in de zoekresultaten te staan voor long tail zoekwoorden die je misschien niet vindt via de Google Adwords Zoekwoordplanner.

Dat betekent meer traffic.
 

8. Een strategie tegen ‘Serial Skimmers’

Je kent ze wel: de lezers, of scanners eigenlijk, die niet verder komen dan titels, tussenkopjes en eerste zinnen.

Niemand zal ontkennen dat tussenkopjes een stuk tekst makkelijk leesbaar maken. Maar dat is slechts ÉÉN manier om je verhaal op te breken in hapklare stukken.

Gedrukte tijdschriften gebruiken vele verschillende manieren om grote lappen tekst leesbaar te maken.

Zodra je de volgende drie op tijdschriften geïnspireerde technieken gebruikt, zullen ‘scanners’ ook de inhoud van je artikelen lezen:
 

Techniek 1: Blockquotes

Zodra je iemand quote, zet die tekst dan in een apart blok. Bij Gopublic geven we het bijvoorbeeld een andere kleur en laten we het inspringen:

SEO tips scanbare content blockquotes


Techniek 2: Zij- of middenbalk met link naar relevante content

Wanneer je content hebt die past bij het onderwerp of die aanvulling biedt, kun je het in een apart blok of balkje presenteren.

[whitepaper:inbound-marketing-voor-non-profits-in-7-stappen]

Nu je over een aantal SEO copywriting technieken hebt geleerd, kun je ze gaan toepassen.

Vergeet niet eerst nog een kijkje te nemen naar ons blogartikel over SEO: ‘SEO: de 4 belangrijkse bouwstenen en 3 onmisbare tools’.

Of werp een blik op het originele artikel van ‘SEO Superman’ Brian Dean!

Ik ben benieuwd welke techniek jij als eerst gaat toepassen ;)
 
De toekomst van fondsenwerving is online Jurjen van Houwelingen

De toekomst van fondsenwerving is online

Jurjen van Houwelingen

07 juli 2017 5 minuten

Veel goede doelen worstelen er nog steeds mee: online fondsenwerving. Wat werkt nou wel, wat werkt nou niet. En de traditionele manier werkt zo lekker voorspelbaar: opleggertje bij de Volkskrant, bedelbriefje op de deurmat, je stopt er zoveel in en in principe komt er zoveel uit. Online, dat is grilliger en vaak nog minder rendabel…

Maar ‘t punt is...

Er is een verandering gaande op het gebied van donaties werven en juist online fondsenwerving is momenteel dé manier om daar goed op in te spelen. Wil je de missie van jouw goede doel in de toekomst met succes kunnen voortzetten, dan is het essentieel om mee te gaan in deze verandering.

Want voor de meeste charitatieve instellingen geldt: elk jaar wordt de opbrengst van die offline campagnes een heel klein beetje minder dan het jaar daarvoor. Dus we moeten een nieuwe kant op, maar welke? En hoe?

 

Een nieuwe benadering in fondsenwerving

Sinds kort is er een Nederlandse samenvatting beschikbaar van het spraakmakende manifest ‘The commission on the donor experience’ (CDE), een initiatief van de Engelse fundraising expert Ken Burnett. In deze ‘blauwdruk voor de blijvende verandering in fondsenwerving’ staat een veelomvattend advies voor fondsenwervers over de toekomst van hun vak:

Stel de donateur centraal.

Er wordt een nieuwe donateurgerichte benadering gepresenteerd over hoe goede doelen aan fondsenwerving moeten doen.

“Verhoog de tevredenheid van je donateurs, doe een beroep op hun gevoelens, gedachten en wensen en leg de nadruk op het belang van jouw goede doel om ook je inkomsten uit fondsenwerving te zien stijgen.”

En dat is belangrijk.

Maar doen non-profits dat dan nog niet, de donateur centraal stellen?

Uiteraard, maar nog lang niet genoeg! Teveel charitatieve instellingen vragen feitelijk alleen maar om geld. Ik heb zelf onlangs bij vijf grote Nederlandse goede doelen een donatie gedaan en alles ingevuld wat er van me werd gevraagd (NAW, e-mail, telefoon). Slechts bij één van deze vijf kreeg ik een fysiek bedankje! Bij een paar anderen werd ik zelfs vrij kort op de donatie gebeld met de vraag om structureel te gaan steunen. Zonder enige vorm van communicatie daartussenin.

