Ga naar het blogoverzicht  

De 6 beïnvloedingsprincipes van Cialdini

21 januari 2019 3 minuten leestijd
Met een campagne wil je mensen effectief beïnvloeden. Om vanuit jouw passie en idealen mensen op een integere manier voor jouw organisatie te winnen. Cialdini bespreekt in zijn boek zes ‘wapens van invloed’:

1. Wederkerigheid
Als je iemand iets geeft, voelt de ontvanger zich verplicht om iets terug te geven. Als je in je campagne waardevolle content aanbiedt dan kan er binnen de relatie met een bezoeker een onderlinge verplichting ontstaan om dit te beantwoorden met een gift. 

2. Schaarste
Ons verlangen wordt groter naarmate iets onbereikbaar of zeldzaam wordt. Een voorbeeld: als er nog maar 3 kaartjes te koop zijn voor een evenement, zullen mensen eerder geneigd zijn om nog snel een kaartje te kopen dan als er nog 100 beschikbaar zijn.

3. Commitment & Consistentie
Gedrag wordt bepaald op basis van dingen die eerder zijn gezegd of gedaan. We vinden het fijn als dingen ‘kloppen'. Door consistent te zijn, in bijvoorbeeld de boodschap die je verspreidt, zullen mensen eerder geneigd te zijn om zich aan jouw organisatie te verbinden.

Eerder schreven wij een blog over het belang van commitment en consistentie en hoe je dit principe kan toepassen in je contentstrategie. Benieuwd? Lees het hier.

4. Social proof
Als er tien mensen op straat naar de lucht aan het kijken zijn is de kans groot dat jij ook gaat kijken. ‘‘Er zal daar wel iets te zien zijn.’’ Dat is de kracht van social proof. Laat daarom zien hoeveel mensen er al een donatie hebben gedaan of hoeveel volgers jij hebt op Linkedin.

5. Liking
Mensen zeggen eerder ‘ja’ tegen iemand die ze leuk vinden. Cialdini noemt drie waarom we iemand leuk of aardig kunnen vinden:

- als iemand op jou lijkt
- als iemand jou complimenten geeft
- als iemand samenwerkt om hetzelfde doel te bereiken

Vraag daarom ook je donateurs om jullie boodschap of missie te delen op social media. Want… als vrienden iets aanraden is het moeilijk om te weigeren.

6. Autoriteit
Bij autoriteit draait het allemaal om kennis en rang. Mensen geloven eerder iemand die over een bepaalde expertise beschikken dan iemand waarbij de expertise niet zichtbaar is. Deze expertise kun je laten zien door bijvoorbeeld een certificaat te tonen of een keurmerk. 

Verder speelt uitstraling van autoriteit ook een rol. Denk bijvoorbeeld aan iemand die een mooi maatpak heeft. Of een belangrijke functietitel. Dit straalt gezag en expertise uit. 


 
Ga naar het blogoverzicht  

  • Deel deze post

  • Floor Burg

    Floor Burg

    Floor is een creatieve duizendpoot en zit niet graag stil. Van het schrijven van boeiende teksten tot het maken van een kekke kerstvideo. Ze kan het allemaal. Floor studeerde Communicatie & Multimedia design en heeft een master in Marketingcommunicatie afgerond aan de Vrije Universiteit. Momenteel is Floor content trainee bij Gopublic en is ze nog lang niet uitgeleerd. 

Maandelijkse inspiratie rechtstreeks in je inbox!

We houden je graag op de hoogte met interessante artikelen boordevol tips en tricks om online te excelleren!
x