video camera vintage zwart wit foto

Hero, Hub en Help: slimme kennis voor je videocontent strategie

5 minuten leestijd

Videocontent zorgt ervoor dat je beter vindbaar bent in Google. Daarbij zie je dat de trend op social media steeds meer verschuift naar video, en als echte trendsetter haak je daar gelijk op in, toch? Daarom in dit blog alles over het strategisch gebruik van videocontent. Kan je direct morgen aan de slag!

Google’s 3H model: Hero, Hub en Help

Een slimme manier om videocontent strategisch in te zetten is volgens het 3H model dat Google zelf ontwikkelde voor YouTube: Dit model maakt gebruik van Hero, Hub en Help content. Wanneer je videocontent maakt in deze 3 categorieën dan heb je op het gebied van video een ijzersterke strategie.

Hero: branded content

Zoals het woord al zegt: hero is de held onder de video’s. Hierin steek je veel tijd en geld. Een Hero video gebruik je voor een stevige branding van je merk.

Echte hero’s laten een onuitwisbare indruk achter bij een groot publiek. Een veel genoemd voorbeeld is de parachutesprong van Felix Baumgartner voor Red Bull. Dat kost wat, maar het visualiseert ook groots hun motto: “Red Bull geeft je vleugels.”

Een Hero video is vaak kostbaar. Deze plaats je één of twee keer per jaar op je contentkalender.  

Mind blowing
Je weet het zelf ook: dagelijks word je overladen met nieuwe ‘branded’ content. Dit maakt de kans dat jouw filmpje ook echt bekeken wordt een stuk kleiner. En dat is jammer van tijd en budget. Dus, wat je ook maakt, zorg dat het mind blowing is. En bedenk daarbij dat de eerste 15 seconden essentieel zijn. Hierin bepalen kijkers of ze jouw filmpje leuk genoeg vinden om af te kijken. Begin dus met een verrassende, spannende, grappige of ontroerende ‘start’. Want kijkers zijn net mensen. Zorg dat je ze raakt.

Hub: relatie content

Met Hub video’s werk je aan de relatie met je fans. Wil je een stabiele en groeiende fanbase, plaats dan regelmatig inspirerende content op je socials.

Hub filmpjes geven je de kans om iets meer te vertellen over jezelf.  Bijvoorbeeld hoe je als non-profit de dingen doet en waarom (onze idealen,….). Maar je kan ook kiezen voor een minder serieuze insteek. (Waarmee je stiekem toch bouwt aan de branding van je merk).

Een serie, met regelmatig een nieuwe aflevering, is ideale Hub content. Een goed voorbeeld zijn de series van Albert Heijn. Bijvoorbeeld het ‘Het is jouw beurt balkje’ of ‘Appie to Date’. Deze filmpjes zijn grappig, herkenbaar én maken je nieuwsgierig naar hoe het deze keer afloopt. Met een goede serie creëer je dus makkelijk volgers.

Het maken van een serie is ook fijn voor jezelf. Want een goed idee hoef je dan maar één keer te bedenken. Dat scheelt brainstormsessies.

Hub content is vooral creatief en niet heel kostbaar. En plaats je daarom het liefst wekelijks op je contentkalender. En ja, je kan makkelijk verschillende series naast elkaar laten lopen, die elk een andere doelgroep aanspreken of iets anders laten zien van jouw club.

Help: informatieve content

Help filmpjes vormen vaak de basis van je website. Denk aan antwoorden op de meest gestelde vragen of aan instructiefilmpjes voor de ‘producten’ die je verkoopt (Laat je inspireren door de vragen die je dagelijks hoort van je klanten. Zo’n vraag kan je voor altijd beantwoorden met een filmpje).

Help content kan je dagelijks plaatsen. Kies ook hier voor één format. Dit zorgt voor herkenning.

Help is niet de categorie die je budget opeet. Wel is dit de categorie waar je fan zelf naar zoekt. Dus maak ook deze budgetfilmpjes met genoeg liefde en aandacht. Want met help content maak je nieuwe fans. En zorg voor duidelijke titels, zodat je ook makkelijk te vinden bent in Google.

Zoek je inspiratie? Kijk dan eens naar de instructiefilmpjes van Coolblue. (Kijk sowieso alles van Coolblue, en laat je imponeren door de consequente en grappige ’tone of voice’ in al hun communicatie).

Strategie

De strategie voor je videocontent is dus eigenlijk simpel. Zorg voor een mooie mix van Hero, Hub en Help filmpjes. Waarbij je Help dagelijks kan plaatsen, Hub wekelijks en Hero één of twee keer per jaar. En natuurlijk is ook je videocontent onderdeel van je totale contentstrategie.

De basis voor een ijzersterke contentstrategie lees je in ons vorige blog. We helpen je graag aan kennis!

Toe aan nog meer kennis voor je videocontent strategie?

Wouter Hoogeveen

Marketing Consultant

Telefoon: 020-7173095

Ontvang onze inspiratiemails!

  • Hidden
    DD dash MM dash JJJJ
  • Hidden
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.