Ik snap de gedachte...

...maar dat is eigenlijk best bot!

En bepaald niet de donateur centraal zetten.

Hoe donateurs hun relatie met jouw stichting of organisatie ervaren, is (en wordt) onvoorstelbaar belangrijk.
 
Daar moet je je fondsenwervende campagnes dan ook op inrichten en niet op puur en alleen maar meer en grotere donaties. De ervaring van donateurs heeft de hoogste prioriteit. Creëer vertrouwen en toon passie voor je missie, het goede doel. Potentiële donateurs waarderen dat het meest.
 

En hier komt online fondsenwerving om de hoek kijken

Met offline fondsenwerving zie je vrij snel resultaat. Met een bedelbrief of een collectebus creëer je voorspelbare opbrengsten. En daar moet je dan ook niet mee stoppen. Maar begin je digitale kanalen in te zetten om echte relaties te bouwen met je doelgroepen.

En dat werkt anders.

Je klassieke DM, straatwervers, collectebus, telemarketing... Ze krijgen uiteraard allemaal te maken met veel afwijzingen. Sommige van deze afwijzingen zijn echter niet per se mensen die niet willen doneren maar mensen die je ‘simpelweg’ op het verkeerde moment benadert.

Ze weten misschien nog niet zoveel over je organisatie, het nut van hun mogelijke donatie en krijgen op zo’n moment weinig bedenktijd terwijl ze dat wel nodig hebben.

Juist met online fondsenwerving kun je ze op het juiste moment bereiken met de juiste content en ze niet bij de eerste ontmoeting meteen confronteren met de vraag om een donatie.


Heb je geduld?

Want dat is nodig! Online fondsenwerving is een investering, geen kostenpost. Je krijgt misschien niet direct een resultaat zoals bij offline fondsenwerving, maar je bouwt iets op. Iets heel moois, als je het goed doet.
 

Online fondsenwerving: hoe je het goed doet

Ik hoor te vaak van klanten dat ‘online fondsenwerving’ niet werkt. We halen bijna geen geld op met het donatieformulier, klagen ze dan. Maar het is belangrijk je te realiseren dat een potentiële donateur niet van het ene op het andere moment een online donatieformulier invult en met een druk op de ‘doneer nu!’-button een bedrag stort.
 
Hij of zij maakt een bepaalde reis van websitebezoeker tot (trouwe) donateur en misschien zelfs ambassadeur: de ‘customer journey’ of in dit geval de ‘donor journey’.

‘Oke, maar wat kun je hiermee?’ Vraag je je misschien af.

Elke stap die jouw potentiële donateur in zijn of haar reis naar een donatie maakt, vraagt weer om andere input vanuit jou als stichting of organisatie. Je richt je fondsenwervende campagnes dus volgens de donor journey in. En juist online weet je ze in elke fase van hun reis te bereiken.

Hoe werkt dat dan?

Hoe ziet die donor journey er in het algemeen uit? Zie hieronder het schema wat wij veel gebruiken.
 
Dit is een ruwe journey, omdat het uiteraard om mensen gaat en mensen hun eigen weg graag volgen. Ze zijn grillig.
 

De donor journey

De marketing funnel voor nonprofitsIn het kort:

Je trekt via de voor jouw beschikbare kanalen, onder andere via social media, google, bannering, onbekenden aan naar jouw website of campagne. Degene die je website dan bezoeken, wil je activeren, warm maken voor je ze richting een conversie, in dit geval donatie stuurt. Daarna communiceer je zorgvuldig met deze prille donateur. Een geweldige ‘donateurs ervaring’ is waar we ons op focussen in de delight fase. Dan komt de structurele geefvraag pas (en niet twee weken na een spontane eenmalige donatie!). En onder structurele donateurs (je trouwste achterban!) zul je zien dat je ambassadeurs kunt werven voor je doel.
 
Goede doelen moeten zich op alle fasen van de donor journey richten om hun publiek te begrijpen en om ze de juiste content op het juiste moment in de reis voor te schotelen.

Maar bij veel goede doelen zijn lang niet alle fasen sterk ingevuld.

Ik ga ze allemaal even iets uitgebreider bij langs.
 

