4 minuten leestijd

E-mailmarketing is misschien nog wel de krachtigste tool om je doelgroep te bereiken. Iedereen controleert zijn e-mail, dus je heb hele grote kans dat jouw bericht op zijn minst is gezien. Anders dan bij tweets, die binnen een minuut al uit het zicht verdwenen kunnen zijn of Facebook posts waarvan je nog niet eens weet of ze wel in de tijdlijn van je doelgroep verschijnen. Daarnaast kun je, zeker als je gebruik maakt van segmenten, relevante e-mails sturen, passend bij de interesses van de ontvangers. Maar hoe doe je dat, ijzersterke e-mails schrijven en versturen? 

Onze e-mail tips

Om je te helpen hebben we 12 tips onder elkaar gezet voor emails met meer impact.

1. Stel je zelf deze drie vragen: is het relevant? Is het urgent? Is het emotioneel? 

De heilige graal van een fondsenwervende boodschap is dat deze relevant, urgent en emotioneel is. Stel jezelf altijd deze vraag voordat je je nieuwsbrief gaat versturen.

Is de boodschap relevant voor de lezer? Zit hij/zij er op te wachten? Heb ik echt iets van meerwaarde in de mail zitten? Is het urgent? Gaat het over het ‘nu’? Ook dat is belangrijk om lezers te activeren.

En hoe doe ik dat?

Het beste werkt een emotioneel appél. Mensen moeten geraakt worden. Zit dat voldoende in je call to action? 

2. Vraag om feedback

Als je oprecht om een mening vraagt, zullen mensen reageren. Zolang je leden maar niet gaat bestoken met mails, herinneringsmails, ‘laatste kans om nog te reageren’-mails, nog meer enquete of review mails en ga zo maar door…

En zorg voor usability! Mensen moeten, bij wijze van, met één druk op de knop hun feedback kunnen geven.

3. Schrijf persoonlijk

E-mail geeft je de mogelijkheid jouw merk menselijk te maken. Humanize your brand! Schrijf als een mens, want de inbox is een vrij intieme plek. Jouw mail komt toch een beetje in het privédomein van je abonnee terecht.

Het is prima om over uitdagingen, obstakels of zelfs mislukkingen te praten. En praat vanuit een ik persoon, bijvoorbeeld de directeur.

Whitepaper

Wil je meer weten over digital storytelling? Het hart van een campagne die werkt, zit ‘em in de kracht van je verhaal. Door verhalen in te zetten kun je mensen echt met je organisatie verbinden. In deze whitepaper gaan we in op deze punten.

4. Voeg downloadbare content toe

E-mail is het perfect platform om bestanden te delen. Marketing e-mails bevatten meestal geen bestanden, omdat de focus op berichten, CTA’s en design ligt. Maar waarom zou je het niet doen? Je mail heeft dan voor de lezer meer nut en het doet hem of haar uiteraard een plezier om een cadeautje in de bijlage te vinden.

5. Voor meer conversie: zeg wat lezers moeten doen!

Wees duidelijk en direct over wat je van je lezers verwacht. Maak de vervolgstap in je mail glashelder om conversie te stimuleren. Het moet voor de lezer niet ander dan logisch zijn om op de link te klikken en naar de website te gaan.

6. Houd je lezer scherp, maak nieuwsgierig

Je wilt dat je lezers weten wat ze kunnen verwachten van jouw e-mails, maar verklap niet alles! Zorg dat ze wel weten dat ze content toegestuurd krijgen, maar niet welke… zodat ze jouw mail graag willen lezen om erachter te komen wát ze dan precies van je hebben ontvangen.

maak-je-lezer-nieuwsgierig

7. Gebruik knoppen in je e-mail

Als je wil dat mensen gaan klikken, zorg dan dat er een knop in je mail staat. Je kunt vervolgens met A/B testen erachter komen wat voor een knop bij wie het beste helpt: al dan geen kleur, wel of geen 3D effect en de tekst ‘Doneer nu’ of ‘klik hier om te doneren’…

8. Speel in op trends en actualiteiten

Door in te spelen op trends en actualiteiten, geef je jouw mails een bepaalde urgentie. Je moedigt lezers aan je mail te openen, omdat de informatie die je deelt nu nog van waarde is, maar straks niet meer. En lezers willen liever niets missen.

9. Bedank je lezer

Een eenvoudig bedankje is de meest gemakkelijke manier om je mails een menselijke tone of voice te geven. Laat je lezers weten dat je blij bent dat ze zich geabonneerd hebben, dat ze doneren of dat ze zich als lid hebben aangemeld. Het voelt goed aan beide kanten.

Lees ook onze blog over de belangrijkste functies van je bedankpagina.

10. Gamify: maak er een spelletje van

Er bestaat een reden waarom spelletjes zo verslavend kunnen zijn. Het spelelement en het het feit dat je beloont wordt voor je prestaties, stimuleert gebruikers om het nóg een keer te doen of om meteen het volgende level te spelen.

Deze psychologie kun je ook voor e-mailmarketing gebruiken: ‘gamification’. Deel bijvoorbeeld badges of sterren uit of geef kleine verrassingen aan degenen die iets lezen, downloaden of ergens op klikken.

Het is een innovatieve manier om lezers te stimuleren jouw e-mails te openen, te lezen en uiteindelijk ook te converseren.

11. Gebruik de piramidemethode

Stel je e-mail zo op dat je in de onderwerpregel en bovenaan de mail de aandacht trekt. Vervolgens stimuleer je dat de lezer verder naar beneden scrollt door een bepaalde verwachting te creëren en interesse te wekken.

Onderaan zorg je uiteindelijk voor een Call To Action. Zo leg je, niet alleen in tekst, maar ook in design, een bepaalde lijn aan in je mail en focus je op alleen datgene dat je wilt dat mensen lezen en doen.

12. Segmenteer al bij het inschrijven

Als mensen zich inschrijven voor jouw nieuwsbrief, wil dat zij gepersonaliseerde content krijgen toegestuurd. Althans, zo veel mogelijk.

Door ze bij de inschrijving al aan te laten geven of zij man of vrouw zijn, in welke leeftijdcategorie ze vallen of over welke onderwerpen zij meer willen weten, kom je al een heel eind!

Alles uit e-mail marketing halen?

Nikki Lanen

Marketing Automation Consultant

Telefoon: 020-7173095

Ontvang onze inspiratiemails!

  • Hidden
    DD dash MM dash JJJJ
  • Hidden
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.