Activeer! Bezoekers zijn nog geen leads

Ga naar een willekeurige website van een nonprofit en waarschijnlijk zie je rechtsbovenin een dikke knop ‘DONEER NU’ of iets in die trant. Als de landingspagina zelf niet al een donatieformulier is…

Dat is prachtig als je bezoekers allemaal ‘hot leads’ zijn die al heel wat binding hebben met jouw organisatie…

...maar dat is meestal niet zo.

Wat hier gebeurt, is dat onbekenden in de ‘funnel’ meteen worden gevraagd om donateur te worden. Van de ‘awareness’ fase meteen door met ‘conversie’. En de activatie wordt overgeslagen. Op je eerste date meteen een trouwring op tafel, zal ik maar zeggen…

Zo werkt het natuurlijk niet.

Er zijn meer contactmomenten nodig om elkaar een beetje te leren kennen. In de eerste, awareness fase van de reis die een potentiële donateur aflegt, probeer je hem of haar op verschillende kanalen te bereiken met relevante én interessante content, inspirerende facebook posts, tweets die tot de verbeelding spreken of aan het denken zetten en SEO-geoptimaliseerde blogs die bovenaan in google worden getoond.

Bezoekers die zo op je website komen, zijn meestal nog niet klaar voor het maken van een donatie, laat staan een langdurige commitment. Het is nog steeds de eerste ontmoeting als het ware. En net als in het ontstaan van een vriendschap of een conversatie is het zo, dat iemand pas meer van zichzelf durft te laten zien als de ander dat ook doet. Je moet ze activeren.

Maar hoe doe je dat dan?

Probeer je potentiële donateurs, in deze fase nog bezoekers, te leren kennen. Bedenk wat ze van jou willen weten voor ze iets van hen met jou delen.

Bied ze bijvoorbeeld downloadbare, premium content aan waarvoor ze gegevens moeten invullen. Daar komt wat creativiteit kijken. Mensen laten zich niet makkelijk meer activeren deze dagen. Dus je moet ze inspireren! Raken! Met bijvoorbeeld een test, quiz, petitie, game of aan de hand van downloadbare content zoals een gave infographic, handige checklist of ander inspirerend document. De focus van online campagnes moet veel meer liggen op deze stap: activatie. Blijf het zien als die blind-date. Daar begin je met de basics. Elkaar leren kennen.
 
Oh ja, en pas op met je nieuwsbrief… Mensen zijn nieuwsbrief moe. Mijn advies: noem het geen nieuwsbrief ;) Maar denk vanuit de donateurs. Waarom zou hij of zij zich inschrijven? Welke waarde bied je hem of haar?
 
Als je dat emailadres eenmaal heb kun je met e-mailmarketing aan het werk gaan om een band te creëren, verhalen over je missie en organisatie delen en als het ware de conversatie aangaan met je potentiële donateurs, inmiddels leads.

Dat is je doel met activeren.

Je bezoekers hoogwaardige content aanbieden, die hen daadwerkelijk wat te bieden heeft, om vervolgens een vertrouwensrelatie op te bouwen via bijvoorbeeld e-mails.

En dán kun je ze naar die mooie landingspagina met donatieformulier of ‘doneer nu!’-button brengen voor een kleine eenmalige gift.
  

Na de online donatie

Zorg ervoor dat in alle fasen van de donor journey de ervaring voor je donateur helemaal super is. Geef je donateurs dus ook een fijn gevoel ná de donatie. Denk bijvoorbeeld aan een superieure bedankpagina met een inspirerende bedankvideo.

Wat ik hier wil zeggen is…

Online fondsenwerving is meer dan alleen het ervoor zorgen dat mensen dat online donatieformulier invullen; dat potentiële donateurs een paar euro in de virtuele collectebus stoppen. Het is het hele proces van onbekende, nieuwe website bezoeker tot donateur en de fasen daarna.

Online kun je niet meer negeren. Maar een kanalenmix van online en offline blijft natuurlijk belangrijk. Bijvoorbeeld in de laatste paar fasen van de donor journey.

Een belletje in de retentiefase kan prima. Blijf je donateurs eraan herinneren wat voor werk je kunt doen met hun donaties en vraag op een goed moment of ze misschien de stap naar een maandelijkse donatie willen zetten. Of organiseer voor de referralfase een evenement waar zowel donateurs en ambassadeurs als nieuw publiek welkom zijn.
 

Terug naar het begin

Door met online fondsenwerving campagnes op te zetten aan de hand van de reis die een donateur aflegt, stel je juist de donateur centraal. Je bedenkt welke content hij of zij interessant zou vinden of wat hem of haar kan helpen.

Met online fondsenwerving bereik je ze op het juiste moment met de juiste content en confronteer je ze niet bij de eerste ontmoeting meteen met de vraag om een donatie.


Conclusie:
De toekomst van fondsenwerving is online.
 

Vijf vragen (en antwoorden!) over webrichtlijnen en Drempelvrij Liza Koppenrade

Vijf vragen (en antwoorden!) over webrichtlijnen en Drempelvrij

Liza Koppenrade

06 juni 2017 7 minuten
Een cultuurcentrum, gemeentehuis of school zorgt voor een gelijkvloerse ingang of een hellend vlak naar de ingang, zodat ook rolstoelgebruikers naar binnen kunnen. En in de bibliotheek vind je grootletterboeken. Waarom zorgen we dan niet ook dat websites toegankelijk zijn voor mensen met een beperking? We zijn immers door de digitalisering steeds meer afhankelijk van het internet. Vrijwel alles gaat online of kan ook online: van internetbankieren tot een app om belastingaangifte te doen. Toegang tot het internet is essentieel om zelfstandig deel te kunnen nemen aan de maatschappij en mensen met een visuele of andere beperking moeten daar natuurlijk niet door benadeeld worden. Ziedaar het waarmerk drempelvrij. Voldoet jouw website er al aan?
 

Waaraan moet mijn website voldoen om drempelvrij te zijn?

Het World Wide Web Consortium (W3C) ontwerpt internationale webstandaarden, waar je website - wil je dat het toegankelijk wordt - aan moet voldoen. In 1999 werden de eerste internationale richtlijnen, de Web Content Accessibility Guidelines (WCAG) opgesteld. En in 2008 verscheen hier een aangepaste en aangevulde versie van: de WCAG 2.0. Het internet is immers alweer razendsnel verandert en blijft veranderen. In Nederland is Stichting Waarmerk drempelvrij.nl degene die websites op toegankelijkheid toetst.
 
Checken of jouw website drempelvrij is?
We hebben een checklist gemaakt waar je allerlei webrichtlijnen langs kunt gaan om te checken of je eraan voldoet. Download hem gratis!

Download de checklist   
 
 

Waarom zou ik voor een drempelvrije website gaan?

De digitale toegankelijkheid voor mensen met een visuele, auditieve, verstandelijke en/of motorische handicap is van groot belang, maar weinig organisaties zijn er bewust mee bezig. Terwijl het echt niet zo moeilijk is en je er bovendien voordelen uit kunt halen, voor zowel gebruiker als bezoeker:
 
 • Je bent goed te vinden
  • Door je website toegankelijk te maken, wordt het ook voor zoekmachines als Google leesbaarder, waardoor je hoger in de zoekresultaten komt te staan.
 • Voor iedereen en alles toegankelijk
  • Een website met het drempelvrij waarmerk werkt voor iedereen op alle browsers, platformen en apparaten.
 • Meer traffic op je website
  • Doordat je website toegankelijker is, ook op alle browsers, platformen en apparaten én doordat zoekmachines je website beter kunnen lezen, zal er ook meer traffic zijn.
 • Kostenreductie (uiteindelijk)
  • Als je de richtlijnen volgt, zit ook de code van je website waarschijnlijk goed in elkaar. Veel overbodige en verouderde codes worden niet gebruikt, waardoor de website sneller zal laden. Bovendien is er dan een lagere serverbelasting. Je website is op deze manier makkelijker en goedkoper om te onderhouden. ‘Uiteindelijk’, omdat het bouwen van een toegankelijke website, afhankelijk van je huidige situatie, wél wat kan kosten.
 

Wanneer is je website drempelvrij?

Er is geen sprake van óf drempelvrij of niet. Je kunt op drie verschillende drempelvrij ‘levels’ worden getest aan de hand van WCAG 2.0 en Webrichtlijnen 2: level A, AA en AAA. Aan de hand van deze drie levels heeft drempelvrij.nl voor Nederlandse organisaties drie niveaus van toegankelijkheid vastgesteld mét logo’s:
 
 • Drempelvrij niveau 1
  • Als je site voldoet aan WCAG 2.0 en Webrichtlijnen 2, level A, ben je niveau 1 en mag je het groene logo zonder sterren op je website laten zien.
 • Drempelvrij niveau 2
  • Bij het tweede niveau voldoet je website aan WCAG 2.0, level AA en mag je een groen logo met twee sterren tonen.
 • Drempelvrij niveau 3
  • Dit is momenteel het hoogste niveau. Haalt je website level AA van Webrichtlijnen 2, dan mag je het logo met drie sterren op je site plaatsen.
Er bestaat nog een vierde, oranje logo. Dit betekend dat alleen een aantal van je webpagina’s aan de richtlijnen voldoen. Onder het mom van ‘toegankelijkheid nog in aanbouw’ heeft het mannetje in het logo een tool in zijn handen.

Omdat het volgens drempelvrij.nl niet nodig is om aan level AAA te voldoen, is deze nog niet meegenomen in de toetsing.
 

Drempelvrij voorbeeld van ons: Light for the World

Kortgeleden heeft onze website voor Light for the World Nederland het waarmerk Drempelvrij, niveau 2 gekregen. Dit betekent dus dat de website aan WCAG 2.0, level AA voldoet.

Light for the World werkt aan een wereld waarin mensen met een handicap een eerlijke kans krijgen op onderwijs en werk. Het was voor hen daarom belangrijk een toegankelijke website te hebben en een drempelvrij waarmerk te ontvangen.

Waarmerk drempelvrij webrichtlijnen case light for the world


Wat zijn die richtlijnen dan precies?

Op de website van drempelvrij.nl vind je de uitgebreide richtlijnen WCAG 2.0 en Webrichtlijnen 2. Ik zal hieronder kort ingaan op de inhoud van al deze richtlijnen:
 

WCAG 2.0

Dit zijn de toegankelijkheidsrichtlijnen van het W3C die in 2008 zijn ontwikkeld. De richtlijnen zijn onderverdeeld in vier principes: waarneembaarheid, bedienbaarheid, begrijpelijkheid en robuustheid.
 

Waarneembaar

Een website waarop alle informatie en componenten toonbaar zijn aan gebruikers op een voor hen waarneembare wijze, voldoet aan dit eerste principe. Er zijn dan tekst alternatieven voor alle niet-tekstuele content, zodat deze content wanneer nodig aangepast kan worden. Denk aan een alternatieve tekst voor een afbeelding, die iemand die blind of slechtziend is tóch kan ‘zien’, doordat deze alternatieve tekst in braille wordt weergegeven, met grote letters of doordat het wordt voorgelezen (audiofragment). Video’s krijgen een auditieve beschrijving, ondertiteling en/of gebarentaal en alle content wordt duidelijk, onderscheidbaar, weergegeven door middel van kleurgebruik, verhoogt contrast, duidelijke vormen en te herschalen tekst.
 

Bedienbaar

Bij dit principe gaat het erom dat mensen gemakkelijk door je website kunnen navigeren door onder andere duidelijke paginatitels, koppen en labels en het aanbieden van meerdere manieren om een webpagina binnen een verzameling webpagina’s te vinden. En met een duidelijke kop, label of link bedoelen we bijvoorbeeld dat het ‘t doel of onderwerp beschrijft. Neem een hyperlink. Het is handig als je daar met je muis overheen gaat en kunt zien waar de link naartoe leidt. De website moet ook goed met een toetsenbord te navigeren zijn: toetsenbordtoegankelijk zijn.
 

Begrijpelijk

Het derde principe draait om begrijpelijkheid. Is de content op je website leesbaar? Hierbij kun je onder andere letten op de taal van de verschillende onderdelen op je website. Gebruik je de duidelijkste en eenvoudigste taal, of is het een verzameling van jargon van lange zinnen? Zorg ook dat de bediening van je webpagina’s voorspelbaar zijn en dat fouten bij invoer of het invullen van een formulier automatisch gecorrigeerd worden.  
 

Robuust

De andere drie principes waren vrij vanzelfsprekend, maar wat bedoelen ze nou met ‘robuust’? Bij dit punt wordt het wat technischer. “Content moet voldoende robuust zijn om betrouwbaar geïnterpreteerd te kunnen worden door een breed scala aan user agents.” Belangrijk hier is dat je website compatibel is met huidige en toekomstige user agents. Een user agent is een computerprogramma dat bij een netwerkfunctie hoort. Denk bijvoorbeeld aan Mozilla, de user agent van Google Chrome, Safari, Internet Explorer en Firefox. De user agent geeft hier aan welke webbrowser je gebruikt. In de context van e-mail, geeft de user agent aan welk e-mailprogramma je gebruikt. Je zorgt er bij ‘Robuust’ dus voor dat de code van je website en de content op je website voor alle user agents te begrijpen is.
 

Webrichtlijnen 2

Webrichtlijnen 2 vormen een kwaliteitsmodel die gebaseerd is op gestandaardiseerd Javascript en wordt aangevuld met de WCAG 2.0 richtlijnen. Een website die voldoet aan de algemene kwaliteitsrichtlijnen van de tweede versie van de Webrichtlijnen, heeft een duidelijke hiërarchie in de kopregels en zorgt voor bruikbare foutmeldingen die bezoekers de mogelijkheid bieden om verder te gaan. Formulieren op de website zijn optimaal bruikbaar, dus makkelijk in te vullen en in te dienen, content is beschikbaar in meerdere talen en de website kent duidelijke en unieke URL’s.
 

Light for the World langs deze drempelvrij ‘meetlat’

Als je de website van Light for the World langs deze richtlijnen legt, zie je dat het voldoet aan de WCAG 2.0, level AA. Het eerste dat opvalt zijn de duidelijke kleuren en het hoge contrast. Daarnaast kun je met je toetsenbord gemakkelijk door de website navigeren en is er een alternatieve tekst voor de niet tekstuele onderdelen van de website.

[whitepaper:alles-over-drempelvrij]

Hoe behaal je het waarmerk drempelvrij?

Om je website te laten inspecteren, kun je je aanmelden bij een inspectie-instelling die daarvoor bevoegd is volgens Stichting drempelvrij.nl. Denk bijvoorbeeld aan Stichting Accessibility, die Light for the World heeft gecheckt, Technobility of het Keurmerkinstituut.

Je meld je aan en maakt onder andere afspraken over het niveau waar je voor gecontroleerd wilt worden. Na de inspectie, die ongeveer een week kan duren, ontvang je een rapport met de resultaten. Je wordt in het register met waarmerkdragers opgenomen. Voldoe je aan alle eisen? Dan krijg je een certificaat en mag het desbetreffende logo ook dragen. Voldoe je nog niet aan alle eisen? Dan is het niet meteen verloren zaak en kun je de problemen oplossen en jezelf gewoon weer opnieuw inspecteren.

Weet je al zeker dat je website nog niet toegankelijk genoeg is? Neem dan een bureau bij de hand dit daar met jou aan wilt sleutelen! Wij doen het graag ;)
Interview Fleur Hendriks van KNGF Geleidehonden Liza Koppenrade

Interview Fleur Hendriks van KNGF Geleidehonden

Liza Koppenrade

27 juni 2017 3 minuten

“Sinds we marketing automation inzetten, kan ik me focussen op echt contact met onze donateurs”


Fleur Hendriks is medewerker Filantropie Online bij KNGF Geleidehonden, een stichting zonder winstoogmerk die zoveel mogelijk mensen met een beperking een beter leven wil geven met een speciaal opgeleide hond. We interviewen Fleur over hoe zij vorm geeft aan haar werk bij een non-profitorganisatie, over het nut van marketing automation, customer journeys en fondsenwerving.
 

Inzicht in je doelgroep

“Ik kreeg meteen een megaproject voor mijn kiezen”, vertelt Fleur over haar eerste taken bij KNGF Geleidehonden, “het was de implementatie van Salesforce.” Salesforce is een internationaal bedrijf dat bedrijfssoftware aanbiedt op het gebied van CRM (Customer Relationship Management). “In hele simpele termen is het een systeem waarmee je kunt zien wie je donateurs zijn, wat ze geven, hoelang ze bij je zijn en waar ze vandaan komen”, legt Fleur uit, “Dat is dan meteen ook de kracht van Salesforce, dat je inzicht in je relaties hebt; alle groepen die je probeert te bereiken of waar je al contact mee hebt.”

KNGF Geleidehonden heeft te maken met veel verschillende doelgroepen, die ze nog niet allemaal even goed in kaart hebben. “Is een volger op Facebook ook een donateur of niet? en andersom?”, vraagt Fleur zich hardop af, “Dat hoef je niet allemaal tot in detail te weten, maar ik denk dat het wel fijn is om daar meer over te weten door de verschillende databases bij elkaar te brengen. En waarschijnlijk kunnen we Salesforce daar ook weer voor gebruiken.”
 

Marketing Automation

“Nee, marketing automation is gewoon iets wat je moet doen, daar kun je niet op achterblijven”, vertelt Fleur.

“Als je jezelf bepaalde processen uit handen wilt nemen, zodat je meer tijd heb voor het opnemen van de telefoon en echte gesprekken met je donateurs en relaties, dan moet je marketing automation inzetten.”


Gedurende het gehele interview komt het kennen van je doelgroep en het belang van het onderhouden van je relaties naar voren, van donateurs tot klanten of vrijwilligers. Zo hebben we het ook over de nieuwe trend ‘marketing automation’. Iets waar KNGF geleidehonden al vol op inzet. “We maken hele customer journeys en focussen niet alleen op het stukje e-mailmarketing. Bij het uitzetten van een banner kijken we bijvoorbeeld wat de landing daarna is, welke stappen volgen en wat alle contactmomenten zijn met bekende en nieuwe relaties, zowel online als offline. Dit tekenen we allemaal uit en daarin zit dan een stukje geautomatiseerde e-mailmarketing. Maar ook een stukje niet”, zegt Fleur.

[whitepaper:inbound-marketing-voor-non-profits-in-7-stappen]

“We zijn geen Bol.com”

“Je moet soms ook gewoon persoonlijk willen blijven niet altijd maar doorgaan met automatiseren, want dan ga je ook het verkeerde pad op.” Ze legt de nadruk op het belang van persoonlijk contact. In het algemeen, maar ook voor KNGF Geleidehonden specifiek. “We zijn geen bol.com, roep ik altijd maar. We zijn een stichting, wij zijn heel familiair, we hebben kwaliteit heel hoog staan en dat willen we ook uitstralen. Ik denk dat je niet moet doorslaan met automatiseren.”
 

Van lead naar donateur

KNGF Geleidehonden probeert met communicatie-uitingen bekendheid te geven aan het werk dat ze doen. “Dit doen we om meer donateurs aan te trekken, maar ook om mensen met een (visuele) beperking te informeren over wat een geleidehond voor hen kan betekenen.”

Een van de belangrijkste taken waar Fleur op dit moment mee bezig is, is het vastleggen van de eerste twaalf maanden van een nieuwe lead. Een soort customer journey, of in dit geval, ‘lead journey’ van een jaar. “Iemand komt bij ons binnen en doet een eenmalige transactie, leest iets of meldt zich ergens voor aan. Wat gebeurt er daarna? Waar komt de lead vandaan?” Deze informatie legt ze vast, om het vervolgens bij het inzetten van een campagne te gebruiken als leidraad voor het aantrekken van nieuwe leads. En om deze hopelijk te veranderen in converterende bezoekers en donateurs. Want vooral deze laatste zijn van groot belang voor KNGF Geleidehonden.

Logo KNGF Geleidehonden


Wat zou je andere non-profitorganisaties willen meegeven?

Over het antwoord op deze vraag hoeft ze niet lang na te denken: ‘Customer journeys’. “Ik denk dat als je die in kaart brengt en op die manier omgaat met je fondsenwerving, je zult merken dat je veel beter voorbereid bent, dat je sneller beslissingen durft te nemen en meteen aan de slag kunt gaan. Zelf vind ik het ook altijd fijn als ik weet wat mijn KPI’s zijn, wat ik wil bereiken in euro’s, maar ook in kwalitatieve leads bijvoorbeeld.”

“Als je dan een afweging moet maken of met een keuze zit, kun je niet denken ‘ik heb die kennis niet’, je hebt die kennis wel!”, zegt Fleur enthousiast, “Als je er maar even voor gaat zitten. Dan kun je ook makkelijker zeggen dat je ergens mee stopt omdat het niet werkt of dat je het over een andere boeg gaat gooien.

 

Maandelijkse inspiratie rechtstreeks in je inbox!

We houden je graag op de hoogte met interessante artikelen boordevol tips en tricks om online te excelleren!
x
Om u beter van dienst te zijn, maakt gopublic.nl gebruik van cookies.